İskandinav eğitim sisteminde hızla popülerleşen orman okulları projesi, çocuklara doğada öğrenme ilhamını aşılamayı amaçlıyor. Anaokullarını ve ilkokulları kapsayan proje bağlamında, çocuklara uygulamalı öğrenme yoluyla kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar sunuluyor. Oyunla öğrenen çocuklar hastalıklara karşı bağışıklık kazanırken duygusal anlamda da gelişim gösteriyor. Hem ülkemizde de çeşitli örneklerini görmeye başladığımız orman okulları modelini inceledik, hem de çocukları için bu okulları seçen ailelerle konuştuk...
#EğitimGünümüzde sık duyduğumuz buzul erimesi ilk kez gelmiyor dünyanın başına. 4 milyar yıldır, bir geliyor bir gidiyor buzullar. Tıpkı volkanların oluşturduğu tropik adalar gibi buzullar da yerkabuğunu değiştiriyor. Son buzul çağının bugünkü halini verdiği yeni kıta Amerika’nın ‘göller yöresi’ Madison’a gittik. Boy boy göller arasında, doğal ve kültürel zenginlikler açısından sürprizlerle dolu bir coğrafya…
#Ferdi AKARSUYALOVA’nın Altınova ilçesinde bulunan Hersek Lagünü'nde kuş türü sayısı 10 yılda 2,5 kat arttı. 2004 yılında 104 kuş türünün olduğu lagündeki tür sayısı 253’e yükselirken, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, "Daha önce 20'ye yakın kuşumuz ürerken şu anda 50'ye yakın kuşumuz üremeye başladı. Bu da bu bölgenin korunduğu ve kendilerini güvende hissettiğini gösteren emarelerden biri aslında. Her geçen gün yeni bir kuş türü ekleniyor" dedi.
#YalovaYaz aylarında tatilin verdiği rahatlamayla beslenme düzenimizde değişiyor, yağlı yiyecekleri daha çok tüketiyor ve sofralarda daha çok vakit geçiriyoruz. Bu durum da bizlere fazla kilo olarak geri dönüyor. Ancak bunun yanı sıra nefes almakta bile zorlandığımız sıcaklarda serin içeceklerle susuzluğumuzu gidermeye çalışıyoruz. İçtiğimiz gazlı ve şekerli içecekler de maalesef ki, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. “Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?” ve “Özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için neler içmeliyiz?” Gelin bugün yazın beslenme listemizde nelerin olması gerektiğine bir göz gezdirelim.
#ANKARASıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayMevsimin rengârenk çiçeklerini ocaktaki tencerenin içine katmak ya da salataya eklemek çoğumuzun gündelik mutfak alışkanlıkları arasında değil. Oysa Osmanlı’dan bu yana sofralarımızda olan bu zarif ve incelikli malzemelerin geçmişteki kullanım şekilleri bugüne de ilham olacak çeşit ve zenginlikte. Üstelik son yıllarda gastronomi dünyasının da popüler konu başlıklarından.
#ÇiçekÇoğumuz için soğuk kış aylarının en sıcak yanı, yazın deniz kenarında güneşlenme hayalidir. Her ne kadar tatil imkânı genelde birkaç hafta ile sınırlı kalsa da sürekli sahil kentinde oturanlar için deniz-güneş ortamı artık yaşamlarının bir parçası olmuştur.
#SağlıkNe havuçsuz bir turşu düşünebiliyorum ne de en basitinden bir bolonez sos... Mevsimsiz olarak kullandığım belki de tek malzeme havuç. Yaz, kış; et, tavuk, balık hatta tüm sebze yemeklerinde, o nefis şekerli tadıyla adeta bir kaldıraç görevi görüyor. Başrolde olduğu zeytinyağlısı ve üzerindeki peynir kremasıyla bir dünya klasiği haline gelen keki de onu vazgeçilmez kılıyor...
#HavuçKış aylarında soğuyan havalarla birlikte fiziksel aktivite azaldığından metabolizma yavaşlıyor. Üstüne bir de uzun kış gecelerinde tatlı ve hamur işi gibi yüksek enerjili gıda tüketiminde artış eklendiğinde kilo alımı kaçınılmaz oluyor. Günlük yaşantıda yapılacak bazı değişikliklerle metabolizmayı hızlandırarak, kış aylarında kilo alımının önüne geçilebileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, kışı zayıf ve fit geçirmek için metabolizmayı hızlandırmanın 6 püf noktasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Metabolizmayı Artran Yiyecekler