Sağlık sektörünün önde gelen isimleri, “Yaşlanan Türkiye’ye yeni sağlık liderleri lazım” diyerek SAGEL platformunu kurdu. Sağlıkta geleceğin liderlerini yetiştirmeyi hedefleyen platformun ilk mezunları sektörde önemli pozisyonlarda konumlandı. Bu yıl 10 aday kabul edeceklerini belirten Volitan Global Başkanı Ufuk Eren, “30-45 yaş arası yetenekleri seçiyoruz, bir yıl boyunca çeşitli eğitimlerden burslu olarak geçiriyoruz. Önümüzdeki dönem Stanford gibi üniversitelerle anlaşmamız olacak” diye konuştu.
#SAGELAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yaptırdığı “Türkiye Yaşlı Profili Araştırması”na göre nüfusumuz yaş aldı. Bakan Göktaş’ın açıkladığı rakamlara göre, son 5 yılda yaşlı nüfusu yüzde 21.4 artarak, yüzde 10.2’ye ulaştı. BM’ye göre dünya nüfusunun da yüzde 10’unu yaşlılar oluşturuyor.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanlığıBir yıl içinde İzmir’de ikinci, Ege’de ise üçüncü hastane yatırımına başlamaya hazırlanan Can Sağlık Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Keskiner, “İzmir’de sağlık turizmi alanında gerekli çalışmalar planlı şekilde yürütüldüğü takdirde hayal edemeyeceğimiz kadar büyük gelir elde edilebilir. Çünkü şu an dünyadaki sağlık turizmiyle ilgili harcamalar katlanarak artıyor” diyor.
#1Nevşehir'den yola çıkan bir grup gönüllü, depremlerden etkilenen Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Çiğli köyü için yardım faaliyetlerine katıldı. Gönüllüler depremden dolayı günlerce susuz kalan köyde kuyu buldu. 9 gündür su olmayan köyde su akışı sağlandı.
#KahramanmaraşNevşehir'den yola çıkan bir grup gönüllü, depremlerden etkilenen Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Çiğli köyü için yardım faaliyetlerine katıldı. Gönüllüler depremden dolayı günlerce susuz kalan köyde kuyu buldu. 9 gündür su olmayan köyde su akışı sağlandı.
#KahramanmaraşTarihi ve ölümcül sıcak hava dalgası Avrupa’yı kavuruyor. 10 günde İspanya ve Portekiz’de sıcak havaya bağlı bin 700’den fazla kişi hayatını kaybetti. Londra Belediye Başkanı, itfaiyenin 2. Dünya Savaşı’ndan beri almadığı kadar çok yardım çağrısı aldığını açıkladı, ülkede kırmızı alarm verildi. Almanya ve Belçika’da termometre 41’i gördü, ‘Dikkatli olun’ uyarıları yapıldı, Adana’ya atıfla ‘Güneşe ateş etme’ esprileri sosyal medyanın dilinde. Arkadaşlarımı aradım, ne durumdalar? Sordum. Peki, Türkiye’yi ne bekliyor, mevsim normalleri dışındaki bu havalar iklim değişikliği ile ne kadar alakalı? Cevap aradım.
#SıcaklıkTüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de derinden etkileyen Covid-19 pandemisi ülkemizde birinci yılını doldururken, geçtiğimiz bir yılda bu zorlu süreçten en çok etkilenenlerin başında yaşlılar geldi. Yılın büyük bölümünü evde karantinada geçiren yaşlıların gerek fiziksel gerekse psikolojik açıdan önemli sorunlar yaşadığını belirten Dr. Şinasi Can ve Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ “Salgının birinci yılında halen tam olarak kontrol altına alınamamış olan Covid-19 enfeksiyonu özellikle yaşlıları ciddi şekilde tehdit etmeye devam ederken, tüm dünyada yaşlı nüfusu artış göstermektedir.
#Yaşılıkİngiltere koronavirüs salgınında alınan bütün önlemlere rağmen vaka ve ölümlerde yaşanan artışın önüne geçemiyor. Boris Johnson'ın yaptığı konuşmadaki üzgün hali gazete manşetlerini süslerken can kayıplarında ulaşılan 100 bin sayısı 'korkutan' bir dönüm noktası olarak görülüyor.
#İngiltereLancet Countdown (Lancet Geri Sayım) Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 Raporu’na göre, iklim değişikliği küresel sağlığı giderek daha fazla tehdit ediyor. Rapora göre Türkiye, ikinci derecede tehlikeli bölgede bulunuyor. Uzmanlar, pandemi ile mücadele için küresel ölçekte verilen trilyonlarca dolarlık ekonomik desteğin, iklim kriziyle mücadele için fırsat yaratabileceği görüşünde.
#İklim KriziÇEŞME’de bizim siteye gidip gelirken, siyah boyayla eğri büğrü yazılmış bir duvar yazısı hep dikkatimi çeker. “Amca kaçırdık mı hayatı?” der. Yazıya ‘Kadir’ imzasını atan kişi muhtemelen bir zamanlar oralarda yaşayan ya da çalışan bir delikanlıydı. Kimilerinde pişmanlık, kimilerinde çaresizlik duyguları yaşatan bu yazı gelen geçene ders verir gibi yıllardır öylece orada durur.
#İzmirVaka sayılarının 10 binin üzerine çıktığı İspanya’nın, bu zamana kadar koronavirüs salgınında 113 kişinin yaşamını yitirdiği San Martin de Valdeiglesias kasabasındaki mezarlıkta virüs yüzünden ölenleri defnedecek yer kalmadı. Kasabanın yerel konseyi, ikinci dalga endişesinin yaşandığı bugünlerde mezarlık alanı açmak için çalışmalara başladı.
#İspanyaİZMİR'in en işlek caddelerinden olan Kıbrıs Şehitleri'nde birçok vatandaşın, takılması zorunlu olan maskeyi kolunda taşıdığı görüldü. Maske takmayanların bahaneleri ise şaşırttı. Okan Kuşgil, "Maske takmıyorum. Bütün gün çok sıkıyor beni. Bunalıyorum maskenin içinde. Ruhum sıkılıyor" dedi.
#İzmirKARADENİZ'de, mayıs ayı sonunda başlayan yayla ve köylere göç geleneği, koronavirüs(corona virüs) salgını nedeniyle bu yıl erken başladı. Ordu'da şehirlerden göç edenlerle mahalle ve yaylaların dolduğu Kabadüz ilçesinde nüfus yaklaşık yüzde 70 arttı. Kalabalık şehirlerden uzaklaşarak daha sakin olan köy ve yaylalara çıkanlar, sosyal izolasyon kuralına uymadıklarından burada yaşayan özellikle yaşlı nüfusu risk altında bırakıyor. Uzmanlar, koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla köylerde de tedbirler alınmasını istiyor.
#OrduSon dakika haberi... Corona virüs Bilim Kurulu Toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü can kaybı ve vaka sayısını açıkladı. Bakan Koca, ''Son 24 saatte 3083 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 117 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 98 bin 674, can kaybı 2376 oldu'' dedi. Bakan Koca, ''Corona Virüste ikinci dalga gelir mi'' sorusuna ''Bu çerçevede olmaya devam edilirse yeni bir dalga beklemiyoruz. Yeni bir dalga, tedbirlere uymamızla doğru orantılı'' yanıtını verdi. Okulların ne zaman açılacağı ile ilgili bir soruyu Bakan Koca, ''Şu an erken dönemde okulların açılması düşünülmüyor ama ne zaman açılabileceği önümüzdeki haftaların seyrine göre gündem olabilir'' şeklinde cevapladı.
#Fahrettin KocaKaradeniz'de, Mayıs ayında başlayan yayla ve köylere göç geleneği, koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl erken başladı. Kalabalık şehirlerden uzaklaşarak daha sakin olan köy ve yaylalara çıkanlar, sosyal izolasyon kuralına uymadıklarında burada yaşayan özellikle yaşlı nüfusu risk altında bırakıyor. Uzmanlar, koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla köylerde de tedbirler alınmasını istiyor.
#SeyahatKARADENİZ'de, Mayıs ayında başlayan yayla ve köylere göç geleneği, koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl erken başladı. Kalabalık şehirlerden uzaklaşarak daha sakin olan köy ve yaylalara çıkanlar, sosyal izolasyon kuralına uymadıklarında burada yaşayan özellikle yaşlı nüfusu risk altında bırakıyor. Uzmanlar, koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla köylerde de tedbirler alınmasını istiyor.
#KaradenizSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, koronavirüs tehlikesinin ne zaman sona ereceğine ilişkin, "Vatandaşlarımız her şeye çok riayet ederse, evden çıkmazsa, ellerini yıkarsa, benim kişisel tahminim tedbirler çok iyi olmak kaydıyla inşallah haziran başına falan bir rahatlama olacağını umuyorum" dedi.
#Bilim Kurulu ÜyesiCorona virüs salgını dünyayı esir almış durumda. Direkt yaşlıları etkilediği söylenmese de oranlara bakılınca özellikle yaşlılarda, kanser ya da bağışıklığı baskılayan hastalıkları olanlarda, akciğer hastalıkları bulunanlarda bu tablo daha da ağır seyrediyor. Peki dünyada ne kadar yaşlı var, ülkelerde ve Türkiye'de durum nedir? İşte ülke ülke yaşlı oranları....
#Yaşlı NüfusuTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 'mutlu şehir' olarak bilinen Sinop, yüzde 40,8 oranı ile ülkenin en fazla orta yaş nüfus barındıran kenti. Sinoplular, gürültüden uzak şehrin emekliler tarafından tercih edildiğini söylüyor.
#Türkiyenin En Mutlu Şehri