Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında devam eden soruşturma ve davalarla ilgili olarak "Siyasi davadır ya da değildir şeklinde yorum yapmam doğru olmaz. Her şey kamuoyunun gözü önünde cereyan ediyor. 'Ahmaktır' demek hakaret mi, değil mi? Bunu yargı takdir edecek. Yargı bağımsız ve tarafsız şekilde kararını verecek" açıklamasını yaptı. Bakan Yılmaz Tunç ayrıca, Bolu Kartalkaya'da meydana gelen yangın faciasındaki soruşturmaya ilişkin son gelişmeleri de anlattı.
#Yılmaz TunçAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Kadına yönelik şiddetle mücadelede, mağduru korumak kadar faille de çalışmak, sorunların köklü çözümü ve şiddet döngüsünü kırmak için kritik öneme sahiptir" dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşBerlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı, Berlin’de faaliyet gösteren Türk ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi. 2024 yılı çalışmalarını özetleyen Şanlı, 2025 hedeflerini de basın mensuplarıyla paylaştı. Basın toplantısına konsolos Nağı Tayru, Berlin Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Metin Aksoy, Aile Müşaviri Gökhan Duman ve Basın Müşaviri Hasan Kocabıyık eşlik etti.
#AlmanyaUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rize’de katıldığı Sivil Toplum Kuruluşları Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, “Sizlerle bir müjdeyi daha paylaşmak istiyorum. Rize-Artvin Havalimanı’nın pist aydınlatma sistemini daha kısıtlı görüş mesafelerinde ve geceleri uçakların inişine imkân tanıyan CAT-2 seviyesine yükseltiyoruz. Ek ikinci ILS cihazının montajını tamamladık. Bu ayın sonunda hizmete hazır hale getireceğiz. Rize’nin ve ülkemizin daha aydınlık günlere ulaşması hepimizin ortak temennisidir.” dedi.
#Abdulkadir UraloğluMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan’ın, 17 yaşındaki Y.K.'nın silahlı saldırısıyla hayatını kaybetmesinin ardından atılacak adımlara ilişkin CNN TÜRK canlı yayınında açıklamalarda bulundu. "Öğretmene şiddete ceza artacak" diyen Bakan Tekin, "Öğretmene şiddete yasal düzenleme haftaya Meclis'e gelir, Haziran başında yasalaşmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim BakanıGoogle'ın Kanada'da 'Çevrim içi Haberler Yasası' kapsamında her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmesinin ardından Türkiye'de de yasa çalışması hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Avukat Cahit Suluk, Türkiye’de bu konuda acil bir şekilde hukuki düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Doç. Dr. Suluk, "Bu haksız bir talep değil, kesinlikle müdahale edilmesi gereken bir durumdur" ifadelerini kullandı. Suluk, "Google önce direnir, sonra ödeme yapar" diyerek Google'ı masaya zorlamanın mümkün olduğunu belirtti.
#Dijital Telif Yasasıİzmirli, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun, mesleğinin 20. yılında başarılı bir psikolog. Ergenlerle iletişim, aile danışmanlığı, engelli ve ailesi ilişkileri, sınav kaygısı, kişisel gelişim ve motivasyon alanlarında çalışıyor. “Elim Sende” isimli kitabın yazarı... Genç stajyer meslektaşlarıyla kendisine ait Köprü Kişisel Gelişim Merkezi’nde aile danışmanlığı, evlilik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veren İlknur Peder, kişisel gelişim, ilişkiler ve hayata dair psikolojik içerikli seminer ve eğitimler düzenliyor. Özellikle engelliler ve kadınlarla ilgili projelerle, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde devam ediyor. Kadın sorunları konusunda Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisansı olan İlknur Peder, hayatın her alanında var olabilmiş, var olan engellerini yok edebilen güçlü kadınlardan... Tiyatro çalışmalarına katılıyor, resim yapıyor, kitap yazıyor, seyahatlere katılıyor ve işini yapıyor. Doğuştan engelli İlknur Peder’in iki kolu ve bir bacağı yok ama sanıyorum onu makyajsız, bakımsız fönsüz gören de yoktur. Her daim bakımlı, kırmızı topukluları ile görmeye alıştığımız, kocaman gülüşe sahip bu aktivist kadın, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi’nin uzun yıllardır başkanlığını da yapıyor.
#1Bir ev sahibisiniz ve dairenizi kiraya verdiniz. Bir süre sonra kiracınızın orada yaşamadığını çünkü evi bir başkasına kiraladığını öğreniyorsunuz. ‘Alt kiralama’ olarak tanımlanan, kiracının evi başkasına kiralama durumu, son dönemde yaşanan kiracı-ev sahibi sorunlarından bir tanesi. Peki bu yasal mı?
#Alt KiralamaBir ev sahibisiniz ve dairenizi kiraya verdiniz. Komşuların ve mahalle esnafının “Eve her gün farklı insanlar girip çıkıyor” uyarısı üzerine kiracınızın orada yaşamadığını çünkü evi bir başkasına kiraladığını öğreniyorsunuz. Üstüne üstlük o kişinin de daireyi günlük olarak kiraladığı ortaya çıkıyor... ‘Alt kiralama’ olarak tanımlanan, kiracının evi başkasına kiralama durumu, son dönemde yaşanan kiracı-ev sahibi sorunlarından bir tanesi. Peki bu yasal mı? Ev sahibinin ve kiracının böyle bir durumdaki hakları neler? En önemlisi de evin alt kiralama yapılmasını önlemek mümkün mü?
#Ev Sahibiİnsanoğlu yeni bir teknolojik eşiğin kıyısında duruyor. Küçük adımlarla gelişen ve neredeyse 60 yıllık bir geçmişe sahip olan bir teknoloji bugün hayatımızı her anlamda dönüştürmek üzere. Bu aralar hayatımızın orta yerine Siri, Alexa, ChatGPT, DALL-E, Midjourney gibi yapay zekaya dayalı sanal asistanlar yerleşmiş durumda ve bize yardımcı olmak üzere geliştirildiği konusunda ortak bir düşünce var. Aslında şu an hepimiz bu yapay zekalara yardımcı oluyor gibiyiz. Ama şu bir gerçek ki metaverse ya da NFT gibi dönemsel dijipop teknolojilerinin çok ötesinde bir dönüşüm bizi bekliyor.
#Konuk YazarÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Murat Kurum, Üsküdar’da İstanbul Site ve Tesis Yöneticileri ile Buluşma programında, “’Yarısı Bizden’ kampanyasına bugün itibariyle İstanbul'umuzda 585 bin bağımsız bölüm için 118 bin bina bazında başvuru yapılmıştır, bu ne demek biliyor musunuz, bu; 2.3 milyon vatandaşımızın hayatı artık değişiyor demek… Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm hamlesiyle başlattığı ve 2012'den bu yana güçlenen tesisleşme büyük bir hız kazanarak daha da büyüme etkisi göstermiştir… Site yöneticilerimizin yüzde 18 KDV yüküyle alakalı gelen talepleri konusunda durum tespiti yapıp, çözüm önerilerimizi hazırlayacak bir süreci başlatıyoruz… Herkes dilediği gibi site veya tesis yöneticisi olamayacak, mesleki standartları belirleyip, yetkin isimlere bu hakkı verip, ilgili düzenlemeyi hayata geçireceğiz… 300-400’den fazla nüfusu olan sitelere vatandaşlarımıza hizmet edecek güvenlik görevlisi zorunluluğu getirme çalışmalarında son aşamaya geldik.” ifadelerine yer verdi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Murat Kurum, Üsküdar’da İstanbul Site ve Tesis Yöneticileri ile Buluşma programında, “’Yarısı Bizden’ kampanyasına bugün itibariyle İstanbul'umuzda 585 bin bağımsız bölüm için 118 bin bina bazında başvuru yapılmıştır, bu ne demek biliyor musunuz, bu; 2.3 milyon vatandaşımızın hayatı artık değişiyor demek… Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm hamlesiyle başlattığı ve 2012'den bu yana güçlenen tesisleşme büyük bir hız kazanarak daha da büyüme etkisi göstermiştir… Site yöneticilerimizin yüzde 18 KDV yüküyle alakalı gelen talepleri konusunda durum tespiti yapıp, çözüm önerilerimizi hazırlayacak bir süreci başlatıyoruz… Herkes dilediği gibi site veya tesis yöneticisi olamayacak, mesleki standartları belirleyip, yetkin isimlere bu hakkı verip, ilgili düzenlemeyi hayata geçireceğiz… 300-400’den fazla nüfusu olan sitelere vatandaşlarımıza hizmet edecek güvenlik görevlisi zorunluluğu getirme çalışmalarında son aşamaya geldik.” ifadelerine yer verdi.
#Murat Kurumİçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Bakan Bozdağ 79'u müteahhit 184 kişi hakkında tutuklama kararı verildiğini açıkladı. Bakan Bozdağ, deprem fırsatçılarına tepki göstererek, "Ağır cezalar öngören düzenlemeler yapacağız" dedi. Fahiş kira artışlarının deprem bölgesinin deprem kadar acıtıcı bir gerçeği olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, "Fahiş fiyatlarla beraber milletimizin canını acıtanların peşindeyiz. Bunu da yanlarına bırakmayacağız. Olağanüstü halin bize sağladığı bütün imkanları sonuna kadar kullanacağız” ifadelerini kullandı.
#BEKİR BOZDAĞGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, CNN TÜRK canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bakan Yanık, 6 yaşındaki çocuğa istismar davasındaki son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yanık, erken yaşta evliliklerin önlenmesi için yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
#Derya YanıkHazine ve Maliye Bakanlığı'nca, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2023-2025 döneminde uygulanacak 44 maddelik eylem planı kapsamında, Hal Kayıt Sistemi'nin, Çiftçi Kayıt Sistemi ve diğer mali elektronik uygulamalarla entegrasyonu sağlanacak, ticarete konu ürünlerin takibi için Ürün Takip Sistemi kurulacak, kira sözleşmelerinin e-Devlet kapısı üzerinden düzenlenmesi sağlanacak.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıSon kayıtdışı ekonomi planına göre, kira sözleşmeleri e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak ve Türkiye Gayrimenkul Bilgi ve Değerleme Sistemi kurulacak. Eylem 2024 yılı sonuna kadar hayata geçirilecek. Plana göre uzaktan çalışma modelleri başta olmak üzere yeni çalışma modellerine yönelik mevzuat gözden geçirilerek, gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.
#Kira SözleşmeleriGeçen haftalarda Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” kurulması ve ayrıca cemevleriyle ilgili bazı yasal düzenlemeler yapılması şeklinde atılan adımlar, AK Parti’nin geçen yirmi yıl içinde Alevi dosyasında yaptığı göreceli olarak en önemli hamleyi oluşturuyor. Buradaki mesele, bu adımların Türkiye’deki Alevi kuruluşlarının kayda değer bir bölümü tarafından yetersiz bulunmuş olması, hatta bazılarınca kabul görmemesidir.
#AleviTBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, ekonomik düzenlemeleri içeren 52 maddelik torba yasa teklifi kabul edildi. Teklifle beraber, maske cezaları affedilecek, KYK kredi faizleri ödenmeyecek, 2 bin TL'nin altındaki icra borçları ise sonlandırılabilecek.
#TBMMCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'da kış aylarında beklenen enerji krizine ilişkin "Avrupa öyle zannedildiği gibi rahat değil, huzurlu değil. Bu çok farklı bir yere gidiyor. Böyle bir durum var. Hamdolsun bizim şimdilik böyle bir sıkıntımız yok" dedi. Erdoğan, Yunanistan'a yönelik sözlerine ilişkin ise "Onların anlayacağı dil neyse biz parantez açarak o dille konuşuyoruz. Anlıyorum ki onlar da anlıyor" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, Barolar Birliğinin yayınladığı bildiriye tepki göstererek, “Buradan net söylüyorum; ben Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Adalet Bakanıyım. Kanunlara uymak ve mevzuata uygun davranmak benim asli görevim. Değil 81 baro, herkes imza atsa benden kanuna aykırı bir davranış konusunda adım atmamı kimse bekleyemez” dedi.
#Bekir BozdağEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali 4'üncü Reaktör Temel Atma Töreni'ne katıldı. Dönmez "Akkuyu NGS 4 reaktör de devreye alındığında İstanbul'un elektrik talebinin yaklaşık yüzde 90'nı karşılanabiliyor" dedi.
#Fatih DönmezSon dakika.. Dün yoğun bir gündemle toplanan Kabine Toplantısı sona erdi. 2.5 saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kameralar karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm kamu çalışanlarının ek göstergesinin 600 puan artırıldığını söyledi ve 3600 ek göstergenin yılbaşından itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti. Erdoğan sosyal yardımlar için 15 milyar liralık yeni bir paketin devreye alındığını kaydederken Türkiye'nin 2053 hedeflerine ulaşacağını da söyledi.
#Kabine ToplantısıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün 3600 ek gösterge müjdesini duyurmuştu. Bugün yoğun bir gündemle toplanan Kabine Toplantısı sona erdi. 2.5 saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kameralar karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm kamu çalışanlarının ek göstergesinin 600 puan artırıldığını söyledi ve 3600 ek göstergenin yılbaşından itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti. Erdoğan sosyal yardımlar için 15 milyar liralık yeni bir paketin devreye alındığını kaydederken Türkiye'nin 2053 hedeflerine ulaşacağını da söyledi.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan