Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan mağara, binlerce yarasaya ev sahipliği yapıyor. Bölgede yaşayan vatandaşlara ait arazide bulunan mağara, macera severler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Tevfik Öztürk, 'Mağaranın içi çok korkutucu ve ürpertici. Yarasaların sesinden ve mağaranın sıcaklığından dolayı gerçekten ürpertici bir yer. Buraya gelenlerin maskesiz, el feneri olmadan ve bizden habersiz kesinlikle girmesinler.' dedi.
#HatayAntalya'da falezlerin 3 bin 400 metresinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir proje ile ışıklandırılmasına ilişki projeye sosyal medya ve doğa severlerden tepki geldi. Yaşaşnan gelişmeler sonrası Antalya Büyükşehir Belediyesi sözcüsü ve başdanışmanı Dr. Cem Oğuz, falezlere ışıklandırma projesinin Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından beklemeye alındığını açıkladı.
#HaberPokhara, Nepal’in yüksek irtifadaki en büyük şehirlerinden. Katmandu’nun 200 kilometre batısında, Himalayaların Annapurna eteklerinde bir göl kenarına kurulmuş. Huzurlu, güvenli. Dünyada 8 bin metrelik zirvelerin en yakından seyredilebildiği nadir şehirlerden biri olan Pokhara’ya Hürriyet Seyahat okuru Melih Eriş’in yolu düştü, izlenimlerini yazdı.
BALIKESİR'in Havran İlçesi'nde, yapımı geçen Ekim ayında tamamlanan baraj nedeniyle mağaraları su altında kalacak 20 bin yarasanın, doğal ve 3 bin TL harcanarak sonradan oluşturulan mağaralarda bulunamamasına tepkiler sürüyor. Çevreciler, yarasaların kaybolmasınının sorumlusunun Devlet Su İşleri'ni (DSİ) olduğunu iddia etti. DSİ, yetkilileri ise konuyla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçındı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mağara Araştırma Kulübü, 2007 yılından beri Türkiye’nin dört bir yanındaki mağaraları araştırıyor. Ekibe yeni katılan mağaracılar ise teorik eğitimlerinin ardından ilk mağara deneyimini yaşamak ve pratik eğitim almak için Kırklareli’ndeki Dupnisa Mağarası’nda yerini alıyor. İTÜ Mağara Araştırma Kulübü’nün ‘mağara sınıfı’nda zor koşullarda gerçekleşen eğitime katıldım.
#Mağaraİlk keşfedildiğinde duvarlarındaki izleri gören araştırmacılar bunların içeride altın ya da başka değerli taşlar arayan kişiler tarafından yapıldığını düşünmüştü.180’lerin hemen başında ise bu tuhaf mağara ölümlerle anılmaya başladı.
#MağaraKovid-19 sızıntı iddialarının merkezi Wuhan Laboratuvarını finanse eden Virolog Dr. Peter Daszak, yarasalarla dolu bir mağarada çektiği görüntüleri paylaştı. Kovid-19 iddialarını susturmaya çalıştığı bilinen bilim insanının mağaradan viral aktivitenin 'reaktör çekirdeği' olarak bahsetmesi dikkat çekti.
#KOVID-19Yeni yerler keşfetmeyi seven, meraklı bir seyahat tutkunuysanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 7 şehirden her biri birbirinden büyüleyici 10 mağarayı önerdiler.
#RotaBu hafta rotamız yılın belli zamanlarını su altında geçiren longoz ormanlarıyla ünlü İğneada. Hedefimizse glamping çadırlarında hafta sonu kampı yapmak, 3 yaşındaki kızım Lorin’e doğayı sevdirmek ve birlikte ileride hatırlanacak güzel anılar biriktirmek.
#HürriyetOrdu’nun Ünye ilçesinde Kaymakam Ümit Hüseyin Güney, beraberindeki heyetle içerisinde dehlizler ile doğal göl ve yarasa kolonilerinin bulunduğu Yazkonağı Mağarası’nı inceledi. Başlatılan çalışmanın sonunda mağaranın, turizme kazandırılması amaçlanıyor.
#OrduKırklareli'nin Istranca Dağları'nda bulunan, doğal sit alanı içindeki on binlerce yarasa popülasyonunun bulunduğu Dupnisa Mağarası'nın yanı başına İl Özel İdaresi'nce yap, işlet, devret modeliyle bungalov tipi turizm tesisi yapılmasına bilim insanları hazırladıkları raporla karşı çıktı. Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Camlıtepe, turizm tesisinin geri dönüşü olmayan kayıplara yol açacağını belirterek, "Tesis gece de açık olacak, ışıklandırması, müzik sesi ve insan faaliyetleri yarasaların buradan göç etmesine neden olacaktır" dedi.
#SeyahatKeloğlan herkes tarafından bilinen Türk filmi karakterler arasında yer alır. Özellikle birçok kişi tarafından bilinen ve sevilen bir karakter olması yönü ile sempatik bir özelliğe de sahiptir. Ülkemizde Keloğlan ile ilgili anlatılan birçok efsane bulunmaktadır. Bu da Keloğlan’ın daha çok merak edilmesine neden olan durumlardan bir tanesidir. Ülkemiz Keloğlan karakterinin yanında mağarası da oldukça ünlüdür. Keloğlan Mağarası ile ilgili detayları derledik.
#Keloğlan MağarasıDupnisa Mağarası Trakya Bölümünün turizme açık olan ilk ve de tek mağarasıdır. Mağara türleri içerisinde bilinen en yaygın tür olan yeraltı mağaralarına örnektir. Bulunduğu coğrafi konumdaki tek mağara olduğu için ziyaretçisi de çoktur. İşte, Dupnisa mağarası hakkında bilinmesi gerekenler...
#Dupnisa MağarasıBulak (Mencilis) mağarası, Türkiye’nin 4. büyük mağarası olarak büyük bir öneme sahiptir. Binlerce yıl önce oluşan sarkıt, dikit ve sütunların yanı sıra akarsu ve şelaleler ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatıyor. Mencilis mağarasıyla ilgili detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Bulak MağarasıZonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Çayır köyündeki Çayır Su Mağarası, doğal güzelliğiyle ilgi çekiyor. Binlerce turist çeken mağaranın, 25 kilometre uzaklıktaki M.Ö. 6'ncı yüzyılda kurulan ve M.S. 13'üncü yüzyıla kadar yerleşimin bulunduğu tahmin edilen Teion Antik Kenti’nin suyunu karşılamasıyla dikkat çekiyor.
#Teion Antik KentiANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde, 5 milyon yıllık geçmişe sahip ve yöre halkı tarafından bir dönem ahır olarak da kullanılan Yalan Dünya Mağarası, 6 yarasa türüne ev sahipliği yapıyor. Her yıl 30 bin ziyaretçi ağırlayan mağaranın duvarlarına kazınan ve boyalarla yazılan Türkçe isimler ile kalp şekilleri dikkati çekti.
#AntalyaAntalya'nın Gazipaşa ilçesinde, 5 milyon yıllık geçmişe sahip ve yöre halkı tarafından bir dönem ahır olarak da kullanılan Yalan Dünya Mağarası, 6 yarasa türüne ev sahipliği yapıyor. Her yıl 30 bin ziyaretçi ağırlayan mağaranın duvarlarına kazınan ve boyalarla yazılan Türkçe isimler ile kalp şekilleri dikkati çekti.
#Antalya