Çocukların okulda öğrendiği bilgileri tekrar etmemeleri sonucunda beyin, sonraki süreçlerde bu bilgileri tekrar ‘geri getirme’ durumunda zorluk yaşıyor. Çocukların gelecek ders yılında sorun yaşamamaları için yaz tatilinde yapılan aktiviteler çok önemli.
#Yaz Tatilinde ÇocukDeğerli arkadaşlar, LGS 2025 yolcuları; Tahmin ediyorum ki çoğunuz tatilin bitmesiyle birlikte yeni bir döneme girmenin heyecanını içinizde barındırıyorsunuz. Hedefinize ulaşmak için tamamlamanız gereken birçok görevle birlikte ortaya çıkan ve zihninizin kontrol merkezini ele geçiren “kaygı” ile nasıl baş edeceğinizi de ayrıca düşünüyor olmalısınız.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 20 bin öğretmen atamasına ilişkin yeni detaylar açıkladı. Bakan Yusuf Tekin, atamayla ilgili "Yeni öğretim yılına yetiştirmeyi arzu ediyoruz. Yetiştiremezsek yetiştirdiğimiz yerden devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Bakan TekinFen bilimleri derslerin amacı öğrencileri günlük ve iş hayatına hazırlamaya çalışmak. Öğrencilerin bu süreçte kazanması gerektiği düşünülen yetkinlikler fen okuryazarlığı olarak tanımlanıyor. Öğrenciler fen bilimlerindeki bilgi, beceri ve duyuşsal özellikleri günlük yaşamda karşılaşılan durumlarda kullanabiliyorsa fen bilimleri eğitimi açısından günlük ve iş hayatına hazır demektir. Fen okuryazarı öğrenciler; temel fen bilimleri konu ve kavramlarını bilir, bilimin ve araştırma sorgulamanın doğasıyla ilgili doğru bir anlayış geliştirip bilimsel yöntemleri, düşünme ve süreç becerilerini günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümünde kullanabilir. Ayrıca bu öğrenciler fen bilimleri hakkında olumlu duygu ve düşüncelere sahiptir.
#Konuk YazarTürkiye’de 2022 yılı eylül ayı itibariyle farklı eğitim kademelerinde öğrenim gören 19 milyonun üzerinde öğrenci örgün ve yaygın eğitim ve öğretim süreçlerine başladı. Bu yılının birinci dönemi nispeten sakin ve öğretim süreçleri açısından ilgili planlamalar dahilinde devam ederek 20 Ocak 2023 tarihinde dersler tamamlanıp yarıyıl tatili başlamıştı.
#Konuk Yazar2022-2023 yarıyıl tatili başladı, 19 milyondan fazla öğrenci karne aldı. Öğrenciler karne ve tatile başlamanın coşkusunu okul bahçelerinde düzenlenen törenlerle yaşadı. Karnesini alan öğrencilerden bazıları aldıkları iyi notlar ve takdir belgesiyle tatile mutlu başlarken, bazılarında buruk bir sevinç vardı.
#2022-20232021-2022 eğitim öğretim yılı sona erdi, yaklaşık 18 milyon öğrenci karnelerini aldı. İki yıl pandemi gölgesinde devam eden eğitim öğretimin ardından bu yıl okulda karne sevincini yeniden yaşayan çocuklar, özenle giyinerek okulun son gününde arkadaşları ve öğretmenleriyle bir araya geldi. Kimi okuma yazmayı öğrenmenin verdiği mutlulukla kimi uzun bir eğitim öğretim dönemini başarıyla tamamlamanın verdiği gururla tüm öğrenciler karnelerine kavuştu. Yaz tatili yaklaşık 3 ay sürecek. Arkadaşlarından, öğretmenlerinden ve okullarından 12 Eylül Pazartesi gününe kadar ayrı kalacak öğrenciler için okullarda tatil sevinciyle ayrılık hüznü bir arada yaşandı. Okulun son gününü ve karne heyecanını İstanbul’da Beşiktaş Şair Nedim Ortaokulu, Şişli Resneli Niyazi Bey İlkokulu ve Bakırköy İlkokulu’nda izledik.
#Beşiktaş Şair Nedim OrtaokuluAydın Barosu Başkanı avukat Anıl Yetişkin, Aydın’ın en önemli sorunlarından birininde Adliye Binası olduğunu belirterek, sorunun çözümü için önemli bir mesafe katedildiğini söyledi. Aydın’da bin 500 avukat bulunduğunu vurgulayan Yetişkin, Aydın Adliye Binası’nın temelinin en kısa sürede atılacağını kaydetti.
#1"Sezercik", "Acı Hayat", "Küçük Hanım", "Otobüs Yolcuları", "Üç Tekerlekli Bisiklet" ve "Kanun Namına" adlı yapımların da aralarında bulunduğu çok sayıda filmde başrol oynayan Ayhan Işık, vefatının ardından geçen 42 senede, ardında bıraktığı unutulmaz yapımlarla yad ediliyor.
#Ayhan IşıkYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilTürkiye'de ilk COVID-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart'tan bu yana ilkokul, ortaokul ve liselerde, öğrencilerin yüz yüze eğitim süreci büyük değişime uğradı. Eğitimin evlere taşındığı, sınıfların sessizliğe büründüğü, yüz yüze derslerin sekteye uğradığı bu dönemde, öğrenciler TRT EBA kanalları, EBA, canlı dersler, basılı ve elektronik ders materyalleriyle dijital eğitim sürecine hızlı geçiş yaptı. Uzaktan eğitim sürecinde EBA, 16 milyar 348 milyon 941 bin tıklanma sayısıyla Türkiye'de ve dünyada en çok ziyaret edilen eğitim siteleri arasında üst sıralara çıktı. Bu süreçte TRT EBA kanallarında toplam 10 bin 845 saat yayın yapıldı. Salgının başlamasından bugüne kadar 154 milyon 535 bin 12 canlı ders gerçekleştirildi.
#KoronavirüsTÜBİTAK 2020 Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması'na BİLSEM (Bilim ve Sanat Eğitim Merkezi) öğrencileri damga vurdu. Finalde 20 bini aşkın öğrenci arasından dokuz farklı alanda 37 derece yapan BİLSEM öğrencileri matematik, coğrafya ve değerler eğitimi alanlarında da birincilikler elde etti.
#ÖğrenciLiselerde görevli yönetici ve öğretmenler, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe kadar geçen süreler ile kasım ve nisan aylarında yapılacak ara tatillerde, Bakanlıkça hazırlanan program dahilinde kendi okullarında mesleki çalışmada bulunacak.
#ÖğretmenMilli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni düzenlemesine göre, Anadolu meslek liselerinde daha önce 10'uncu sınıfta yapılan alan ve dal seçimleri, artık rehberlik hizmetlerinin ardından 9'uncu sınıflarda yapılacak. Anadolu teknik programlarında 12'nci sınıfta alan ayırımı yapılmaksızın akademik destek şubeleri oluşturulacak. Okullarda öğrencilere, resmi tatil günlerinde puanla değerlendirilecek şekilde ödev verilmeyecek. Liselerde yabancı dil derslerinin her bir sınavı, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak. Beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik gibi yeteneğe bağlı seçilen derslerde, 10 öğrenci şartı aranmayacak.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yeni düzenlemesine göre, Anadolu meslek liselerinde daha önce 10'uncu sınıfta yapılan alan ve dal seçimleri artık rehberlik hizmetlerinin ardından 9'uncu sınıflarda yapılacak. Anadolu teknik programlarında 12'nci sınıfta alan ayırımı yapılmaksızın akademik destek şubeleri oluşturulacak. Okullarda öğrencilere, resmi tatil günlerinde puanla değerlendirilecek şekilde ödev verilmeyecek. Liselerde yabancı dil derslerinin her bir sınavı, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak. Beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik gibi yeteneğe bağlı seçilen derslerde, 10 öğrenci şartı aranmayacak.
#MebUzmanlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uzaktan eğitimin yapıldığı eğitim ve öğretim döneminin ardından yaz tatilini yeni normal dönemin sınırları içinde geçirecek öğrencilere, tatil sürecinde hem dinlenmek hem eğlenmek hem de öğrenmek için günlük rutinlerini dengeli planlamaları önerisinde bulunuyor.
#EğitiKoronavirüs ile mücadelede adını dünyaya duyuran gözbebeğimiz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, hastalığın yoğun olduğu İstanbul’da bir günde yüzlerce hastaya hizmet verip, hızlıca süreci iyi yöneten bir kurum oldu. “Koronavirüs’te en iyiyi yapmak için çalışıyoruz, çok hızlı organize olduk” diyen Dekan Prof. Dr. M.Sait Gönen, Cerrahpaşa’nın büyük bir çınar olduğunu daha önceki salgınlarda da öncülük yaptığını anlattı.
#Cerrahpaşa Tıp FakültesiMİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak merkezi sınava katılacak 8'inci sınıf öğrencilerinin sorularını yanıtladı. Bakan Selçuk, 'LGS ertelenir mi?' sorusuna, "Bu tümüyle sağlık durumunuzun gidişatına bağlı" yanıtını verdi.
#LGSMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 8'inci sınıf öğrencilerinin sorularını yanıtladı. LGS sorularının daha zor olacağı iddialarıyla ilgili konuşan Bakan Selçuk, "Böyle bir şey kesinlikle yok. Herhangi bir zorlaştırma veya basitleştirme kesinlikle söz konusu olmayacak" dedi.
#EğitimYılda iki kez yapılabilen doçentlik başvuru sayısı arttırılarak bekleme süresi azaltılacak. Açıköğretim öğrencileri, katkı payı veya öğrenim ücretini ödemesi ve her dönem başında kaydını yenilemesi şartıyla öğrencilik haklarından yararlanacak. Üst üste dört dönem bu şartları sağlamayanların ilişiği, ilgili programdan kesilecek. Vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının mali hakları, devlet üniversitelerinde çalışan emsalleriyle eşitlenecek.
#YökSağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik düzenleme ile Kovid-19 salgını nedeniyle yapılamayan eğitimlerin telafisine ilişkin düzenlemeyi de içeren Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık personeline karşı görevleri sebebiyle işlenen, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında ilgili kanunlara göre tayin edilecek cezalar yarı oranında artırılacak.
#Resmi GazeteTBMM Genel Kurulunda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yapılamayan eğitimlerin telafisi ve yükseköğretimde düzenlemeyi de içeren Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 15 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi. İkinci bölümün de görüşülmesi tamamlandı, teklifin tamamı bugün oylanacak.
#ÜniversitesiKovid-19 salgını nedeniyle yapılamayan eğitimlerin telafisi, üniversitelerin bilimsel araştırma faaliyetlerinin desteklenmesi ve vakıf üniversitelerine ilişkin yeni düzenlemeleri de içeren Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Mili Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi. Buna göre, yılda iki kez yapılabilen doçentlik başvuru sayısı arttırılarak bekleme süresi azaltılacak. Açıköğretim öğrencileri, katkı payı veya öğrenim ücretini ödemesi ve her dönem başında kaydını yenilemesi şartıyla öğrencilik haklarından yararlanacak.
#Yükseköğretim