Hamilelik, kadınların en hassas oldukları dönemlerden bir tanesidir. Çünkü bu dönem içerisinde vücut birçok değişikliğe uğrar. Hamilelik döneminde en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri de rahim ve vajina ağrısıdır. Hamilelikte rahim ve vajina ağrısı neden olur? Tedavisi nasıldır ve gebelikte rahim ve vajina ağrısı nasıl geçer tüm detayları ile derledik.
Gebelikte her şey yolunda gidiyorsa, doğum 38-42. haftalar arasında gerçekleşir. Bebekle ilgili herhangi bir sorun olmadığında doğumun kendiliğinden başlaması beklenmelidir. Bu mekanizmanın nasıl işlediği tam olarak bilinemiyor olsa da bebekler dış dünyaya hazır olduklarında doğumu başlatırlar.
#DoğumHisteri, psikiyatri tarihinin ilk günlerinden bu yana bilinen ve teşhis edilen bozukluktur. Freud psikanaliz ile birlikte histeri konusunu temel olarak almış ve buna göre bazı tezler savunmuştur. Tarihte histeri ismini ilk tanımlayan kişi ise Hipokrat olmuştur. Peki, histeri nedir ve histeri ne demek? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#HisteriHer yaştan kadını etkileyebilen Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu (PSAS - Persistent Sexual Arousal Syndrome) genellikle doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğü, yani hiperseksüalite anlamına gelen nefomani ile karıştırıldığından Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu (PGAD - Persistent Genital Arousal Disorder) olarak adlandırılmaya başlamıştır.
#Sürekli Cinsel Uyarılma SendromuGebelik süresince özellikle gebeliğin 22. haftasından sonra kasılmaların başlaması normaldir. Bu kasılmalar, büyüyen rahmin kaslarının kasılmasıyla oluşur, gebeliğin son haftalarına doğru artış gösterebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökçenur Gönenç’ten anne adaylarını bekleyen hamilelik sürecindeki kasılmalar hakkında bilgi aldık.
#Doğum Sancısı Nasıl BaşlarOyun bağımlılığı gelişme çağındaki çocukları ve gençleri sadece zihinsel olarak değil, ortopedik açıdan da olumsuz etkiliyor. Uzun süreli duruş bozukluklarının kas gücünün azalmasına ve vücudun estetik olarak bozulmasına neden olduğunu belirten uzmanlar, “Yalancı kamburluk” denilen durumun ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Abdullah Şarlak, oyun bağımlılığının ve uzun süreli elektronik cihazlar kullanmanın omurga sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
#Oyun BağlılığıMarketlerde, akaryakıt istasyonlarında, birçok gece kulübünde satılan bazı enerji içeceklerinin 'kamyoncu viagrası' olarak adlandırılması ve halk arasında bu şekilde tanındığı ortaya çıktı. Üzerindeki 'alkolle karıştırılmamalı' uyarısına rağmen bu içecekler çoğu zaman alkol ile karıştırılarak tüketiliyor, bazen de cinsel gücü artırması amacıyla kullanılıyor.
Anneliğe hazırlanırken istediğiniz kadar doktorlara danışın, cilt cilt kitap, dergi okuyun, mail gruplarına dahil olun, bebeğinizi kucağınıza aldığınızda bir sürü kaygı yaşarsınız. Bir yandan kim bilir kaç kuşaktır taşınan, bazıları mantığı zorlayan mitler, diğer yanda sizin biriktirdiğiniz bilgiler arasında kalırsınız çok kere. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Çelik, sık karşılaşılan yanlışları anlattı.