Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 Kitap6. Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerine verildi. 2013 yılından bu yana verilen ödüllerde ‘Yılın oyunu’ ödülünü Şevket Çoruh’un geçtiğimiz yıl açtığı Baba Sahne’de izleyiciye sunulan “Kanlı Komedya-Caligula” kazandı.
#TiyatroRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriAralarında Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Ali Nesin, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Raşit Tükel, Prof. Dr. Taner Timur, Jülide Kural, Kadir İnanır, Tilbe Saran, İbrahim Betil, Vedat Türkali, İsmail Beşikçi, Zülfü Livaneli, Turgut Kazan, Çiğdem Aydın, Arzu Çerkezoğlu, Aziz Çelik ve Cevat Öneş'in de bulunduğu 200 yazar, aydın ve sanatçı, "Acil Çağrı!" başlıklı bir metin yayımlayarak, son gelişmeler ve seçim güvenliği ile ilgili olarak hükümeti uyardı.
#HükümetCHP ve MHP’nin Cumhurbaşkanlığı için ‘çatı aday’ gösterdiği Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, her iki partinin de il başkanları tarafından genel olarak ‘uygun’ görüldü. Başkanların çoğunluğu, İhsanoğlu’nun bu koşullarda ‘iyi seçim’ olduğunu söyledi. Bazı başkanlar ise “AKP’lilerden bile oy alabilir. İlk turda seçilir” dediler. İşte CHP’li il başkanlarının DHA’ya ‘çatı aday’ değerlendirmeleri:
New York’a gelip 130 yıllık Brooklyn Köprüsü’nde yürümeyen azdır. Kar, kış, fırtına, ne olursa olsun, gezginin alın yazısıdır oradan Büyük Elma namlı şehre bakmak. Bakın işte şubat soğuğu, kar, rüzgar demeden, her gelişimde olduğu gibi, yine bu köprünün üstündeyim...
Konya'da Aslım çöplüğünde, dün tek bıçak darbesiyle öldürülmüş halde bulunan ve üzerinden kimlik çıkmayan kadının saçları taranarak çekilen fotoğrafı, bilgisayarda düzenlenerek polis ekiplerine dağıtıldı. Cinayetin, hayatlarını fuhuş yaparak kazanan 2 kadın ile erkek arkadaşlarının 500 YTL'yi paylaşma tartışması yüzünden işlendiği ortaya çıktı.