Tarihi ağaç korumaya alınacak

Güncelleme Tarihi:

Tarihi ağaç korumaya alınacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2008 13:12

Uşak'ın Eşme ilçesinde Kurtuluş Savaşı döneminde Atatürk ve İsmet İnönü'nün karargah kurdukları tarihi palamut ağacı, yaklaşık 20 gün önce düşen yıldırım sonucu zarar gördü.

Haberin Devamı

Eşme’nin Takmak Köyü Tavşantepe mevkisinde bulunan ve Kurtuluş Savaşı’nda, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Asım Gündüz ve Şükrü Ali’nin karargah kurarak, savaşın seyrini izledikleri tarihi palamut ağacına 20 gün önce şiddetli yağışlar sırasında yıldırım düştü.

Takmak Köyü Muhtarı Hulusi Çıvgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevresinde çalılar bulunan palamut ağacının yıldırımlara karşı korunması için önceden bazı girişimlerde bulunduklarını, ancak sonuç alamadıklarını belirtti.

Yıldırım düştükten sonra gövdesindeki kabukları soyulan ve hasar gören ağacın korunması için Eşme Kaymakamı Nedim Tuncer’le temasa geçtiğini ifade eden Çıvgın, konuyla yakından ilgilenen Tuncer’in de kısa sürede Uşak İl Genel Meclisi üyeleri ve milletvekillerine konuyu ulaştırdığını kaydetti.

Çıvgın, AK Parti Uşak milletvekilleri Nuri Uslu ve Mustafa Çetin’in de birkaç gün önce Eşme ve köylerinde incelemelerde bulunmak üzere bölgeye geldiklerini ve ağaçla ilgileneceklerini söylediklerini bildirdi. Milletvekillerinin ve kaymakamın girişimleriyle ilk olarak Orman İdaresinden gelen yetkililerin ağacı inceleyerek bakım yaptıklarını anlatan Çıvgın, şunları kaydetti:

'Ağaca, doğa olaylarına karşı korunması için paratoner takılması kararı alındı. Ayrıca ağacın bulunduğu bölgede çevre düzenlemesi yapılacak. Manevi değeri çok yüksek bu yaşlı ağaç böyle bir hürmeti hak ediyor.' Çıvgın, köylülerin her yıl Eşme’nin kurtuluş yıl dönümü olan 3 Eylülde ve tüm milli günlerde tarihi ağacın altında toplandıklarını belirterek, şöyle konuştu:

'Büyük Önderimizin hatırası olan bu tarihi anıt ağacın korunması ve yaşatılması için gerekli ödeneğin çıkartılması bizi çok mutlu etti. İlgilenenlere çok teşekkür ediyoruz. Burada Kurtuluş Savaşı’nda farklı illerden gelerek bu bölgede hayatını kaybeden şehitlerimizin yattığı bir de şehitliğimiz var. Şehitliğimizin de düzenlenmesi için yetkililerden destek bekliyoruz.'


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!