Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, “Öğrencilerimizin yükseköğretime geçişte beceri örgüsü temelli bir müfredatı değerlendirebilecek bir sınav sistemi ortaya konması için çalışacağız. Bugünkü öğrenciyi sadece çoktan seçmeli bir sınavla belirlemenin kötürüm bir yaklaşım olacağı şüphesiz” dedi.
#Ömer Faruk YelkenciSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada, ürün ve malzemelerin değerinin uzun süre korunması, üretimde zararlı madde kullanımının en aza indirilmesi ve israfın önlenmesi olmazsa olmaz hedeflerimiz arasında yer alıyor." dedi.
#Mehmet Fatih KacırDolandırıcılar şimdi de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ismini kullanarak vatandaşları hedef alıyor. Sahte mesajlarla prim borcu veya çeşitli ödemeler hakkında yanıltıcı bilgiler sunan dolandırıcılar, kullanıcıları tuzağa çekmek için pek çok yöntem kullanıyor. Dikkat edilmesi gerekenleri Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Siber GüvenlikBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıTürkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu sonuçlarına göre; 2023 yılında Türkiye’de yüzde 132 büyüme gösteren e-ticaret satış hacmi, 1.855 milyar TL'ye ulaştı. Önceki yıllara göre 2023'te işlem sayısının yıllık büyüme oranı ise yüzde 23 oldu ve 2023 Türkiye’sinde 6 milyar adete yakın e-ticaret işlemi gerçekleşti. Buradan da ortalama sepet büyüklüğü 2023 yılında yüzde 108 büyüdü ve bir önceki yıla göre 255 TL artarak 492 TL’ye yükseldi.
#E-TicaretABD’de yaşayan Türkiye vatandaşlarının kurduğu sosyal yatırım amaçlı Türkiye Hayırseverler Fonu (TPF), New York Times Center’da “2024 İnovasyon ve Sosyal Etki Zirvesi” düzenledi. Toplumsal fayda için yapay zeka, afet dayanıklılığında inovasyonun önemi, şirketler ve yarattıkları sosyal etki gibi konuların tartışıldığı zirvede konuşma yapan Esas Sosyal kurucusu Emine Sabancı Kamışlı, “Sorunları el birliğiyle çözebiliriz. Sosyal yatırımlar egoyu değil işbirliğini sever” dedi.
#ABDYapı, inşaat malzemeleri ve teknolojileri alanında dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 17-20 Nisan tarihleri arasında küresel yapı ve inşaat sektörünün temsilcilerini TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde buluşturacak. Bu yıl 46’ıncı kez kapılarını açacak, 55 bin kişinin beklendiği fuar, katılımcılarına benzersiz ihracat olanakları sunacak.
#Sponsorlu İçerikHer sene olduğu gibi teknoloji severleri bir araya getiren ve yılın en önemli etkinliklerinden biri olan Mobile World Congress’e (MCW) HONOR damga vurdu. Geliştirdiği yapay zeka teknolojisiyle fuarda yoğun ilgi gören HONOR en yeni modellerini heyecan verici bir lansmanla duyurdu.
#Sponsorlu İçerikİyi kalitede embriyo transferi yapılmasına rağmen uygulanan üç ve üzeri tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilememesi durumu tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu olumsuz sonuçlara yol açan kadın ve erkek kaynaklı pek çok faktör vardır.
#Tüp BebekDijital yaşamın her alanında etkin şekilde kullanılan yapay zeka teknolojisi üreme tıbbına da yön vererek çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Uyguladığımız tüp bebek tedavilerine geçtiğimiz yıllarda dahil ettiğimiz yapay zeka şimdi de Akıllı Sperm teknolojisi sayesinde dölleme ve kaliteli embriyo oluşturma şansı en yüksek spermin seçilmesini sağlıyor.
#Tüp BebekPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılTüketici elektroniği şirketleri 2023’te küresel enflasyon ve tedarik krizinin gölgesinde geleceğe dair hazırlıklarının ön gösterimini yaptı. Senenin yıldızı donanımlar değil yazılımlar olurken yapay zekâ artık tüketicilere doğrudan hizmet eder hale geldi. 2024 ise teknoloji devriminin adımlarına hazır. Firmaların yapay zekâyı ürünlerine daha çok entegre edeceği 2024’te; güneş gözlüğü gibi kullanabileceğimiz karma gerçeklik gözlükleri, telefonu tahtından etmeye hazırlanan yaka bilgisayarları, fiyatı ucuzlayan katlanabilir telefonlar, akıllı yüzükler ve 10 dakika şarjla 400 km yapan elektrikli otomobil batarya teknolojileri geliyor.
#TüketiciDünya ekonomileri 2023 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakmaya hazırlanıyor. 2023 yılını uğurlamaya 10 gün kala 2024 yılında piyasaya ilişkin beklentiler de merak edilmeye başlandı. Borsadan dövize, altından kripto paraya kadar birçok alanda uzman isimler 2024 yılının öngörülebilen perspektifini çizdiler. Uzmanlar Türk Lirası’nın 2024’te güçlü olacağını, Borsa İstanbul yatırımcılarının sağlam hisselere yönelmesi gerektiğini belirtirken kripto varlığı olanlar için de tavsiyeler geldi. İşte 2024 yılında piyasalarda oluşması beklenen hava…
#BorsaSanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Türkiye’nin askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada bir numara haline geldiğini belirterek, dijital teknolojilerde performansı daha ilerilere taşımayı hedeflediklerini ve yapay zeka yarışında Türkiye'nin de olduğunu söyledi.
#İHAGelecek sene 100’üncü yılını kutlayacak olan ve IFA kısa adıyla tanınan dünyanın en büyük elektronik fuarı Uluslararası Elektronik Fuarı (Tüketici Elektroniği ve Ev Aletleri Fuarı), Berlin’in Westend kesiminde sonradan dev salonların ve hangarların inşa edildiği Berlin Fuarı’nın (Messe Berlin) dev alanı üzerinde özel olarak yapılan küçük bir Elektronik Sanayi Evi’nde ilk kez 4 Aralık 1924 tarihinde açıldı. Dedektörler ve kulaklıklar sergilendi. Daha sonraki yıllarda, radyolar, kasetçalarlar, televizyonlar, ses kayıt cihazları.
#ALMANYAEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserMHK’nin yeni hayata geçirdiği, dünyada bir ilk olan uygulamayla hakemler ve yardımcı hakemler maç performanslarına göre ya prim kazanacak ya da gelir kaybına uğrayacak. Mevcut sistemde gözlemciler sadece maç raporunu yazarken puanı ise bu rapora göre algoritma belirliyor. Yeni ödül-cezası sisteminde içerideki algoritmanın vereceği puan hayli önem kazanacak.
#MHKBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-Sanat2022’de birçok farklı teknolojik gelişme ve yeni ürün karşımıza çıktı. Ancak bunlar arasında bazıları daha fazla ses getirdi. Dünya bu yıl metaverse, NFT ve uzaydan hizmet sunan Starlink’i sık sık konuştu. Yine elektrikli ulaşım araçlarının hayatın her alanında çözüm sunması ve ‘OLED’ ekran, 2022’ye damagasına vuran teknolojiler arasında yer aldı. Gelin geride bırakmaya hazırlandığımız yılın teknolojik bir özetini yapalım.
#2022