Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu (MAK) tarafından bu yıl avlanması yasaklanan kuş türlerinin sayısı artırıldı. Sürüngenlerin de yer aldığı listede atmaca ve doğangiller familyası için 100'er bin TL tazminat bedeli belirlendi. Bu kuşlar ve sürüngenlere zarar verenlere 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezası bulunuyor.
#Doğa Koruma Ve Milli ParklarAvlanması yasak olan yabani hayvanların 2023-2024 av döneminde avlanmaları halindeki tazminat cezaları belli oldu. Avlanması yasak bu türlere zarar verenler hakkında 1 milyon 200 bin TL'yi bulan tazminat cezası verilebilecek. Anadolu parsına zarar verenlere uygulanacak tazminat bedeli 1 milyon 200 bin TL.
#AvlanmaAvlanması yasak olan yabani hayvanların 2023-2024 av döneminde avlanmaları halindeki tazminat cezaları belli oldu. Avlanması yasak bu türlere zarar verenler hakkında 1 milyon 200 bin TL'yi bulan tazminat cezası verilebilecek. Anadolu parsına zarar verenlere uygulanacak tazminat bedeli 1 milyon 200 bin TL.
#AntalyaTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, 2021-2022 av dönemi tazminat bedellerini belirleyip açıkladı. Buna göre; yaban koyunu vurmanın cezası 267 bin, alageyik ve yaban keçisi vurmanın cezası 60 bin, boz ayı vurmanın cezası 30 bin TL olarak belirlendi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıNESLI tükenmekte olan ve ülkemizde çok az görülen yakalı toy kuşu Bitlis'te yaralı olarak bulunup tedavisinin yapılması için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi. Nesli tükendiği için kırmızı listede olan yakalı toy kuşunun kendilerini çok heyecanlandırdığını belirten merkez müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Bize birçok hayvan türü geliyor ama bazı hayvanlar bizde heyecan yaratıyor. Nesli tükenmekte olan kırmızı listede yer alan ve ülkemizde uzun yıllardır hiç görülmemiş bir türün bizim bölgemizde görülüp, bizim hastanemizde misafir olması bizi heyecanlandırıyor" dedi.
#BitlisDÜNYA Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından kırmızı listeye alınan ve Anadolu’da nesli tükendiği bilinen yakalı toy kuşu, 7 yıl sonra Trabzon'da ortaya çıktı. Bitkin halde rastlanılan kuş, tedavisinin ardından yeniden doğaya salındı.
#TrabzonMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü öğretim görevlisi Yasin İlemin, 2004 yılından bu yana yürüttüğü yaban hayatı ve özellikle de yırtıcı memeli türlerine yönelik çalışmaları kapsamında son olarak Türkiye'de ilk defa melanistik (kara) kurdu görüntüledi. İlemin'in fotokapan yöntemiyle görüntülediği melanistik kurda ilişkin bu fotoğraf, Türkiye'deki ilk kayıt oldu. Hangi il ve bölge olarak görüntülendiği noktayı türün popülasyonunun tehlikeye atılmaması için açıklamak istemeyen İlemin, "Bilinçsiz avcılardan endişe duyuyoruz" dedi. Öte yandan Konya Karapınar yakınlarında yaralı halde bulunan ve tedavi için Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine getirilen kuşun, yaklaşık 100 yıl önce Anadolu'da nesli tükendiği bilinen ve literatürlere göre en son 1912'de Kars'ta görülen "yakalı toy kuşu" olduğu belirlendi. DHA-A.A
#KurtkaraKonya’nın Karapınar ilçesi yakınlarında yaralı halde bulunan ve tedavi için Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne getirilen kuşun, yaklaşık 100 yıl önce Anadolu’da nesli tükendiği bilinen ve literatürlere göre en son 1912’de Kars’ta görülen “yakalı toy kuşu” olduğu belirlendi.
Konya'da Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne bir vatandaş tarafından getirilen göğsünden yaralı kuşun Anadolu'da nesli tükendiği bilinen 'Yakalı Toy' olduğu ortaya çıktı. Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Dik, "Yaralı kuşun, yaklaşık 100 yıl önce Anadolu'da nesli tükendiği bilinen ve literatürlere göre en son 1912 yılında Kars'ta görülen 'Yakalı Toy Kuşu' olduğu belirlendi."dedi. Prof. Dr. Dik, Yakalı Toy'un ülkemizde soyları tükenmiş olduğunu dünyada da sayılarının azaldığını belirterek, "Ülkemizde soyları tükenmiş olsa da Yakalı Toy Kuşları, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Moğolistan, Pakistan, Hindistan ve Çin'de yaşamlarını devam ettiriyorlar. Ancak son 20 yılda sayılarında çok hızlı bir düşüş var. Yaşam alanlarının bozulması ve avcılık bunun en önemli nedenleri" diye konuştu. Hasan DÖNMEZ-DHA
#Yakalı ToyHacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu, “Şu anda Türkiye'de üreyen ve kış ziyaretçisi olan kuş türü sayısı 435. Bunların tür olarak aşağı yukarı yüzde 70'i tehdit altında. Türkiye'de çok büyük tükenme tehdidinde olan 95, nesli tükenme tehdidi altında olan 101 kuş türü var” dedi.
Yeryüzüne geç misafir olan insanoğlunun, modernleştikçe doğanın eski ev sahiplerini tüketmesinin yaratacağı sonuçları, bilim adamları bile kestiremiyor. Modern insanın yol açtığı tür katliamlarının, yakın jeolojik devirlerde gözlenen kayıplardan 400 kat daha hızlı olduğu ifade ediliyor.
Konser, sinema, tiyatro, sergi... Bir süredir ülkedeki etkinlik haberleri bunlarla sınırlı değil. 90’lı yılları hatırlatan sayı ve çeşitlilikte stand-up gösterileri, yeni nesil sahneleri ele geçirmiş durumda. Peki kim bu gençler? Bize bu türün kapılarını açan Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Ata Demirer gibi öncülleriyle benzer ya da onlardan ayrışan yönleri neler? Ne anlatıyor, kimlere hitap ediyorlar? Türkiye’de seviye atlayan yeni güldürü kültürünü mercek altına aldık.
#Cem YılmazKaranlığı siyah sananlar fena halde yanılıyor olabilir. Başta Murat Şaka, dört fotoğrafçının çektiği bu 10 portre, şehre karanlık çöktükten sonra göze çarpan renkleri yansıtıyor. Sıradan ‘bir İstanbul gecesi’nin, dizilerde göremeyeceğiniz, canlı ve gerçek tonlarını... Kent hayatını yatay ve dikey kesen bir pazar gezmesinde olduğunuzu düşünün. İstanbul gecelerinin üç boyutlu tahayyülü ise: Dimağlara amade...
#Gece Hayatı