Güncelleme Tarihi:
Başkent’te faaliyet gösteren keçi sütü üreticileri, devlet teşviğiyle başladıkları üretimden elde ettikleri keçi sütünün ellerinde kaldığını belirterek isyan etti. 2010’da devlet teşviğiyle bu işe girdiklerini belirten üreticiler, 30 girişimci ile başlayan süreçte sayının 6’ya kadar düştüğünü söyledi. Üreticilerden Zeynel Acar ve Yusuf Baki Tek Ankara Hürriyet’e konuştu.
Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) 15 gün boyunca kendilerinden keçi sütü almayacağını açıkladığını söyleyen Acar, “Bu işe girin teminatı biziz’ dediler. 2-3 milyon TL yatırım yapanlar var. Devlet teşviği aldıkları için 5 sene boyunca bu işi yapmak zorunda ve bırakamıyorlar. 30 üreticiden 6 tane kaldı ancak ona rağmen sütümüzü almıyorlar” dedi. Tek ise, kendi sermayelerinden yediklerini vurgulayarak, “Süt sağma makineleri aldık, tesisler kurduk, şimdi de ‘biz oynamıyoruz’ diyorlar. Bizim günlük zararımız AOÇ’nin iki dudağının arasında” diye konuştu.
HAFTADA SADECE 3 GÜN ALIM
6 üreticinin yaklaşık olarak günlük 2 ton süt üretimi yaptığını belirten Acar, şöyle devam etti:
“Kişi başı ortalama 300 kilo üretiyoruz ancak satamıyoruz. Bir arkadaşımız her ay 10 bin TL zarar ediyor. Kapıya gelen müşteriye ancak 10-20 kilo veriyoruz. En fazla yüzde 10’unu satabiliyoruz. AOÇ’de ‘15 gün boyunca süt almayacağız’ diyorlar. Alınca da haftada 3 gün alıyorlar sadece. Benim bir günlük üretimim 400 kiloya yakın, gerisini ne yapacağım. Haftada yaklaşık 3 ton üretiyorum bin 200 kilo alıyorlar, gerisi elimde kalıyor. ‘Satamıyoruz’ diyerek almıyorlar. 2010’da bu iş başladığında her gün süt alıyorlardı, düzenli olarak almamaya geçen sene başladılar. Sonrasında iş bu noktaya geldi. Bu yılın ilkbahar aylarında da bize ‘keçilerinizi satın’ dediler.
MAĞAZADA İZMİR FİRMASI İLANI
Bize göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu işten haberi yok. Emek’teki AOÇ Satış Mağazası’nın camında ‘günlük keçi sütü burada satılmaktadır’ diye bir İzmir firmasının ilanı var. Ancak AOÇ bizim sütümüzü almıyor. Mağazaya sorduğumuzda ise ‘AOÇ keçi sütü getirmiyor, süt yok diyorlar’ cevabı veriliyor. Keçi sütü üreticisini bitirmek istiyorlar. Böyle giderse keçileri satıp, kapatacağız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, ‘Üreticinin yanındayız. Alanı almayanı biliyorum’ diyor ancak AOÇ’den haberi yok. Ürettiğini satamamak insanın zoruna gidiyor. Elinde emek verdiğin bir süt var, 100 bin TL zarar etsen de o 1 litre sütü dökmek insanın canını yakıyor. Peynir ya da dondurma yapıp, ikram ediyoruz ancak onlar da bir şekilde çöpe gidiyor.”
‘BİLİP DE TRİBÜNLERE OYNUYORSA SIKINTI VAR’
KEÇİ sütü üreticisi Yusuf Baki Tek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na seslenerek, “Bakan Bey, üreticinin ‘malını kim almıyor göstersinler’ diyor ancak bakanlığa bağlı AOÇ bunu yapıyor. Bakan Bey bu durumu bilmiyorsa sıkıntı var, bilip de tribünlere oynuyorsa yine sıkıntı var. Biz buraya hayatımızı vermişiz. Bu bir meslek değil hayat tarzı, 24 saat mesai var” ifadelerini kullandı.
2010’DA 2.25 - 2016’DA 1.50
Üretici Yusuf Baki Tek, keçi sütü üretimine başladıkları ilk zamanlar, yaptıkları işin kârlı olduğunu ve para kazandıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“2013 yılında kar etmemeye başladık. O sorun değil çünkü bu bir hayat tarzı, ucu ucuna yetince bile ‘tamam’ diyorduk. 2013’ten sonra zarara girmeye başladık ve bugüne kadar artarak devam etti. 2010’da keçi sütünün kilosu 2.25 TL, yem fiyatı 25-30 TL idi. Şu anda sütün kilosu 1.5 TL yem fiyatı da 50 TL oldu.”