Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CNN Türk'te Ahmet Hakan'a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, Yusufeli Barajı'nın senelik 375 milyon dolarlık getirisi olduğunu belirterek, "Yusufeli anlatılmaz, yaşanır. Suya ihtiyacımız olduğunda suyumuz burada. Devasa bir üretim var. Bu baraj kendini 2.5 yılda amorti edecek" ifadelerini kullandı. "Tarım milli güvenlik meselesidir" diyen Bakan Kirişci, gıda fiyatlarındaki artışın çözümü için geliştirilen 'Kent Tarımı' projesinin detaylarını açıklayarak, "Amaç yerinde üretim, yerinde tüketim. 'Suyu düştüğü yerde tutacağız' diyoruz ya, insanları da doğduğu yerde tutmamız lazım" dedi.
#Vahit KirişciBaşkentin sembollerinden Ankara (tiftik) keçisi varlığı azaldı. Tiftik üretiminde de bir yılda yüzde 57’lik düşüş yaşandı. TİFTİKBİRLİK Başkanı Ahmet Yavuz, yem fiyatları ve çoban ücretlerindeki artışın, tiftik üretiminde düşüşe neden olduğunu söyledi. Yavuz, Ankara keçisi varlığı ve tiftik üretiminin artması için atılması gereken adımları tek tek sıraladı.
#Ankara KeçisiSON günlerde sütün litre fiyatı marketlerde 18 lirayı buldu. Oysa üretici 3 lira 30 kuruşa satıyor. Çatalca'da süt üreticiliği yapan Recep Karataban, "Toptancı 3 liraya topluyor artık değerlendirip 10 lira ve üzeri insanlara acımadan satıyorlar" dedi.
#SütTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yetiştiricileri yüksek yem maliyetleri altında ezdirmeyeceklerini belirterek, "Bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), mevcut stoklarını kullanarak ve takviye ederek besici ve yetiştiricilerimizin yanı sıra yem sektöründeki tüm kullanıcıların ihtiyacını uygun fiyatla karşılamak üzere güçlü bir şekilde piyasalara müdahale edeceğiz." ifadesini kullandı.
#Bekir PakdemirliTürkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, kuraklığın süt üretimini de tehdit ettiğine dikkat çekerek, “Kuraklık sürerse yem fiyatları da artacak. Süt fiyatı düşük, yem fiyatı yüksek olursa verim düşer. Hayvanını beslemek zorunda olan süt üreticimiz, bu durumdan zarar görmemek için hayvanını kesmeye yönelebilir” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUYumurta fiyatlarında son dönemde yaşanan fiyat yükselişinin ardından Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, vatandaşı pahalı yumurta almaması konusunda uyardı. Afyon, “63-72 gr aralığındaki yumurtanın, üreticiden çıkış fiyatı 60 kuruş. Bu ürün marketlerde en fazla 90 kuruşa kadar satılmalı. Bunun üstündeki fiyatlara vatandaş dikkat etmeli” dedi.
#GazetehaberleriSon yıllarda azalan hayvan varlığı ve et üretiminin düşmesiyle ithalatın artması büyük tartışma konusu oldu. Bu durumun önüne geçilmesi için ise DenizBank Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak’tan bir öneri geldi. Koçak, “Kadın ve genç çiftçilerin BağKur ödemeleri devlet tarafından karşılanırsa, köyden kente göç engellenebilir. Bazen üreticilerimiz sadece sigorta için bile şehre göç edebiliyor” dedi.
#Bağkur Ödemeleriİstanbul’un iki yakası arasında kurbanlık fiyatlarında fark oluştu. Anadolu’dan Avrupa yakasına kurbanlık geçişine izin verilmediği için, büyükbaş hayvan sayısının az olduğu Avrupa yakasında kurbanlık fiyatları 2 bin lira daha pahalı. Buna göre Avrupa Yakası'nda ortalama 7-10 bin lira olan büyükbaş fiyatları Anadolu Yakası'nda 5-8 bin liraya geriliyor.
Geçen yıl ortalama 18 kuruş olan yumurtanın üreticiden çıkış fiyatının, bu sene 13 kuruşa düştüğü ancak marketlerin bunu tüketiciye yansıtmadığı öne sürüldü.YUM-BİR Genel Sekreteri Hüseyin Sungur: "Marketler, fiyat artışlarını aynı hafta yansıtıyor fakat düşüşleri ya hiçyansıtmıyor ya da birkaç hafta sonra kısmi yansıtıyor" dedi.