Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2009 00:00
Anneliğe hazırlanırken istediğiniz kadar doktorlara danışın, cilt cilt kitap, dergi okuyun, mail gruplarına dahil olun, bebeğinizi kucağınıza aldığınızda bir sürü kaygı yaşarsınız. Bir yandan kim bilir kaç kuşaktır taşınan, bazıları mantığı zorlayan mitler, diğer yanda sizin biriktirdiğiniz bilgiler arasında kalırsınız çok kere. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Çelik, sık karşılaşılan yanlışları anlattı.
Emziren anne üşütünce bebeğin de karnı ağrır! YANLIŞ Anne üşütürse en fazla kendi karnı ağrır, zira soğukta bağırsak kasılma ve hareketleri hızlanır, bu da karın ağrısı olarak hissedilir. Ancak bu fiziksel durumun süt yoluyla bebeğe geçmesi söz konusu değil.
Anne gazlı içecek tüketirse bebeğinde de gaz olur! YANLIŞ Gazlı içecekler içildiğinde açığa çıkan serbest karbondioksit midede gaz baloncukları şeklinde şişkinliğe yol açar. Ancak bu gaz baloncuklarının süt yoluyla bebeğe geçmesi fiziksel olarak imkansız. Benzer şekilde gaz yapan yiyecekler yendiğinde bu gaz baloncuklarının da süt yoluyla bebeğe geçmesi söz konusu değil.
Bebek yeşil kaka yapıyorsa araştırmak gerekir! YANLIŞ çok sayıda neden bebeğin kakasının yeşil olmasına yol açabilir. En temel neden, bağırsağın hızlanması. Bağırsak hareketini artıran fiziksel ve kimyasal etken bebeğin kakasını yeşil yapabilir.
Bebeklerin tırnaklarını kesmek için kırkının çıkmasını bekleyin! YANLIŞ Bebeğin tırnakları, tırnak yatağını ne zaman geçerse o zaman kesilmeli. Bunun için kırkını beklemeye gerek yok. Bazen bebek doğduğunda bile kesilebilecek kadar uzun olabilir.
Hıçkıran bebeğe su veya limon verin geçsin! YANLIŞ Bebeğin hıçkırması, midede sıkışıp kalan bir hava cebinin mideden dışarı diyafram kasına doğru bir baloncuk oluşturup bu kası uyarmasından kaynaklanır. Sıkışan bu hava geğirmeyle çıkıncaya kadar hıçkırık devam eder.
Göz yaşarması göz zarını tahriş eder! YANLIŞ Bebeğin göz yaşarması çoğunlukla mikrobik, alerjik ya da fiziksel bir etkenin göz zarını tahriş etmesine tepki olarak ortaya çıkar.
Ağlayan bebeği kucağa alıştırmayın! YANLIŞ Yenidoğan bebeğin, kendini güvende ve huzurlu hissedeceği tek ortam olan anne kucağından şımaracağı gerekçesiyle mahrum kalması ne acı! Bebeklerinizi her ağladığında kucaklayın.
Yer yemez kaka yaparsa korkun! YANLIŞ Bu gastrokolik reflekstir. Yani mideye bir gıda maddesi girdiğinde, eş zamanlı olarak kalın bağırsaklar da harekete geçerek bağırsak içinde bulunan dışkının dışarı atılması olayı. Son derece sağlıklı ve fonksiyonel bir süreç.
Bebeği şekerli suyla besleyin! YANLIŞ Yenidoğan sarılığında bebeğin beslenmesinin çok büyük bir rolü olduğu kesin. Ancak günümüzde anne sütüne yakın formül mamalar varken, şekerli suyla bebeğin beslenmesi gereksiz hatta zararlı bir davranış olabilir.
Yalancı memeyle bebeği susturun! YANLIŞ. İlk 3 ay bebeğe yalancı meme vermeyin. Bebeğin yalancı emziği tutmak için yaptığı dil, damak, dudak hareketleri anne memesini emerken yaptığından çok farklı. Emziğe alışan bebek bu sefer de anne memesini kavramakta zorluk çeker.
Bebeğin hapşırması üşüttüğünü gösterir! YANLIŞ Bu bir refleks. Yenidoğan bebekler genellikle doğum sırasında burunlarında bulunan salgı ve mukusu atmak için sık sık hapşırırlar. Üşütmeyle bir ilgisi yok.
Bebeğin memesinde süt toplanırsa üzerine masaj yapın! YANLIŞ Anneden geçen hormonların etkisiyle yenidoğan bebeğin memelerinde bazen süt toplanabilir. Buna hiç el sürmemek en iyisi. Birkaç hafta içinde zaten kendiliğinden geçer.
Göbeği düşmüyorsa göbek tozu kullanın! YANLIŞ Göbek tozu çok eski yıllarda kullanılan bir çeşit antibiyotik olup günümüzde kesinlikle kullanılmamakta. Göbeğe kullanılacak en iyi madde yüzde 70’lik alkol solüsyonları.
Gazı varsa bitki çayı içirin! YANLIŞ Bitki çaylarının ya da bilimsel olarak bir faydası olduğu gösterilemedi. Bu içeceklerin temelde zararı, içlerinde bulunan şeker nedeniyle bebeğin anne sütünden soğuması ve biberona alışması.
Bebeği tuzlayın ki büyüyünce ter kokmasın! YANLIŞ Bebeğin tuzlanması adeti, son derece tehlikeli ve ölümcül sonuçları olabilecek çağdışı bir uygulama. Asla yapılmamalı.