ABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre Yavaş17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü öncesinde Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hasgür, “Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul tetikte olmalı" uyarısında bulundu.
#DEPREMHalk GYO ve Haldız İnşaat işbirliği ile Sakarya’da yeni bir konut projesi hayata geçiyor. 3.5 milyar TL’lik yatırım değeri olan projede 23 blokta 426 konut yer alıyor. Yatay bloklar ve geniş peyzaj alanı ile öne çıkan projede mahalle kültürünün yaşatılması hedefleniyor.
#Halk GYODeprem kuşağında yer alan ülkemizde yapı güvenliği için inşaatta kullanılan demirin kayıt altına alınması ve izlenebilirliği önemli. İnşaat demirinde kayıt dışı ticaret nedeniyle milyarlarca liralık vergi kaybı da söz konusu. Hem yapı güvenliğine hem de vergi kaybıyla mücadeleye katkı sağlayacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) 1 Ocak 2024 tarihinde devreye girdi. Sistemin devreye alınması ve işletilmesi için yetkilendirilen Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Bandrollü Ürün İzleme Sistemleri Dairesi Başkanı Bülent Yılmaz, İDİS ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
#İdisBeton, inşaat demiri ve işçilik maliyetlerindeki yüksek fiyat artışları prefabrik evlere ilgiyi artırdı. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Karmod Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya, son dönemde prefabrik ve çelik evlere yönelik taleplerde büyük artış yaşandığını vurguladı.
#Sponsorlu İçerik11 ili etkileyen deprem felaketi yapı güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Şimdi yeni inşa edilen konutlarda aynı hataların yapılmaması ve ülke genelinde riskli konutların hızla yenilenmesi için önemli hamleler peş peşe geliyor. Yeni yasa ile başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde kentsel dönüşüm seferberliği başlatılması bekleniyor.
#DepremÖnümüzdeki yıl ocak ayında yürürlüğe girecek İnşaat Demiri İzleme Sistemi’yle (İDİS) yapı güvenliği için önemli bir adım atılacak. İnşaat demiri üretim hattından çıktığı anda kayıt altına alınırken, laboratuvar test süreçleri de dahil tüm aşamalar takip edilecek. Özel güvenlikli etiket bulunmayan inşaat demirlerinin ticareti yapılamazken, sistem sayesinde yılda 40 milyar liradan fazla vergi kaybının da önüne geçilecek.
#İnşaatÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Afetlere karşı daha dirençli yapılar için yapı güvenliği tedbirlerimizi artırıyoruz. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimizi güncelledik" dedi.
#Murat KurumYapılacak düzenleme ile yeni mezun bir inşaat mühendisi artık yüksek katlı binalara imza atamayacak. Yeni mezunların hazırlayabileceği statik projeler 4 kat ile sınırlandırılacak. Sonrasında binanın yüksekliğine göre tecrübe kriteri değişecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca hazırlanan taslağa göre binalardaki çıkmalar ve zemindeki dükkânlar için de yeni kurallar devreye girecek.
#Yapı GüvenliğiYaşanan deprem felaketi sonrasında gündem yapı güvenliği. Bina zemini ve dayanıklılığı hayat kurtaran en önemli detaylar olarak öne çıkıyor ancak iç mekanlarda alınacak güvenlik önlemleri de bir kadar önemli. Zira sarsıntı sırasında ev içindeki eşyaların devrilmesi ya da çıkışları kapatması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Peki olası bir depremde kayıpların önüne geçebilmek için yaşam alanlarında alınabilecek önlemler neler? Yüksek İç Mimar Sena Eraslan hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremYaşadığımız deprem felaketinin ardından Türkiye'nin dört bir yanında gündem yapı güvenliği ve depreme dayanıksız binalar. Uzmanlar binaların sağlamlığını belirlemenin en garantili yolunun işinin ehli kişilerce yapılmış dayanıklılık testi olduğunu vurguluyor. Bununla birlikte kamuoyunda daire içlerinde kolon olup olmaması, binanın bitişik nizamda inşa edilmiş olması, duvarlarda var olan çatlaklar gibi bazı faktörlerin de binanın deprem karşısındaki direncini etkilediği yönünde yorumlar yapılıyor. Prof. Dr. Ercan Yüksel bu tartışmalar bağlamında akıllardaki soruları hurriyet.com.tr okurları için yanıtladı...
#Kahramanmaraş DepremiKahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma yol açan büyük deprem felaketi binlerce can kaybına neden oldu. 85 milyonun yüreği yandı, yaşanan acının tarifine kelimeler yetersiz kaldı. Ortaya çıkan tablo üzüntünün yanında öfkeyi de beraberinde getirdi. “Neden bu kadar kayıp verdik? Bu binaları kim yaptı, nasıl denetlendi?” soruları sorulmaya başladı. Sorulara yanıt veren uzmanlar “Kader değil ihmal” vurgusu yaptı. “Tek neden depremin şiddeti değil” diyen uzmanlar zeminden, malzemeye, uygulamadan denetime kadar birçok noktada hatalara dikkat çekti.
#Kahramanmaraşİzmir ve İstanbul’da yaklaşık 800 bin binanın 1999 öncesi yapılmış konutlar olduğunu söyleyen Avrupa ve Türkiye Hazır Beton Birlikleri Başkanı Yavuz Işık, “Betonda karbonatlaşma (ufalanma), demir korozyonu olmuştur. Bunlar acilen tespit edilip yıkılmalıdır” dedi. Işık, sadece İstanbul’da 1 milyon 600 bin kişinin yaşamının tehlikede olduğunu söyledi.
#GazetehaberleriSon dakika haberi.. Ortaokul ve imam hatip ortaokulu açılabilmesi için en fazla 32 derslik, 5'inci sınıfta en az 15 ya da toplamda 30 öğrenci bulunması gerekecek. 1-4'üncü sınıflarda öğrenci sayısının 10'un altına düşmesi durumunda; ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya velilerin çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri halinde, valilikçe uygun görülmesi durumunda Bakanlıkça bu ilkokulların açık kalması sağlanabilecek.
#Okulların AçılmasıOrtaokul ve imam hatip ortaokulu açılabilmesi için en fazla 32 derslik, 5'inci sınıfta en az 15 ya da toplamda 30 öğrenci bulunması gerekecek. 1-4'üncü sınıflarda öğrenci sayısının 10'un altına düşmesi durumunda; ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya velilerin çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri halinde, valilikçe uygun görülmesi durumunda Bakanlıkça bu ilkokulların açık kalması sağlanabilecek.
#Eğitim