BİNLERCE yıllık yaşa sahip, kanunla koruma altındaki anıt ağaçların tanıtımı ve korunması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca başlatılan proje kapsamında kurulan anitagaclar.gov.tr internet sitesinde, Türkiye genelindeki tescilli 10 bini aşkın anıt ağaçtan 883’üne yer verildi.
#Anıt AğaçlarıYaşadığımız bölgede birçok ağaç türü görürüz. Kimi zaman bu gördüğümüz ağaçların hakkında bilgi sahibi olmayı arzu ederiz. Sizler için Dünyanın en yaşlı ağacı hangisidir ve nerededir? Dünyanın en yaşlı ağacının yaşı ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Baobab Ağacı, Malvaceae ailesinden olanbir ağaç türüdür. Bu ağacın 8 tane farklı türü olduğu bilinir. Bu ağaç türleri çoğunlukla Asya ve Afrika'da görülür. Binlerce yıl yaşayabilen ve en yaşlı ağaçlar arasında yer alan bitki türüdür. 18 metreye kadar uzun boya sahip olan bu ağaç, beli 30 metreyi bulmaktadır, çapı ise 9 metre kadar uzanabilir. Ağaç, yapraklarını döken ağaç türleri arasında yer alır. Bu ağacın odunundan kağıt yapıldığı da bilinir. Baobab Ağacı özellikleri nelerdir, nerelerde yetişir, faydaları nelerdir gibi pek çok sorunun ve merak edilenlerin cevabını sizler için derledik.
Antik dönemlerden bu yana zeytin ve zeytin ağaçları hem şifa kaynağı olarak görülmüş hem de beslenme dışında birçok amaç için kullanılmıştır. Dini kitaplarda bile kendisine yer bulan zeytin, yetiştirilmesi özen isteyen meyve ağaçlarından birisi olmaktadır. Bu sebeple bu yazımızda sizlere zeytin ağaçlarının nasıl yetiştirilmeleri gerektiğini ve Türkiye'de en çok zeytinin hangi bölgelerde yetiştirildiği ile ilgili bilgileri derledik.
#Zeytin Nasıl YetişirAdana, genellikle Çukurova ve engin düzlükler demek. Oysa Toroslar, birçok doğal güzelliği ve tarihi bağrında saklıyor. Şimdi onları keşfetmenin zamanı ve bunun en iyi yollarından biri de Aladağ Meydan Yaylası’ndan başlayan 19 kilometrelik ekoturizm parkuru.
#AdanaKırkağaç’ın Bakır Mahallesi Emirahmet mevkiinde bulunan ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2013 yılında tescillenerek koruma altına alınan anıt zeytin ağacı ile ilgili hem Kırkağaç’ı hem de Hıristiyanları heyecanlandıracak bir gelişme yaşandı. Hollandalı araştırmacı Ticia Verveer, Kırkağaç’a gelerek bu zeytin ağacından numune aldığını ve 2016 yılında ülkesinde karbon testi yaptırdığını belirterek, ağacın bugünkü yaşının 2018 olduğunu, Kırkağaç Kaymakamlığına attığı tweet ile bildirdi.
#Meryem AnaGövde çapı 13 metre 60 santim, yaşı 2000’in üzerinde. “Bu ağaç, belki Hazreti Musa’dan biraz küçük olabilir ama Hazreti İsa’nın ve Hazreti Muhammet’in doğumuna şahitlik yapmış bir ağaç” diyor bahçesindeki görkemli zeytin ağacıyla bizi tanıştıran Akhisar Sindelli sakini Cavit Güder. “Zeytin ağaçları Anadolu’nun belleğidir, ranta kurban etmeyin” diyen Tarkan’ı da “Tarkan’ın zeytinliği mi var, şarkı söylesin” diyen Sanayi Bakanı Faruk Özlü’yü de köyüne davet ediyor ve ekliyor: “Bu ağaç, bizim nasıl insanlar olduğumuzla ilgili geçmişe saygımız, geleceğe ise mesajımız. Bu ağaç tarihin ta kendisi… İyi olandan yana herkesi ikna eder.”
#ZeytinSakızlı genç kıza sordum: “Neden siz yemeklerinizde hiç sakız kullanmıyorsunuz? Halbuki, bizde tatlılardan tut pilava kadar sakız kullanılır. Osmanlı mutfak reçetelerinde benim bildiğim en az yedi tarifte görülüyor.” Cevap: “Sakız bizim için tarih boyunca gelir kaynağı oldu. Varlığımızı, yaşamımızı sakıza borçluyuz, yiyemeyiz…” Baharı Sakız Adası’nda, dostlar arasında sakız ağaçlarına çizik atarak karşıladım. Hastasıyım…
#Sakız AdasıGüzin Abla... 15 Mart’ta Hürriyet gazetesinde yayınlanan, şehit erimizin emaneti olan ayı Meyvan’ın hikâyesi çok acı... 8 yıldır sürdürülen davada gelinen nokta ortada... HAYKOD Hayvanları Koruma Derneği Başkanı 85 yaşındaki Hayriye Erkök’ün yakarışı, herkesin kalbini dağlıyor. Sizlerle paylaşıyor ve ona destek olmanızı bekliyorum.
#Yazar23 Nisan 2012 günü hurriyet.com.tr'de ve '23 Nisan Gazetesi'nde duyurusu yapılan "Öykü - Senaryo" yarışması birincisi Defne Tuncer'in kaleme aldığı 'Yaşlı Ağaç Ev' öyküsü animasyon film haline getirildi. 5 mart pazartesi günü başlayıp 5 hafta boyunca süren yarışmaya 500'e yakın öykü katılırken yarışma sonucu 23 Nisan günü hurriyet.com.tr'den duyuruldu.Türkiye'nin her yerinden öykü ve senaryoların gönderildiği yarışmada birinci seçilen öykü jüri üyeleri Doğan HIZLAN, Gülten DAYIOĞLU, Ayfer ÜNAL, Selahattin DİLİDÜZGÜN ve Dr. Müren BEYKAN tarafından her hafta birincisi ayrı ayrı belirlendi. Yoğun bir çalışma sonucu belirlenen öyküler arasında en beğenilen öykü seçilen ‘Yaşlı Ağaç Ev’ animasyon film haline getirildi.
#Htvmagazin23 Nisan 2012 günü hurriyet.com.tr'de ve '23 Nisan Gazetesi'nde duyurusu yapılan "Öykü - Senaryo" yarışması birincisi Defne Tuncer'in kaleme aldığı 'Yaşlı Ağaç Ev' öyküsü animasyon film haline getirildi. 5 mart pazartesi günü başlayıp 5 hafta boyunca süren yarışmaya 500'e yakın öykü katılırken yarışma sonucu 23 Nisan günü hurriyet.com.tr'den duyuruldu.Türkiye'nin her yerinden öykü ve senaryoların gönderildiği yarışmada birinci seçilen öykü jüri üyeleri Doğan HIZLAN, Gülten DAYIOĞLU, Ayfer ÜNAL, Selahattin DİLİDÜZGÜN ve Dr. Müren BEYKAN tarafından her hafta birincisi ayrı ayrı belirlendi. Yoğun bir çalışma sonucu belirlenen öyküler arasında en beğenilen öykü seçilen ‘Yaşlı Ağaç Ev’ animasyon film haline getirildi.
#HtvmagazinKemik kırılganlığının artması, kemiklerin kalsiyum, magnezyum, brom, çinko, bakır, fosfordan zengin yapısının kaybolması, kısacası “taş gibi” kemiklerimizin yaşlı ağaçlar gibi yozlaşıp koflaşması ve kolay kırılır hale gelmesi önemli sağlık sorunlarımızdan biri haline geliyor.