Nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfYapılan son bir araştırma kolon (kalın bağırsak) kanseri vakaları sayısında büyük artış görüldüğünü gözler önüne serdi. Ancak genellikle 50 yaş üzeri kişilerde obeziteye bağlı olarak görülen hastalık, 20 yaşında spor yapan gençlerde bile sıkça görülmeye başladı.
#Kolon KanseriSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna Kahve140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#KonserveGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#BotulizmMersin’ndeki Morca Mağarası’nda 1200 metre derinlikte mide kanaması geçiren ABD’li Mark Dicky, ekipteki arkadaşları tarafından 1040 metredeki kampa götürüldü. Kampa inen doktorlar 40 yaşındaki mağaracıyı derhal tedaviye aldı. 4 ünite kan ve serum verilen Dicky, 3 gün süren tedaviye olumlu cevap vererek ayağa kalktı. Şimdi yürüyerek mağaradan çıkması bekleniyor...
#MersinCildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama bu doğru... Cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele ediyor. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri atrırmanın bir yolu var mı? Uzmanlarla konuştuk.
#CiltGüneş, stres veya sigara gibi etkilere çok fazla maruz kalmanın cildimiz için kötü olduğunu biliyoruz ancak cildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Evet doğru okudunuz, cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele edebilir. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri nasıl artırabiliriz? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkGüneydoğu mutfağının ayrılmaz bir parçası çiğköfte... Ama Türkiye’nin batısında hep küçük görüldü; çiğköfte denince akla ‘İbo şov’, ‘tavana yapıştırma’ gibi küçümseyici imgeler geldi. Ardından çiğköfteden et çıkarıldı, gerçek çiğköfteyi tanımlamak için ‘etli çiğköfte’ demeye başladık. Ülkemizde çiğköftenin etle yapıldığını bilmeyen bir nesil var artık... Üstelik tüm bunlar olurken kimse mutfağımıza ve dolayısıyla kültürümüze verilen zarardan bahsetmedi... Bırakalım iki farklı versiyonu bulunsun piyasada... Kazanan Türk mutfak kültürü olur!
#ÇiğköfteKolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkBağırsaklarınız sizi egzersiz yapmaya motive ediyor ya da hareket etmekten vazgeçiriyor olabilir. Kulağa biraz saçma gelebilir ama bunu biz değil araştırmalar söylüyor. Eğer siz de egzersiz yapmaktan kaçınıyor, bir türlü hareket etmek istemiyorsanız sorumlusu bağırsak floranız yani mikrobiyomunuz olabilir.
#SağlıkDünyada sık görülen Türkiye'de de çocuklar arasında yayılan 'Streptokok' (Strep A) bakterisi, Ankara'da can aldı. 3 yaşındaki Aras Sönmez, doğum gününde Strep A bakterisi nedeniyle yaşamını yitirdi. Baba Oğuz Buğrahan Sönmez, hastalığın soğuk algınlığı gibi başladığını ve kısa sürede oğlunu kaybettiklerini söyledi.
#Strep ABu yıl çocuklar farklı virüslerle köşe kapmaca oynuyor; anne-babalar telaşlı. Hangi ilacı kullanmalı, antibiyotiksiz geçer mi gibi sorular akıllarında... Elbette çocukların tedavisinde bitkilerden yararlanmak mümkün. Ama doğru kullanım için doktorunuzun ve eczacınızın danışmanlığında olmalı.
#Dr. Ecz. Metin UyarTürk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkBirleşik Krallık'ta bir süredir alarm etkisi yaratan Strep A bakterisi, Fransa’da da çocuk ölümlerine neden oldu. Bir anda ortaya çıkan bakteri Türkiye'de görülüyor mu? Neden bu yıl bu kadar güçlü? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlar anlattı.
#Strep A“Ben koyu tenliyim, benim derim kalın, beni sivrisinek ısırmaz ya da benim kan grubum 0, beni çok ısırıyor” gibi cümleleri yazın sıklıkla duyuyoruz. ABD’de yapılan yeni bir araştırma ise sivrisineklerin neden bazı insanları daha fazla ısırdığını daha farklı nedenlerle açıklıyor. Sivrisinekler neden bazı insanları daha fazla ısırıyor da bazıları bazılarına dokunmuyor? Uzmanlara sorduk...
#SivrisinekTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#Sağlık