Yargıtay, ipotekli tapusu ile ilgili, inşaat şirketi ve bankaya karşı açtığı davada tüketiciyi haklı buldu. Ödemenin tamamı yapılmasına rağmen tapu devri yapılmadı. Bankanın 4.2 milyonluk ipoteğini iptal eden mahkeme tapunun da tüketici adına tescil edilmesine karar verdi. Banka itiraz etse de sonuç değişmedi. Yargıtay’ın da onadığı karar benzer durumda olan çok sayıda kişiyi ilgilendiriyor.
#TapuYargıtay 7. Hukuk Dairesi, ücreti verilmiş olsa bile 270 saatten fazla yapılan çalışma halinde iş sözleşmesini tek taraflı sonlandıran işçiye, kıdem tazminatının ödeneceğine hükmetti. Avukat Önder Özer, "Bu karar emsal olacak. 270 saatin üzerinde fazla çalışmalar, işçi lehine tek taraflı fesih sebebi olacak. Kıdem tazminatı alarak işten çıkmasını sağlayacaktır" dedi.
#Fazla MesaiYargıtay 7. Hukuk Dairesi, ailevi nedenlerle işten ayrılmayı kadın için haklı fesih nedeni kabul etti ve tazminat verilmesini kararlaştırdı. Kararda "Evliliğin kadına yüklediği toplumsal sorumluluğun bir gereği olarak, yasada belirtilen fesih hakkı tanınmıştır. Çalışma hayatının evlilikle birlikte gereği gibi yürütülemeyeceği düşüncesi, aile birliğinin korunması ve kadının aile ile ilgili görevleri, yasa koyucuyu bu doğrultuda bir düzenlemeye yöneltmiştir" denildi.
#YargıtayYARGITAY, Diyarbakır’da görülen bir iş davasında dikkat çekici bir karar verdi. Üniversite hastanesinde çalışan bir hemşirenin Facebook’taki fotoğrafına “Çok sade ve güzelsin’ diye yorum yapan özel güvenlik görevlisini, bağlı bulunduğu firma işten çıkardı. Ancak iş mahkemesi, ‘Burada olsa olsa iltifat var’ diyerek işe yeniden alınmasına karar verdi. Yargıtay ise “Cinsel taciz yoksa da sataşma var, iş akışı bozuldu” diyerek mahkemenin kararını bozdu. Güvenlik görevlisi bu kararla işini kaybetmiş oldu.
#Yargıtay 7. Hukuk DairesiSamsun’da, taşeron işçisi İlter N., yaşadıkları sıkıntılar nedeni ile çalıştığı şirketi Başbakanlığa şikâyet etti. İlter N. BİMER başvurusunda, soruşturma için gelen müfettişlerin de görevini yapmadığını “Müfettiş geliyor, yedirip içirip yolluyorlar” sözleri ile anlattı. Taşeron firma, kendilerini BİMER’e şikâyet ettiği için İlter N.'yi işten attı. İş Mahkemesi, İlter N.'yi haklı buldu. Ancak, Yargıtay, “İşverene sataşma ve hakaret var” diyerek yerel mahkeme kararını bozdu. İlter N. bu kez AYM’ye gitti. AYM, ‘İfade özgürlüğü ihlal edildi’ diyerek işçiyi haklı buldu; gereğinin yapılması için dosyayı Yargıtay’a gönderdi.
#AYMYargıtay, Antalya’da görülen bir iş davasında dikkat çekici bir karara imza attı. Ramazan O.A., bir ilaç şirketinde tanıtım sorumlusuydu. Gece rapor hazırladığı için sabah işe geç kalan A.’yı bölge müdürü aradı. A. ‘neredesin’ diye soran müdürün, çekindiği için ‘sağlık ocağındayım’ dedi. Ancak, o sırada yolda olduğu anlaşılan A.’nın işen son verildi. Mahkeme, ‘verilen bu ceza ağır’ diyerek işe iadesine karar verdi. Son sözü söyleyen Yargıtay, ‘taraflar arasında güven ilişkisi sarsıldı’ diyerek kararı kararı bozdu.
#Yargıtay 7. Hukuk DairesiYargıtay 7. Hukuk Dairesi, Avrupa ülkelerinde hafta tatili günlerinde tırların trafikte seyretmesinin yasak olması nedeniyle bu ülkelere sefer yapan tır şoförlerinin, tatil günlerine yönelik ücret taleplerinin reddine karar verilmesi gerektiğine hükmetti.
#AvrupaMERSİN’in Toroslar ilçesinde, farklı tarihlerde kurulan iki ayrı pazarcı derneği davalık oldu. İlk kurulan dernek, daha sonra kurulan derneğin kendileri ile benzer ismi taşıdığını bu durumun haksız rekabete yol açtığını belirterek, mahkemenin bu derneğin kapatmasını istedi. Mahkeme, yaptığı yargılama sonrası verdiği kararla 'kapatma' kararı verdi. Ancak, pazarcı esnafı bu kararı Yargıtay’dan döndü. Yerel mahkeme kararında direndi. Bu kez devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi. Kurul, ‘O derneği kapatamazsın’ diyerek yerel mahkemenin direnme kararını bozdu.
#Mersin Toroslar İlçe Ve Beldeleri Pazarcıları Koruma Ve Dayanışma DerneğiAnayasa Mahkemesi, babasının ABD'deki evliliğinden dünyaya gelen kadının, bu evliliğin Türkiye'de hukuken geçerli sayılmadığı gerekçesiyle vasiyete uygun şekilde mirastan yararlandırılmamasını, hak ihlali saydı. Makul sürede yargılanma hakkı ile aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine karar veren yüksek mahkeme, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması gerektiğine hükmetti.
#ABDAnayasa Mahkemesi (AYM), hava yolunda grev yasağını öngören kanun maddesini protesto edip grev ve basın açıklaması yaptıktan sonra işlerine son verilen Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı (THY) ile Türk Hava Yolları Teknik AŞ çalışanı 97 kişinin hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Yaptıkları başvuru sonrası işe iade edilen 97 kişiden 59’una ayrı ayrı 10 bin TL ödenmesine karar veren AYM, 38 kişi hakkında ise yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.
#THYANAYASA Mahkemesi (AYM), THY’de yasadışı grev yaptıkları iddiasıyla işten atılan 305 işçiden birçoğu davayı kazanırken, Yargıtay’ın işe iade kararını diğer kararlardan farklı olarak bozduğu Türkan Bal adlı işçinin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Başkanı İsmail Hakkı Asarlıoğlu vefat etti. Asarlıoğlu için yarın saat 11.00'de Yargıtay'da tören düzenlenecek. Ardından Kocatepe Camiinde öğle sonrası kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde bir süredir beyin tümörü tedavisi gören ve dün vefat eden Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Başkanı İsmail Hakkı Asarlıoğlu (64) son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine AK Parti'den istifa eden eski bakanlar İdris Naim Şahin ve Ertuğrul Günay da katıldı.
Bir tüketici, abonesi olduğu GSM operatörünün sabit ücreti yüzde 300 oranında artırmasının iptali ve alınan ücretin iadesi amacıyla tüketici mahkemesine başvurdu. İstanbul 3. Tüketici Mahkemesinin, "davalının sebepsiz zenginleşmiş" olduğu gerekçesiyle 2 ay fazladan alınan 12 liranın iadesine yönelik kararı Yargıtay tarafından da onandı. Karara göre tüketiciler, söz konusu GSM operatörüne ödediği fazladan sabit ücretleri alabilecek
#Cep Telefonu