Zeytinyağı ihracatçısı artık maça mağlup başlamak istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağı ihracatçısı artık maça mağlup başlamak istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2021 12:44

Türk malı ambalajlı ve paketli zeytinyağının ancak vergi ödeyerek Avrupa ülkelerinde satılabildiğine dikkat çeken Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “Mevcut sistemle maça 2-0 mağlup başlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı



GEÇTİĞİMİZ sezon 44 bin ton zeytinyağı ihracatı karşılığı 134 milyon doları Türkiye’ye kazandıran Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, AB’den ayrılan İngiltere pazarını odağına aldı. Birlik Başkanı Davut Er, AB’nin koruma tedbirleri kapsamında Türkiye’den ancak 100 ton ambalajlı zeytinyağı ihracatı yapılabildiğini hatırlatı. Türkiye’nin 100 tondan sonraki her ton başına bin 300 euro vergi ödeyerek pazara girilebildiğine dikkat çeken Er, AB’den ayrılan İngiltere ile Serbest Ticaret Anlaşması’nda düzenleme yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

Zeytinyağı ihracatçısı artık maça mağlup başlamak istemiyor

HEDEF PAZAR İNGİLTERE
Bu sayede İngiltere pazarında önemli bir atılım yapabileceklerini belirten Davut Er, “Bu uygulama gereği Türk malı ambalajlı ve paketli zeytinyağı ancak vergi ödeyerek Avrupa ülkelerinde satılabiliyor. Mevcut sistemle maça 2-0 mağlup başlıyoruz. Bizi heyecanlandıran gelişme İngiltere’nin Brexit’ten çıkması. AB’den ayrıldı ama hala anlaşmalar gereği zeytinyağını vergisiz doğrudan İngiltere’ye satamıyoruz. Bakanlık ve Anlaşmalar Genel Müdürlüğü nezdinde zeytinyağını İngiltere’ye doğrudan vergisiz satmak istediğimizi ifade ettik. Ancak AB ile Gümrük Birliği Anlaşması olduğu için İngiltere’ye doğrudan yapamıyoruz, bizi bağlıyor. İngiltere ile Serbest Ticaret Anlaşması görüşmeleri sürüyor. Bunda düzenleme yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

13. SIRADA YER ALIYORUZ
İngiltere’nin sadece geçen yılki zeytinyağı ithalatının 82 bin ton olduğunu aktaran Er, bu miktarın 53 bin tonluk bölümünü İspanya’nın, 21 bin tonunu da İtalya’nın karşıladığını kaydetti. Davut Er, “Biz ise İngiltere’ye sadece 50 ton satabiliyoruz. Bu rakamla sıralamada 13’üncü sıradayız. Satamamamızın temel sebebi vergi. İngiltere özelinde zeytinyağını vergisiz satabilirsek büyük atılım olur. Eğer vergilerde düzenleme yapılamazsa kotamızı artırsınlar. Hiç olmazsa 20 bin ton kota verilsin. 50 bin ton kota alsak, 75 milyon dolarlık ihracat yaparız” dedi.

Haberin Devamı

Zeytinyağı ihracatçısı artık maça mağlup başlamak istemiyor


KATMA DEĞERLİ İHRACAT
DAVUT Er, 1 Kasım 2020–31 Ekim 2021 tarihleri arasında 44 bin ton zeytinyağı ihracatı karşılığı 134 milyon dolar döviz geliri elde edildiğini belirtti. “Türkiye’nin zeytinyağı ihracatı 2019/20 sezonunda 45 bin 389 ton karşılığı 110 milyon 238 bin dolar olarak kayıtlara geçmişti” diyen Er, şöyle devam etti:
“2020/21 sezonu ihracatı miktar bazında yüzde 3’lük düşüşe karşın, değer bazında yüzde 22’lik artış gösterdi. Katma değerinde artış var. 2020/21 sezonunda en çok zeytinyağı ihraç ettiğimiz ülkeler ise ABD, İspanya, Japonya, İran ve Suudi Arabistan olarak sıralandı. Türkiye’nin 2020/21 sezonundaki 8,8 milyon dolarlık prina yağı ihracatı da eklendiğinde Türk zeytincilik sektörünün toplam ihracatı, 295 milyon dolara ulaştı. Geçen sezon, 276 milyon dolardı. 30 Eylül 2021 tarihi itibariyle 2020/21 sofralık zeytin ihraç sezonunda, ihracatın miktar bazında yüzde 5 artış ile 88 bin ton, tutarda ise yüzde 3 artışla 150 milyon dolar olarak gerçekleşti. Toplam sofralık zeytin ihracatımızın 114 milyon dolarlık bölümünü siyah zeytin ihracatı oluştururken, geri kalan 36 milyon dolarlık tutarı ise yeşil zeytin ihracatımız oluşturdu. 2020/2021 sezonunda sofralık zeytin ihracatımızda önde gelen ülkeler, Almanya, Irak, Romanya, ABD ve Bulgaristan olarak sıralanıyor.”

Haberin Devamı

 
İKLİME GÖRE ÜRETİM
DESTEKLENSİN
TÜRKİYE’nin ağaç varlığının 180 milyon adede ulaştığını belirten Davut Er, şöyle devam etti:
“İspanya’da 330 milyon ağaç varlığı var. Verimlilik özelinde baktığımızda ürettiği zeytin 1 milyon 500 bin ton. Bizim ortalamamız ise 250 bin tonda kalıyor. Ağaç başına verimimiz gerçekten düşük. Yaşlı ağaç gençleştirme, bakım ve damlama sulama çalışmalarıyla, desteklerle bu ağaçların verimli hale getirilmesi gerekiyor. İklime göre de üretimin desteklenmesi ve üretimin değiştirilmesi gerekiyor. Yani gübreleme, budama, sulama altyapısının kuvvetlendirilmesi gerekiyor. Buna yönelik projeler geliştirilmeli ve desteklenmeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!