Güncelleme Tarihi:
Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının sağlığımıza olumlu etkileri olduğu kadar olumsuz etkileri de bulunur. Özellikle nem artışının daha yoğun olduğu bu günlerde beslenme alışkanlıklarımıza da özen göstermemiz gerekir. Havaların ısınması ile vücut ısımız da yükselir. Metabolizmanın bu duruma uyum sağlayabilmesi için sıvı tüketimini arttırıp yazın yağlı yemeklerden ve kızartmalardan olabildiğince uzak durulmalıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aysu Bekçi konuyla ilgili bilgileri aktarıyor.
Yaz aylarında yaşa bağlı olarak; yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artışlar gözlenir. Ayrıca, sıcak havalarda terlemeyle ortaya çıkan su ve mineral kaybı sonucu; baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi sağlık problemleriyle de sıkça karşılaşılır.
Özellikle yaz aylarında tüketimi önerilmeyen kızartmalar genellikle sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Yazın yağlı yemekler ve hamurlu yiyecekler, vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve yüksek tansiyona neden olduğu için yine tercih edilmemesi gereken besinler arasındadır. Sıcakların daha yoğun olduğu bu günlerde yemek alışkanlıklarında yapacağımız bazı değişiklikler ile kendinizi daha zinde ve hafif hissedebiliriz. Yazın yağlı yemekler yerine haşlama, ızgara ve fırın yemeklerini tercih edebilir; fındık, ceviz, badem gibi yağlı besinleri günlük tükettiğimiz yağ miktarını azaltarak kullanabilirsiniz.
Kızartılarak tüm vitaminleri yok olan sebzeleri haşlayarak ya da salata yaparak tükettiğimizde bütün vitaminlerinden faydalanmış oluyoruz. Yazın yağlı yemekler yerine yüksek ısıda pişirilen sebzeler doygunluk hissi verirken bedenimiz için farkına varamadığımız zararlar da verebilmektedir. Kızartma tüketmek yerine alternatif olarak sebzeleri haşlayarak ya da fırında az yağda pişirerek daha besleyici öğünler oluşturabilirsiniz.
Beslenme alışkanlıklarını değiştirerek ileriki yaşlarda oluşabilecek kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere; tansiyon, kolesterol ve benzeri hastalıkların da önüne geçebilirsiniz. Öğünlerde mutlaka salata tüketmeli, haşlanmış sebzelerle de zengin salata çeşitleri hazırlayıp sağlığınıza yatırım yapabiliriz. Bunun yanı sıra kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine; esmer ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Yazın yağlı yemekler yerine meyve tüketilebilir. Yaz sıcaklarından korunabilmek için enerji ve vitamin deposu olan karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali gibi yaz meyvelerinin tüketilmesi sıcakların neden olduğu sıvı kaybının önlenmesinin yanı sıra vücudumuzun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. Yüksek bir lif kaynağı olan ve yüzde 90'ı su olan karpuzun, tüketildiğinde tokluk hissi vermesinin yanı sıra bağırsak hareketlerimizi düzenlemesi açısından da oldukça faydalı olduğu bilinir. Ayrıca karpuz protein, fosfor karbonhidrat içermesinin yanı sıra vücudumuzun sıvı ihtiyacını dengelenmesi açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Kalp hastaları için tüketimi önerilen üzüm de B1, B2, C vitamini deposu olması ile yine önerilen meyveler arasındadır. Öğünlerinizde meyve çeşitlerini tercih ederek ağır gıdalardan uzaklaşabilir ve kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.
[fotogaleri=119]
Yemeklerimizi yavaş yavaş yemeye özen göstermeyi alışkanlık haline getirmek gerekir. Açlık hissinin yoğunlaşması ile birden yiyeceklere saldırmak yerine küçük porsiyonlar halinde yavaş yavaş yenilmelidir. Böylece mideniz daha az yorulurken siz de masadan kalktığınızda ağırlık hissi yaşamamış olacaksınız.