Tatil bitti, eylül geldi. Şimdi okul zamanı. Veliler giysi, kitap ve kırtasiye alışverişi için hazırlığa başladı. Bu hafta 13 yaşındaki Bilge’nin annesi, ekipten arkadaşım Gülay Barbaros Altan’la alışverişi daha uyguna yapabilmenin yollarını ve tutumlu olmak yerine tutumlu çocuk yetiştirmenin önemini konuştuk.
#OkulBu hafta köşenin konuğu şu an 17 yaşında olan ve 8 yaşında robotik kodlama yapmaya başlayan Selin Alara Örnek’in annesi Nedret Örnek. 9 yıl önce Türkiye’de henüz robotik kodlamanın adı anılmazken bu yola giren Selin’i ve başarılarını Nedret Hanım’la konuştum. Artık her yerde karşımıza çıkan robotik kodlama nedir? Çocukları ilgilendikleri alanlarda nasıl desteklemeliyiz?
#RobotikKadınlar özellikle çocuk doğduktan sonraki yıllarda epeyce fedakârlık yapmak zorunda kalıyor. Ancak bu onların hayat boyu ‘saçlarını süpürge edecekleri’ anlamına gelmiyor! İki yıldır bu köşeyi yazan Melis ve Gizem ilk kez kendileri için ne yapabildiklerini ve yapamadıklarını konuştu.
#Çocuk‘Eğitim’ çok geniş kapsamlı bir kavram. Eğitim denince aklımıza hemen ‘okul’ gelmemeli. Usta-çırak ilişkisi de eğitimin bir parçası, bir bursu nasıl kullanacağını bilmek ve aileden uzakta kendi başına bir yaşamı deneyimlemek de… Belirli bilgi ve birikimleri edinerek deneyim kazanan genç insanlar, kendi tecrübelerini ardıllarına aktararak bir usta çırak ilişkisi içinde geleceği oluşturuyor bir anlamda.
#TEVFırlama, matrak, enerjik ama... En önemli özelliği bence zeki, meraklı ve gözlemci olması. Ve çok üretken. Gupse Özay’ı ‘Yalan Dünya’ ile tanıdık, sonra ‘Deliha’lar geldi. Hem yazdı hem oynadı hem yönetti. Kilolar alıp verdi. Kim ne derse desin, çok iyi işlere imza attı. Ülkenin en beğenilen erkek oyuncularından biriyle beraber. Şimdi de iki yaratıcı çocuk kitabı yazdı. Hoş fikirler var içinde: Komşunun ev terliği, sokak terliği olmak istiyor, asık suratlı birinin bıyığı, adamdan kurtulmak istiyor. Yarattığı Jüpi karakteriyle çocukların ilgisini fena halde çekecek gibi. Pek çok soru sordum, buraya bu kadarı sığdı. Devamı salıya...
#Yazarİyi yetişmiş bireylerin temeli çocuklukta atılıyor.Kişisel Gelişim Uzmanı Turhan Güldaş, çocuk yetiştirirken anne-babaların çok fazla hata yaptığına dikkat çekti ve özgüvenli, başarılı ve yaratıcı çocuk yetiştirmek için etkili önerilerde bulundu. Güldaş, “Unutmayın çocuklar boş bir sayfa gibidir, siz ne yazarsanız onu görürsünüz” dedi.
#Çocuk GelişimiBu yıl ikincisi düzenlenecek olan Yaratıcı Çocuk Festivali, 25 ile 26 Mayıs'ta hem miniklere hem de anne ve babalarına kapılarını açıyor. Festival, Sunay Akın, Tanem Sivar- Edhem Dirvana, Varol Yaşaroğlu, Nil Karaibrahimgil ve Ezo Sunal gibi ünlüleri de ağırlayacak.
#Yaratıcı Çocuk Festivaliİstanbul’da düzenlenen ‘Yaratıcı Çocuk Festivali’nde, çocukların hayal güçlerini kullanarak yaptığı sanat eserleri AR (Artırılmış Gerçeklik) teknolojisiyle gerçeğe dönüştürülecek. 25-26 Mayıs’ta düzenlenecek festivalde ebeveynler için de söyleşi yapılacak.
#Yaratıcı Çocuk FestivaliÖnce kendi kızını gezdirmekle yola çıktı, sonrasında ise tüm çocukları kültür, sanat ve bilimle tanıştırmayı hayal etti. 25-26 Mayıs’ta bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Yaratıcı Çocuk Festivali’nin fikir annesi Derya Topçu ile konuştuk.
#Yaratıcı Çocuk Festivali"Türkiye’deki çocukların da Avrupa’daki yaşıtları gibi kaliteli oyunlar izleme hakkı var” düşüncesiyle üç sene önce yola koyulan Atta Festival, çocukları (ve hatta bebekleri) İspanya’dan Danimarka’ya farklı ülkelerden nitelikli oyunlarla buluşturuyor. Türkiye’de türünün tek örneği olan Bebekler ve Çocuklar için Uluslararası Sanat Festivali - Atta Festival 10 Aralık’a kadar sürüyor. Festivali kurucusu Hakan Silahsızoğlu’ndan dinledik...
#Atta FestivalOkul öncesi dönemi çocuğun yaşamında gelişim hızının yüksek olduğu ve çocuğun kişiliğinin biçimlendiği en önemli dönem. Çocuğun yaşamındaki insanlar arası ilişkilerin düzeyi, tepkileri, düşünceleri, duyguları, korkuları, alışkanlıkları, olaylar karşısındaki tutumu, iyi veya kötü huylar edinmesi bu dönemde belirleniyor.
#BursaTürkiye’nin çocuklara yönelik ilk yaratıcılık odaklı kültür ve sanat festivali olan Yaratıcı Çocuk Festivali 2 ile 3 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti. Uniq İstanbul’da gerçekleştirilen festivali iki günde 11 bin 700 kişi ziyaret etti. 7 bini aşkın çocuk, 14 farklı atölyeden faydalanırken, 4500’ü aşkın ebeveyn de söyleşileri dikkatle dinledi.
#Yaratıcı Çocuk FestivaliBursa'daki ÇEK Çağdaş Eğitim Kooperatifi 3 Mart Eğitim Kurumları imece yöntemiyle kurulmuş bir kooperatif okulu... Muhteşem bir okul. Okulun öğretmenleri öylesine yürekten öğretmenlik yapıyor ki, bu duygu öğrencilere de sirayet etmiş. Sevgiyle yaşıyorlar, sevgi saçıyorlar... İşin içinde gönüllülük olunca her şey daha bir güzelleşiyor. İşte bunun çok güzel bir örneği var karşımızda! Okulun öğretmenleriyle öğrencileri köy çocukları için el ele vermiş ‘Çek(i)mece’ adlı bir projeyi hayata geçirmişler. Daha sonra aralarına köylüleri de alıp imece usulü mutluluk dağıtmaya başlamışlar. Drama bilenler çocuklar için yaratıcı drama yapıyor, saç kesebilenler çocukları tıraş ediyor, marangozluk becerisi olanlar çocuklar için dolaplar yapıyor, yemek yapabilen onlara yemek pişiriyor... Tam bir gönüllülük projesi bu! İşin içinde para yok, pul yok. Sadece gönüllülük var. Drama eğitmeni İbrahim Zeki Karabulut ve Türkçe öğretmeni Evrim Yıldırım ile Çek(i)mece’yi konuştuk.
#ÇEK Çağdaş Eğitim Kooperatifi 3 Mart Eğitim KurumlarıTürkiye’nin en büyük çocuk festivallerinden biri başlıyor. Üstelik bu festival diğerlerine hiç benzemiyor. İçinde yüz boyama veya dans gösterisi gibi şeyler yok; bilim var, sanat var, oyun var, yaratıcılık var. 2-3 Haziran tarihlerinde Uniq İstanbul’da gerçekleşecek olan ‘Yaratıcı Çocuk Festivali’nin direktörü Derya Topçu bize Türkiye’nin en büyük çocuk festivalini anlattı.
#Yaratıcı Çocuk Festivali