Paylaş
Çek(i)mece projesi nasıl ortaya çıktı?
Eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlamak amacıyla çıktık aslında yola… Şehirlerdeki okullarda çocuklar çeşitli etkinliklere katılıyor, deneyler yapıyor, yazarlarla buluşuyor. “Neden bu tür faaliyetler köylerde ve kırsallarda da yapılmasın?” diye düşündük. Düzeni eleştirmek yerine “Ben ne yapabilirim?” diyerek başladık işe. Yüreği insanda, umudu yarında bir grup gönüllü bir araya geldik. Elimizdeki bilgi ve eğitim olanaklarını köy okullarıyla paylaşmak istedik. Ancak bunu yaparken kendi okulumuzdaki öğrencilerin de yaşayarak öğrenmesini amaçladık.
Türkçe öğretmeni Evrim Yıldırım ve drama eğitmeni İbrahim Zeki Karabulut
Nasıl?
ÇEK Çağdaş Eğitim Kooperatifi 3 Mart Eğitim Kurumları bir kooperatif okulu. Gönüllülükle kurulmuş. İmece usulü… Zaten kültürümüzde var olan imece kültürünü yeniden köylerle buluşturmak istedik. Proje köylerimizde drama, müzik, görsel sanatlar, yaratıcı yazma ve okuma, masal, seramik gibi birçok başlık altında atölye çalışmaları yapıyoruz. Kendi okulumuzun çocuklarını da köydeki atölye ve etkinliklere, hatta ürün hasatlarına götürüp ‘yaparak yaşayarak öğrenme’lerine katkı sağlıyoruz. Ayrıca gittiğimiz köylerde, eğitim kalitesine doğrudan etkisi olan donanım ve fiziksel eksiklikleri de gidermeye çalışıyoruz. Okulların boya badana ve tadilat işlerinden, temizlik malzemeleri ihtiyacına; masa tenisi masasından panoların yenilenmesine, kitap kırtasiye ihtiyaçlarının giderilmesine kadar birçok eksiği gidermeye çalışıyoruz.
Peki, veliler nasıl dâhil oluyor projenize?
Kimi malzeme katkısı sağlıyor, kimi atölye çalışmaları yapıyor, kimi de becerilene uygun katkı sağlıyor… Meselâ bir velimiz geliyor “Benim eğitsel yeteneğim yok ama kuaförüm” diyor. Köyde çocukların saçlarını o velimiz kesiyor. Bir başka velimiz marangoz. O da bir eksiğimizi gideriyor. Çocuklar için el ele doğal eğitim, yaşam ve buluşma alanları oluşturuyoruz. Projemize ÇEK Çağdaş Eğitim Kooperatifi 3 Mart Eğitim Kurumları’nda okuyan öğrencilerimizin de başka çocukları okutabilmeleri için bir proje geliştirdik. Buna göre her çocuk kendi harçlığından ayda 2 lira ayıracak, imeceye onlar da kendi açılarından katkı sağlayacak ve öğrenecek. Ancak ayırdıkları 2 lira mutlaka kendi harçlıklarından olmalı. Ailelerinden alırlarsa bu kültürü geliştiremezler. 2 lira sembolik bir para. Şimdi çocuklarımız “Beni başkası okutuyor, ben de başka bir çocuğun okumasına katkı sağlıyorum” diye memnun oluyor. Hatta okulda her sınıfın sihirli bir çekmecesi var. Bağışları kendileri topluyorlar, imza karşılığı teslim ediyorlar ve kendilerine makbuz veriliyor. Böylece tüm süreci görüyorlar ve çok küçük yaşlardan itibaren imece kültürünü öğreniyorlar. Herkes kendine göre katkıda bulunabileceği bir alan buluyor projemizde. Artık farklı şehirlerden tanımadığımız insanlardan da destek ve ilgi görmeye başladık üstelik.
Proje şu an kaç köyde uygulanıyor?
Bursa’da Müşküle, Güngören ve Akköy olmak üzere üç köydeyiz. Her yıl aramıza yeni bir köy katarak ilerliyoruz. Ancak başka köylerde de faaliyetlerimiz oluyor. Meselâ bir köyde çocukların hayallerindeki oyuncakları bir kâğıda çizdiriyoruz, sonra onları gerçeğe dönüştürüyoruz. Başka bir köyde bisikleti olmayan çocukları tespit edip onlar için bisiklet temin ediyoruz. Kırtasiye, kitap ya da materyal eksiklikleri için Sinop’tan Van’a kadar farklı pek çok okula elimizden geldiğince katkı vermeye çalışıyoruz. En son Mardin Kızıltepe’de 300 kişilik bir okula, imece usulüyle 16 koli kırtasiye malzemesi ve kitap yolladık.
Projenize destek vermek isteyenler size nasıl ulaşacak peki?
Sosyal medya sayfalarına @projecekmece yazıp aratarak hesaplarımızı bulabilirler. Ayrıca www.cagdas.org.tr internet sitemizden bize ulaşabilirler.
BEBEKLERİN CİLT SAĞLIĞI NASIL KORUNUR?
Bebek cildi çok hassas! Peki, ne tür giysiler tercih edilmeli? Boncuklu, düğmeli giysiler kaç aydan sonra kullanılmalı? Çocuğun beli açık kalırsa üşütür mü? ‘LC Waikiki Aile Buluşmaları’nın ikinci durağı Antalya’da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin ve LC Waikiki Ürün Müdürü Derya Ertekin Kayat ile birlikte 'bebeklerde cilt sağlığı' konusunu konuştuk.
TEBRİKLER YALIM ÜNER!
Türkiye’nin en köklü kurumlarından Türkiye Milli Pediatri Derneği’nin bu yıl ikincisini düzenlediği “Çocuklara ve Çocuk Sağlığına Hizmet Ödülleri” sahiplerini buldu. Törende Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Genel Müdürü Dr. Yalım Üner de ödüle layık görüldü. Bu ödülü en çok hak eden isimlerin başında geliyor belki de Yalım Üner. Anne sütüne verdiği değer, insan sağlığına katkısı ve özellikle yoksul bölgelerde yaşayan insanlar için yürekten çalışmalarıyla bilinen isimlerden biri Yalım Bey. Dolayısıyla bu ödülü en çok hak eden isimlerden biri aynı zamanda. Tebrikler Yalım Bey... Sonsuz tebrikler...
YARATICI ÇOCUK FESTİVALİ'NDE BULUŞALIM
Türkiye’nin ilk çocuk kültür ve sanat festivali başladı. Ben de yarın 14.00-16.00 saatleri arasında festival alanında kitaplarımı imzalayacağım. Beklerim.
Yer: İstanbul-Uniq İstanbul
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 10.00
Fiyat: 55 TL
Tel: (0850) 850 86 47
Paylaş