İncir, taze ve kuru olarak tüketilebilen bir meyve. Özellikle kuru incir hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı. Peki kuru incirin faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Gelin bu soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrenelim.
#Kuru İncirGeçen haftaki yazımda yaz meyvelerinin faydalarından ve porsiyon miktarından bahsetmiştim. Porsiyon miktarına çok fazla takılmayın, bir avuç büyüklüğündeki taze meyveyi 1 porsiyon olarak kabul edebilirsiniz. Bilgi mahiyetinde meyvelerin porsiyon miktarını da sizlerle paylaşıyorum. Bu hafta da meyve listemize devam ediyoruz.
#Yaz MeyveleriYaz mevsimine girdiğimiz bu dönemde tezgahlarda rengarenk, çeşit çeşit yaz meyvelerine rastlıyoruz. Haziran- ağustos arası meyveleri kavun, karpuz, kiraz, şeftali, kayısı, üzüm, dut, erik, böğürtlen, ahududu, yabanmersini, incir ve daha niceleri… Sayarken bile ağzımızı sulandıran bu meyvelerin her birinin vücudumuza farklı farklı faydaları var. Bu nedenle yaz aylarında her çeşit meyveden yeterli miktarda tüketmek bağışıklığımızı güçlendirecek, bizi kışa hazırlayacak ve bu sıcak günlerde ihtiyacımız olan su ve besin öğelerini vücudumuza kazandıracak.
#Yaz MeyveleriKalp-damar sağlığını koruyor, kan şekerini dengeliyor, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor… Birbirinden renkli ve güzel meyvelerin her biri zengin vitamin içerikleriyle vücut sağlığımıza birçok katkı sağlıyor. Bu nedenle meyveleri düzenli şekilde tüketmek önem taşıyor. Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, yaz meyvelerini ve faydalarını sıralıyor…
#Yaz MeyveleriYaz geldi, artık parklarda ya da ormanlık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Ülkemizin yeşil alanlarında azımsanamayacak sayıda zehirli bitki bulunuyor. Bu bitkilere herhangi bir şekilde temas etmek, ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Peki yaşam alanlarımızdaki zararlı bitkiler hangileri? Daha çok nerelerde bulunuyorlar? İşte uzak durmanız gereken türler…
#BitkilerMuşmula bir diğer ismi olan döngel olarak da bilinmekte olan bir meyvedir. Muşmula, etli meyveleri olan eriksi yapıda bir meyve olarak ifade edilebilir. Muşmula meyvesinin aynı zamanda sarı erik, Japon erik, gelin boğan olarak da farklı isimlerle bilindiğini söylemek mümkün olmaktadır. Muşmula meyvesinin ve çekirdeğinin bilinen birçok faydası bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MuşmulaHavaların ısınmasıyla birlikte sadece kıyafetlerimizi değil, kış aylarındaki beslenme şekli de değişiyor. Yazla beraber değişen bu beslenme alışkanlığı ve yanlış beslenme; sıvı ve elektrolit kaybı, kilo artışı, yağlanma, bağışıklık düşmesiyle hastalıklara davet çıkarma gibi birçok olumsuz sonuçları beraberinde getirebiliyor. Peki yaz aylarında nasıl beslenmeli? Formunuzu korumak için bu önerilere dikkat
#BeslenmeMeyveler hem kış aylarında hem de yaz ayların da sevilerek tüketilmekte ve bir çok fayda sağlamaktadır. Kış aylarının gelmesi ile birlikte kış meyveleri araştırılmaya başlanmıştır. Kış meyveleri hangileridir ve isimleri nelerdir? Kış meyvelerinin özellikleri ve faydaları nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Kış MeyveleriKuşkonmaz çiçeği rüzgar akımının olan yerlerde zarar görebilen bir çiçektir. Bu sebeple böyle yerlerden uzak tutulması gereken bir bitkidir. Kış aylarında ise bu çiçeğin bulunmakta olduğu ortam sıcaklığının 14 ile 15 derecenin altına düşmemesi önemlidir. Sizin için Kuşkonmaz çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Kuşkonmaz çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği derledik.
#Kuşkonmaz ÇiçeğiKozmetik sektöründe sıkça kullanılan bitkisel yağlar arasında yer alan kayısı yağı, kayısı yağı, mutfaklardan kozmetiğe kadar pek çok geniş alanda sıkça kullanılıyor. Kayısı yağı, cildi besleyici özelliği olan ve içinde bulunan vitaminler sayesinde pek çok sağlık sorununa faydası bulunan bitkisel bir yağdır. Kayısı çekirdeği yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kayısı YağıMayıs ve Haziran aylarında açan leylak rengi ve kokulu çiçekleri ile ilgi çeken Tesbih ağacı dünya çapında ve ülkemizde çok fazla bilinmeyen özel ağaç türlerinden biri. İsmini iri ve yuvarlak adeta tesbih tanelerini andıran meyvelerinden alan Tesbih ağacı, hızla büyüyen bir ağaç türü olarak göze çarpmaktadır. Zorlu hava şartlarına karşı oldukça dayanıklı bir yapıya haiz Tesbih ağacına dair merak edilenler "Tesbih ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tesbih ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgi" gibi konu başlıklarıyla derledik.
Dünya üzerinde belki sayısını bilemeyeceğimiz kadar çok meyve ağacı bulunur. Bu ağaçlardan bazıları insanlar tarafından tüketilir ve bazıları ise tüketilemez. Bazı ağaçlar Türkiye'de yetişirken, bazıları ise yetişmez. Türkiye'de de yetişebilen ağaç türlerinden biri de muz ağacıdır? Peki muz ağacı nedir ve nerede, nasıl yetişir? İşte muz ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında tüm bilmeniz gerekenler.
Yeryüzünde birbirinden farklı ağaçlar bulunuyor. Bu ağaçların da faydaları saymakla bitmez. Özellikle meyve ağaçlarının da doğru bir bakım yapılması gerekir. Özellikle demirhindi ağacı da merak ediliyor. Demirhindi ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kartopu ağacı, Adoxaceae ailesinin Viburnum türüne ait olan bir ağaç türüdür. Bu ağacın diğer adı ise, gilaburu ismi ile de bilinir. Her mevsim yeşil kalan bu bitkinin kenarları karşılıklı ve dilim şeklindedir. Kartopu ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Yeni dünya ağacı nedir? Yeni dünya ağacı nerelerde yetişir? Yeni dünya ağacının özellikleri nelerdir? Yeni dünya ağacı hangi iklimlerde yetişebilmektedir? Yeni dünya ağacının faydaları nelerdir? Yeni dünya ağacı hangi hastalıklara iyi gelmektedir? Yeni dünya ağacının bakımı nasıl yapılmaktadır? Yeni dünya ağacı hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Zerdali ülkemizin bazı yörelerinde kayısı meyvesinin adı olarak kullanılsa da aslında sadece kayısının bir türünün adıdır. Biraz da bu kullanım kargaşasından olsa gerek, kelimenin doğru anlamının ne olduğu hakkında araştırmalar yapıldığı görülüyor. Zerdali ağacının kayısıdan farkları, nasıl ve nerede yetiştiği, özellikleri ve faydaları gibi bilgileri derledik.
#İcerikahberGüçlü bir antioksidan kaynağı olan kiraz, bahar mevsiminin ardından tezgahlardaki yerini almaya başladı. Yaz meyvelerinin en gözdeleri arasında yer alan ve vitamin deposu olan kirazın faydaları saymakla bitmiyor. Susuzluğa iyi gelen ve her yaştan kişinin iştahla tükettiği bu meyve, böbrek ve karaciğer üzerindeki etkileri ile biliniyor. Peki, kirazın faydaları nelerdir? Kiraz nelere iyi gelir?
#Kirazda Hangi Vitaminler Var?Süte alerjisi olan ve süt içerdiği için dondurma yiyemeyen çocuklar artık bu lezzetten uzak durmak zorunda kalmayacak. İstanbul’un en meşhur dondurmacılarından Yaşar Usta, süt alerjisi nedeniyle dondurma yiyemeyen çocuklara taze mevsim meyvelerinden yapılan ve içerisinde süt bulunmayan sorbe dondurmalar hazırladı.
#Yaşar Usta