Birçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarDiyet ürünlerle market sepetlerini dolduranlar dikkat! Kanserojen kabul edilen yapay tatlandırıcı aspartamın en çok diyet ürünlerde bulunduğunu söyleyen Dr. Ertan Cevizci, “Özellikle kadınlar zayıflamak için diyet ürün alıyorlar ama kendilerine çok daha fazla zarar veriyorlar” dedi.
#AspartamGazlı içeceklerde, mısır gevreğinde, hatta kahvenizde bile var… Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda yiyecek ve içecekte yer alan bir yapay tatlandırıcı olan aspartamı, ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekledi ancak günlük aspartam tüketimiyle ilgili tavsiyesini değiştirmedi. Uzun süredir devam eden sağlık endişelerine rağmen kullanımı çok yaygın olan aspartamın dünyayı ele geçirişinin tarihini anlatıyoruz…
#AspartamDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önümüzdeki günlerde kanserojen madde olarak ilan edilmesi planlanan aspartam maddesi tüm dünyadaki insanların araştırdığı konulardan birisi oldu. Aspartam nedir, hangi ürünlerde bulunur? sorusu da bu bağlamda merak edilip araştırılmaya başlandı. Aspartam, yapay tatlandırıcı olarak biliniyor ve şekerden çok daha fazla zararlı olduğu söyleniyor. Peki, Aspartam hangi ürünlerde var, neden zararlı?
#AspartamSeçimdi, sandık sonuçlarıydı, itirazlardı derken haftalardır, haklı olarak kendimizi öylesine kaptırdık ki bu akışa, önümüze düşen birçok başka haberi ‘es geçiyoruz’. Dün yabancı medyayı tararken Dünya Sağlık Örgütü’nün son açıklamasına denk geldim. Şöyle diyor DSÖ: “Yapay tatlandırıcı kullanmayın. Tatlandırıcılar bir fayda sağlamadığı gibi Tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarında artışa neden olabilir.” Şeker, kanser tedavi sürecimde beni de en çok yoran konuydu. Şekerden uzak durayım diye tatlandırıcı kullanıyordum ama ne büyük hata imiş. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’yı aradım. Yapay tatlandırıcıların zararlarını, şeker ihtiyacını nereden sağlamak gerektiğini ve dahası şekeri nasıl bırakacağımızı 5 maddede anlattı.
#Dünya Sağlık ÖrgütüMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim döneminin ikinci yarı yılının başlayacağı 6 Şubat tarihi itibarıyla 5 milyon öğrenci için kademeli olarak hayata geçirecekleri ücretsiz yemek uygulamasına ilişkin hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.
#Mahmut ÖzerAmerika Birleşik Devletleri Harvard Üniversitesi ve Danimarka Copenhagen Üniversitesinde yapılan bir araştırma, aromalı, gazlı alkolsüz içeceklerin aşırı tüketiminin testislerin çalışmasını bozarak üreme sağlığını ciddi derecede tehdit ettiğini ortaya koydu. Yaş ortalaması 19 olan 3000 erkek üzerinde yapılan çalışmaya göre bu ürünler sperm sayısında, hareketinde ve morfolojisinde anlamlı düşüş yapmakta.
#Üreme SağlığıVücutta meydana gelen metabolik olaylar sonucu oluşan bazı atıklar ve yan ürünler; biyokimyasal düzeyde hücre ve doku bütünlüğünü sağlayan yapısal ürünleri, enzimleri ve gen ürünlerini yok edebilir. Bu duruma neden olan zararlı maddelere oksidatif hasar (oksidatif stres), reaktif oksijen serbest radikalleri veya oksidanlar denir.
#Evde Cilt BakımıTüm dünyada bilinir ki fermente gıdalar, beslenmeye probiyotik bakteri katkısı sağlar. Yaklaşık 7000 yıl önce İran’da şarap yapımı ile başlayıp, Çin’de lahana fermentesiyle devam eden, Türklerin ilacı yoğurdun yapımı ile çeşitli faydaları tespit edilen günümüzde prebiyotik-probiyotikler önem kazanmaya devam ediyor.
#PrebiyotikMaden suyu, içerdiği zengin mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen doğaldır. Bu nedenle vücuda sayısız faydası vardır. Genellikle soda ile karıştırılan maden suyunun farklarına ve faydalarına gelin birlikte bakalım.
#Maden Suyutüketiciler olarak önce kendimizin sonra yakın çevremizdeki kişilerin sağlığını koruma altına alabiliriz. Aşırı tüketimden kaçındığımız takdirde doğayı da korumuş oluruz. 4. sınıflar için bilinçli tüketici konusunu maddeler halinde anlattık.
#4. Sınıf Sosyal Bilgiler Bilinçli Tüketici Konu AnlatımıYapay tatlandırıcılar, ‘normal şekere göre daha düşük kalorili ve daha az sağlıksız seçenek’ olarak tanıtılmıştı. Ancak araştırmalar, diyet gazlı içecek kullanımının daha yüksek kanser riskine, kilo alımına ve kalp hastalıklarına yol açtığını ortaya çıkardı. Aslında diyet içeceklerden aldığımız keyfi, sağlıklı alternatiflerden de almak mümkün. İşte basit birkaç öneri...
#Diyet Gazlı İçeceklerÇoğumuz işlenmiş şekerin zararını kabul ettik. Ancak bazılarımız tatlı krizine girince yapay tatlandırıcı içeren ürünlere yöneliyor. Bu gıdalar o krizleri ekstra kalorisiz tatmin ediyor. Ancak bunları tüketmek kişinin hemen işlenmiş şekerli bir şeye koşmasına sebep olabiliyor. Ayrıca yapay tatlandırıcılardan gelen tadın hücrelere daha fazla şeker taşınmasına yol açabileceği öne sürülüyor. Bu da kilo alımı ve tip 2 diyabet riskinin artması demek.
#SAĞLIKHepimiz işlenmiş gıdalardan uzak durmamız gerektiğini, protein ve vitamin ağırlıklı besinlerin ise faydalı olduğunu biliyoruz. Tercih ettiğimiz gıdalar sadece sağlığımıza değil dış görünüşümüze de etki ediyor. Sağlıklı bir cilt için mutlaka tüketmeniz ve uzak durmanız gereken 4 besini sıraladık.
#Avokado