yanardağlar haberleri sayfasında yanardağlar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 182 yanardağlar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İtalya'nın adı genelde Etna ve Vezüv gibi büyük volkanlarla anılır ancak ülkede halihazırda çok daha büyük bir yanardağ tehlikesi söz konusu: Napoli'nin birkaç kilometre uzağındaki Campi Flegrei harekete geçti. Bölgede yıl başından bu yana çoğu küçük ve orta büyüklükte 3.450 deprem meydana geldi. Uzmanlar önümüzdeki haftalar ve aylar için 'En iyi senaryo 1984, en kötüsü 1538' ifadelerini kullanıyor. Peki o yıllarda neler yaşanmıştı?
#İtalyaEndonezya'nın Orta Cava eyaletindeki Merapi Yanardağı'ndan son 6 saatte 36 kez lav püskürdüğü bildirildi. Volkanoloji ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezinden (PVMBG) yapılan açıklamada, patlamalarda püsküren yoğun kül ve dumanın yanardağın kraterinden 50 metre yüksekliğe ulaştığı ifade edildi.
#Dünya HaberleriCenova’dan güney denizlerine doğru demir aldık. Ama bir limandan değil, Mermoz’dan yola çıkarak anlatmaya başlamalıyım. İkinci Dünya Savaşı’ndan önce derme çatma uçağıyla Atlantik’te kaybolan Fransız havacının adını taşıyan gemiden. Pilot Mermoz denize çakıldığında otuz beşindeydi, Dante’nin deyimiyle “Hayatın ortasında”. Onun adını taşıyan gemiyse yola devam ediyor hâlâ. Bana gelince, Mermoz’un yaşını çoktan geçtim ama yolculuklardan vazgeçmedim.
#Etna YanardağıZamansız bir yer Kapadokya. Tarih boyu kendisine sığınanlara kucak açmış, bir inziva yeri olmuş. Bugünse uçsuz bucaksız vadilerinin manzarasıyla on binlerce turisti ağırlıyor. Yılın hangi dönemi giderseniz gidin farklı bir çekiciliği olan Kapadokya’nın en güzel zamanıysa bahar ayları. Şimdi hep birlikte bu gizemli masal diyarında yolculuğa çıkalım.
#KapadokyaMars’ın Koç burcuna geçmesiyle başlayacak olan süreç 9 Haziran’a kadar devam edecek. Bizi harekete geçiren, öfkelendiren konuları daha iyi anlayabiliriz. Kendimizi daha cesur hissedebilir, yaratıcılığımızı açığa çıkarabiliriz. Bu dönemde kararları aceleye getirmemekte fayda var.
#AstrolojiPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni Yılİtalya'nın adı genelde Etna ve Vezüv gibi büyük volkanlarla anılır ancak ülkede halihazırda çok daha büyük bir yanardağ tehlikesi söz konusu: Napoli'nin birkaç kilometre uzağındaki Campi Flegrei harekete geçti. Bölgede yıl başından bu yana çoğu küçük ve orta büyüklükte 3.450 deprem meydana geldi. Uzmanlar önümüzdeki haftalar ve aylar için 'En iyi senaryo 1984, en kötüsü 1538' ifadelerini kullanıyor. Peki o yıllarda neler yaşanmıştı?
#İtalyaDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımda, İç Anadolu’nun vahası değerinde gördüğüm Kapadokya bölgesinin ilginç oluşum hikâyesinden ve bu toprakların tarih boyunca ağırladığı uygarlıkların hüküm sürdükleri dönemlerde bölgenin içinden geçtiği belli başlı süreçlerden ama en önemlisi bölgenin mistik büyüsünden bahsedeceğim.
#KapadokaHer ne kadar Sidney üzerindeki havai fişek gösterileri genellikle yeni yıl kutlamalarının başlangıcını sembolize etse de aslında 2023’ü ilk selamlayan ülke Avustralya değil. Yılbaşı mutluluğunu önce Büyük Okyanus’un güneyindeki Kiribati ve Samoa yaşıyor. Onlardan bir saat sonra Yeni Zelanda ve Fiji’de çığlıklar kopuyor...
#SeyahatHer yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?
#Dinçer GünerGezegenimizin en büyük volkanı Mauna Loa, 38 yılın ardından lav püskürmeye başladı. Üstelik bu hareketliliğin ne zaman sona ereceğini de kimse bilmiyor. Ancak 700 bin yaşındaki bu volkan ve yarattığı riskler konusunda bilinmesi gereken çok şey var. İşte 9 soruda Mauna Loa hakkında merak edilenler...
#Mauna Loa YanardağıDünyayı gezmek, farklı yerler görmek ve bilgiler edinmek, yeni ufuklara açılmak, macera yaşamak birçoklarının hayalini süsler. Bugün sizlere hayallerinin peşinden gidip dünyanın bir ucuna gitmiş birini tanıtmak istiyorum. Mustafakemalpaşa’lı Genç gezgin Selçuk Tanaydın. Macera dolu hayatını bizlerle paylaştı.
#BursaYanardağ bir yer bilimi terimi olarak magmanın yerin içinden yüzeye doğru fışkırdığı veya geçmiş zamanda fışkırmış olduğu bir püskürme ağzının bulunduğu dağ türüdür. Yanardağ ismine volkanik dağ ismi de verilmektedir. Yanardağ ismi verilen bu coğrafi yer şekli magmanın yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıkması sonucunda meydana gelir. Yanardağın nasıl oluştuğu, nasıl patladığı ve nasıl söndüğüne dair ayrıntıları derledik.
Arter’in güneş almayan -1. katında açtığı sergisi ‘Başımızda Siyahtan Bir Hâle’de sistemlerin bozulmasına sebep olan entropik kuvveti merkeze alan Ahmet Doğu İpek, yanardağ patlaması, kum fırtınası gibi doğa olaylarından yola çıkarak yaptığı resim, çizim, yerleştirme ve videolarla izleyiciyi ‘ışıksız’ bir evrene sokuyor.
#Ahmet Doğu İpekTüm çocukların başarılı bir bilim insanının sahip olduğu niteliklerle doğduğunu biliyor muydunuz? Çocuklar buldukları her şeyi ellerine alırlar, merak ederler, incelerler ve çevrelerindeki dünyaya gerçek bir ilgi gösterirler. Yeni şeyler denemek, bitmek bilmeyen sorulara yanıt aramak doğalarında vardır. Sürekli hipotez kurarlar ve onu test ederler. Temelde bilim insanlarının da yaptığı budur aslında. Ama okula gittiklerinde çoğu bilime olan ilgilerini kaybeder. Okullarda ne oluyor da çocuklar doğuştan gelen merak ve keşif duygularını, sorgulama yeteneklerini kaybediyorlar? Fen derslerinde neden başarısız oluyorlar?
#Konuk Yazar