Yaşam üçgeni haberleri sayfasında Yaşam üçgeni hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 200 Yaşam üçgeni haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hatay'da, akademisyen Dr. Zeynep Gönülay Çalımlı (35), evinde yakalandığı depremde, yanındaki küçük oğluyla yaşam üçgeni kurup, üzerlerine düşen eşyalardan yara almadan kurtuldu. Çalımlı, "Hayatımın en zor gecesiydi. Depremde arkadaşlarımızı, gencecik, pırıl pırıl öğrencilerimizi kaybettik. Hala rüyalarıma giriyorlar. Her an mesaj atacaklar gibi geliyor" dedi.
#HatayKahramanmaraş başta olmak üzere 10 ili vuran 7,7 ve 7,6 şiddetindeki deprem tüm Türkiye'yi derinden etkiledi. Deprem haberleri günlerdir gündemde kalırken, enkaz çalışmalarında yaşam üçgeni pozisyonu hayat kurtardı. Deprem sırasında ve sonrasında afetzedelere uygulanabilecek yöntemler ve olası bir depremde enkaz altındayken hayati önem taşıyor. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilirken; çök-kapan-tutun yöntemi olarak da bilinen yaşam üçgeni deprem anında önemli nokta oldu. Peki, aşam üçgeni nedir, nasıl oluşur? Depremde yaşam üçgeni oluşturma ile ilgili bilgiler...
#Yaşam ÜçgeniKahramanmaraş ve çevre illerde etkisini gösteren deprem sonrasında yaşam üçgeni nedir, deprem anında hayat üçgeni nasıl oluşturulur? soruları gündeme geldi. Deprem sırasında ve sonrasında afetzedelere uygulanabilecek yöntemler ve olası bir depremde enkaz altındayken hayati önem taşıyor. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilirken; çök-kapan-tutun yöntemi olarak da bilinen yaşam üçgenin yapıldığı depremde sakin kalmak da oldukça önem taşıyor. Peki, yaşam üçgeni (hayat üçgeni) nasıl yapılır? Deprem anında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Yaşam ÜçgeniDeprem anında yapılması gerekenler, Kahramanmaraş'taki depremin ardından yeniden gündeme geldi. Türkiye Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğündeki deprem haberiyle uyandı. Sabah saat 04:17'de meydana gelen depremin ardından 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde ikinci deprem meydana geldi. Her yıl tüm dünyada büyük can ve mal kaybına neden olan depremlerde hayat üçgeninin hayati boyutta olduğu yeniden hatırlatıldı. "Hayat Üçgeni" ya da "Yaşam Üçgeni" olarak bilinen bu yöntem AFAD tarafından paylaşıldı. Peki, Hayat üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Deprem anında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#DepremDeprem sırasında nerede nasıl durmamız gerektiği hayati önem taşımaktadır. Bunun için en etkili saklanma pozisyonu hayat üçnei oluşturulmasıdır. Hayat üçgeni ya da bir diğer adıyla yaşam üçgeni pozisyonu hayat kurtarabilir. Peki, yaşam üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? İşte deprem sırasında durulması gereken bölgeler...
#Yaşam Üçgeni PozisyonuTürkiye’yi sarsan deprem haberleri ardından yaşam üçgeni terimi yeniden gündeme geliyor. Olası bir depremde hayatımızı kurtaracak önlemlerin başında hayat üçgeni geliyor. Doğru bir şekilde oluşturulan yaşam üçgeni hem kendimizi hem de sevdiklerimizi koruyor. Peki, yaşam üçgeni nedir? Depremde yaşam üçgeni nasıl oluşturulur?
#Yaşam Üçgeni‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen, on binlerce canımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depreminin üzerinden tam bir yıl geçti. Asrın felaketinin birinci yıl dönümünde, bu acıyı birebir yaşayanları bir nebze de olsa anlamak ve kayıplarımızı anmak için depremi yaşayan insanlarla konuştuk, hikâyelerini dinledik…
#6 ŞubatHatay'da, akademisyen Dr. Zeynep Gönülay Çalımlı (35), evinde yakalandığı depremde, yanındaki küçük oğluyla yaşam üçgeni kurup, üzerlerine düşen eşyalardan yara almadan kurtuldu. Çalımlı, "Hayatımın en zor gecesiydi. Depremde arkadaşlarımızı, gencecik, pırıl pırıl öğrencilerimizi kaybettik. Hala rüyalarıma giriyorlar. Her an mesaj atacaklar gibi geliyor" dedi.
#HatayHatay'da, akademisyen Dr. Zeynep Gönülay Çalımlı (35), evinde yakalandığı depremde, yanındaki küçük oğluyla yaşam üçgeni kurup, üzerlerine düşen eşyalardan yara almadan kurtuldu. Çalımlı, "Hayatımın en zor gecesiydi. Depremde arkadaşlarımızı, gencecik, pırıl pırıl öğrencilerimizi kaybettik. Hala rüyalarıma giriyorlar. Her an mesaj atacaklar gibi geliyor" dedi.
#HatayTürkiye'de son dönemde sıklıkla yaşanan depremlerden sonra, Gaziantepli çelik kasa üreticisi deprem anında insanların içine sığınabileceği 60 ila 600 ton yük taşıyabilen deprem yatağı geliştirdi. Fiyatın 50 bin lira ile 500 bin lira aralığında olduğunu söyleyen üretici Haluk Dündar, “Deprem anında insanların sandviç olan binalardan kendilerine bir yaşam üçgeni oluşturacakları ve kendilerini ezilmelerini önleyecek bir çelik konstrüksiyon bir yapı olduğunu söyledi.
#GaziantepTürkiye'de son dönemde sıklıkla yaşanan depremlerden sonra, Gaziantepli çelik kasa üreticisi deprem anında insanların içine sığınabileceği 60 ila 600 ton yük taşıyabilen deprem yatağı geliştirdi. Fiyatın 50 bin lira ile 500 bin lira aralığında olduğunu söyleyen üretici Haluk Dündar, “Deprem anında insanların sandviç olan binalardan kendilerine bir yaşam üçgeni oluşturacakları ve kendilerini ezilmelerini önleyecek bir çelik konstrüksiyon bir yapı olduğunu söyledi.
#DepremLise öğrencisi Sıla Heper, pandemi döneminde can sıkıntısından başladığı çizimlerini zamanla mangaya dönüştürdü. Deprem uzmanı yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki ile yolu kesişen Heper, onunla birlikte çocuklara depremin hayatımıza etkilerini anlatmak için bir manga kitabı hazırladı.
#Sıla HeperOnbinlerce kişinin hayatını, yüzbinlerin yakınlarını, sevdiklerini kaybettiği 6 Şubat depreminde İskenderun’da yaşayan 12 yaşındaki Mehmet Mustafa Erkol da hem babasını hem de sağ bacağını kaybetti. Mustafa’nın babası Ömer Erkol protez sağlık ürünleri ve medikal cihazlar satıyordu. Çevresinde yardımseverliğiyle tanınan Ömer Erkol ve eşi Güldane Erkol’un günlerinin büyük bölümü protez ihtiyacı olan ve maddi olarak bunu karşılayamayan insanlara yardım etmeye çalışmakla geçiyordu. Oğluyla birlikte yaşama sıkı sıkı sarılmaya çalışan Güldane Hanım şimdi, “geçmişte dinlediğimiz acıların öznesi olduk” diyor.
#Ömer ErkolYaşadığımız 6 Şubat depremlerinden sonra birçoğumuz bazı önlemler almaya çalıştık. Şehir dışına taşınan da hızla oturduğu binayı kontrol ettiren de oldu. Deprem gerçeğiyle yaşamamız gerektiğini acı bir yolla hatırladık ama önlem almak yerine bazı bahanelerin arkasına sığınanlar da var. ‘Binamız yeni’, ‘Fay hattına uzağız’, ‘Alt kattayız, hemen kaçarız’... Uzmanlara depremle ilgili önlem alma konusunda bizi durduran cümleleri sorduk...
#6 Şubat DepremleriBeklenen Büyük İstanbul depremi hakkında bir uyarı da Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Morıwaki'den geldi. ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (ANSİAD) 2023 yılı 9. Olağan Toplantısına konuk olan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Morıwaki, İstanbul depremi gerçeğine değindi. Büyük İstanbul depremi için 250 yıllık periyoda dikkat çeken Morıwaki, Bursa'nın da tehlike altında olduğuna ve gerekli önlemlerin alınmasının önemine vurgu yaptı.
#DepremKahramanmaraş’ta depremde yıkılan, 120 kişinin oturduğu belirtilen 7 katlı binadan Aysel Parmaksız (50) ile 3 çocuğu ve 2 komşusu sağ kurtarıldı. 8 saat sonra enkazdan çıkarılan Aysel Parmaksız, "Ben, çocuklarım ve aynı kattaki 2 komşumuz kurtulduk. Diğer komşularımız ise öldü" dedi.
#KahramanmaraşKahramanmaraş’ta depremde yıkılan, 120 kişinin oturduğu belirtilen 7 katlı binadan Aysel Parmaksız (50) ile 3 çocuğu ve 2 komşusu sağ kurtarıldı. 8 saat sonra enkazdan çıkarılan Aysel Parmaksız, "Ben, çocuklarım ve aynı kattaki 2 komşumuz kurtulduk. Diğer komşularımız ise öldü" dedi.
#DepremTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremHatay'da depremden 33 saat sonra yıkılan binanın enkazından kurtarılan 5 kişilik Öcal ailesinden Sude Lal Öcal (19) hastaneye götürüldükten sonra kayboldu. Aileyi kurtaran ekipten belediye işçisi İbrahim Konuk (44), “Sude’yi enkazdan çıkardığımızda vücudunda çizik bile yoktu. 2 kez kalbi durdu çalıştırdılar ve hastaneye götürdüler. Günlerdir kurtardığımız çocuktan haber alamıyoruz. Düşünmekten uyuyamıyorum. Psikolojik olarak çöktüm. Sağlam çıkardığımız çocuk hiçbir yerde yok" dedi.
#Hatay DepremiHatay'da depremden 33 saat sonra yıkılan binanın enkazından kurtarılan 5 kişilik Öcal ailesinden Sude Lal Öcal (19) hastaneye götürüldükten sonra kayboldu. Aileyi kurtaran ekipten belediye işçisi İbrahim Konuk (44), “Sude’yi enkazdan çıkardığımızda vücudunda çizik bile yoktu. 2 kez kalbi durdu çalıştırdılar ve hastaneye götürdüler. Günlerdir kurtardığımız çocuktan haber alamıyoruz. Düşünmekten uyuyamıyorum. Psikolojik olarak çöktüm. Sağlam çıkardığımız çocuk hiçbir yerde yok" dedi.
#Sude Lal ÖcalYaşanan deprem felaketi sonrasında gündem yapı güvenliği. Bina zemini ve dayanıklılığı hayat kurtaran en önemli detaylar olarak öne çıkıyor ancak iç mekanlarda alınacak güvenlik önlemleri de bir kadar önemli. Zira sarsıntı sırasında ev içindeki eşyaların devrilmesi ya da çıkışları kapatması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Peki olası bir depremde kayıpların önüne geçebilmek için yaşam alanlarında alınabilecek önlemler neler? Yüksek İç Mimar Sena Eraslan hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremTemel afet eğitmeni Nazmiye Karaca, deprem anında giriş kattakilerin hızlıca dışarı çıkmasını, üst kattakilerin ise sarsıntı geçene kadar yatak ya da koltuk yanında cenin pozisyonunu alıp tutunması gerektiğini söyledi. Karaca, sarsıntılar bittikten sonra 10-15 saniye kadar beklenmesi gerektiğini vurguladı.
#DepremDepremlerden, yaşanan acı afetlerden sonra deprem çantaları tekrar gündeme geliyor. Peki, deprem çantası gerçekten hayati bir öneme sahip mi? Yoksa deprem esnasında ve sonrasında hayatta kalmayı sağlayan temel detaylar başka mı? AKUT Kurucu Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ferudun Çelikmen hurriyet.com.tr'ye ezberlerimizi bozan açıklamalarda bulundu
#DepremKahramanmaraş başta olmak üzere 10 ili vuran 7,7 ve 7,6 şiddetindeki deprem tüm Türkiye'yi derinden etkiledi. Deprem haberleri günlerdir gündemde kalırken, enkaz çalışmalarında yaşam üçgeni pozisyonu hayat kurtardı. Deprem sırasında ve sonrasında afetzedelere uygulanabilecek yöntemler ve olası bir depremde enkaz altındayken hayati önem taşıyor. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilirken; çök-kapan-tutun yöntemi olarak da bilinen yaşam üçgeni deprem anında önemli nokta oldu. Peki, aşam üçgeni nedir, nasıl oluşur? Depremde yaşam üçgeni oluşturma ile ilgili bilgiler...
#Yaşam ÜçgeniDeprem sırasında masa altına girilir mi, sorusu Kahramanmaraş depreminin ardından yeniden gündeme geldi. "Olası depreme nasıl hazırlanmalıyız? Deprem öncesinde ve sonrasında neler yapmalıyız? gibi konular uzmanlar tarafından sık sık dile getirilirken, çök, kapan, tutun yöntemi olarak bilinen hayat üçgeni hayati önem taşıyor. Özellikle çocukların yaşam üçgeni sayesinde kurtuldukları deprem uzmanlarının açıklamalarıyla gözler önüne serildi. Peki, Depremde masa altına girmek doğru mu? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#DepremKahramanmaraş ve çevre illerde etkisini gösteren deprem sonrasında yaşam üçgeni nedir, deprem anında hayat üçgeni nasıl oluşturulur? soruları gündeme geldi. Deprem sırasında ve sonrasında afetzedelere uygulanabilecek yöntemler ve olası bir depremde enkaz altındayken hayati önem taşıyor. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilirken; çök-kapan-tutun yöntemi olarak da bilinen yaşam üçgenin yapıldığı depremde sakin kalmak da oldukça önem taşıyor. Peki, yaşam üçgeni (hayat üçgeni) nasıl yapılır? Deprem anında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Yaşam ÜçgeniDeprem anında yapılması gerekenler, Kahramanmaraş'taki depremin ardından yeniden gündeme geldi. Türkiye Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğündeki deprem haberiyle uyandı. Sabah saat 04:17'de meydana gelen depremin ardından 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde ikinci deprem meydana geldi. Her yıl tüm dünyada büyük can ve mal kaybına neden olan depremlerde hayat üçgeninin hayati boyutta olduğu yeniden hatırlatıldı. "Hayat Üçgeni" ya da "Yaşam Üçgeni" olarak bilinen bu yöntem AFAD tarafından paylaşıldı. Peki, Hayat üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Deprem anında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#DepremTürkiye saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem ile sallandı. Deprem, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Malatya başta olmak üzere bir çok ilde yıkıma neden oldu. Deprem sonrası birçok kentte yıkılan binaların enkazı altında onlarca insan kaldı. Kurtarma ekipleri ve gönüllülerin enkaz altındaki vatandaşlara ulaşma çalışmaları aralıksız devam ederken depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yıkılan binanın enkazı altında kalan vatandaş 20 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Hatay'da da bir enkazda mahsur kalan üniversite öğrencisi Kader isimli genç, ailesinin çabasıyla bulunduğu yerden 16 saat sonra sağ olarak çıkartıldı. Öte yandan Malatya’nın Battalgazi ilçesi İsmetiye Mahallesi’ndeki 5 katlı bir apartman, saat 13.24’te olan 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde çöktü. Ekipler, binanın enkazında arama kurtarma çalışması başlattı. Ekiplerin zamana karşı yürüttüğü çalışmalarda, saat 16.00 sıralarında önce Elif (7) ve Hamit Taneli (12) kardeşleri, 20 dakika sonra da babaları Murat Taneli’yi (60) sağ çıkardı. Baba ve çocukları, hazır bekleyen ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı. Aynı binanın enkazında 3 kişinin daha kurtarılmayı beklediği öğrenildi. Yine Malatya'da Serhat Özdemir (45), yaklaşık 19 saat sonra yaralı olarak enkazdan kurtarıldı. Ekipler tarafından ambulansa taşınan Özdemir, hastaneye kaldırıldı. Diyarbakır’da ise yıkılan 9 katlı Sami Apartmanı'ndan 16 saat sonra bir kadın kurtarıldı. Deprem sırasında koltuğun arasında yaşam üçgeni oluşturan ve ekiplere ses veren İHA muhabiri Murat Başal’ın teyzesi Saime Başal ekiplerce kurtarıldı.
#DepremBilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 11 Nisan 2022'de Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında 4,4 büyüklüğündeki depremin ardından, "Doğu Anadolu Fayı üzerinde Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraş Türkoğlu yörelerinde bundan sonraki depremlerin oralarda olacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulunmuştu.
#DepremHatay'da yıkılan binanın enkazında yaşam üçgeni sayesinde hayatta kalan 4 çocuk, vatandaşlar tarafından 3 saat içerisinde kurtarıldı. Öte yandan Hatay'ın Payas ilçesinde çöken 3 katlı binadan 11 kişi yaralı olarak kurtarılırken, 4 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.
#Hatay