Antalya’da dün akşam saatlerinde başlayan sağanak, seli beraberinde getirdi. Yollarda su birikintilerinin oluştuğu kentte, çok sayıda araç sular altında kaldı. Kepez’de alt geçitte mahsur kalan araçta bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Peki neden bir anda Antalya’da yağmur arttı ve sel baskınları yaşandı? Yağışlar ne kadar daha devam edecek? Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#AntalyaSayın Erdoğan, CHP zihniyetinin elinde batmış, bitmiş, tükenmiş bir İstanbul teslim almıştı (1994). Her yanı çamur deryası olan, havası solunamayan, suları günler hatta haftalar boyu akmayan ve dahası sokak ve caddelerinde çöp dağları biriken, sokakları zifiri karanlık talihsiz bir şehirdi İstanbul.
#Murat KurumRS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı, 2023 yılında 300 bin aracın onarımını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Değişim yerine onarımla geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisine 3 milyar lira tasarruf sağladık” dedi. Grup bünyesine aldıkları Met Teknik Akademi ile sektörün ihtiyaç duyduğu teknisyen açığını karşıladıklarını da vurgulayan Ünaldı, “Sektörün boyasız onarım tedarikçisi olduk. 2024 yılında tüm eğitim, bilgi birikimi ve tecrübemizi özel servislerle paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
#RS Otomotiv GrubuÇanakkale'de, dün öğle saatlerinden itibaren etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Kent merkezinden geçen bazı derelerde taşkın oldu. Kepez Deresi'ndeki taşkın bugün de sürerken, ekipler bölgedeki su tahliye ve temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Çanakkale Valiliği tarafından alınan kararla, yarın saat 09.00'a kadar kent genelinde motosiklet, skuter, elektrikli skuter ve motosikletli kuryelerin trafiğe çıkması yasaklandı.
#ÇanakkaleErzurum'da etkili olan kar yağışı nedeniyle sürücüler lastikçilere akın etti. Zorunlu kış lastiği uygulaması olan 1 Aralık'tan önce lastikçiye geldiklerini söyleyen İrfan Uzar, "İlla karı yerde göreceğiz. Kar yağınca da gelip böyle lastikçilerin önünde uzun kuyruklar oluşturuyoruz. Hem ustaları sıkboğaz ediyoruz hem de kendimizi bu eziyete mahkum ediyoruz" dedi.
#ErzurumErzurum'da etkili olan kar yağışı nedeniyle sürücüler lastikçilere akın etti. Zorunlu kış lastiği uygulaması olan 1 Aralık'tan önce lastikçiye geldiklerini söyleyen İrfan Uzar, "İlla karı yerde göreceğiz. Kar yağınca da gelip böyle lastikçilerin önünde uzun kuyruklar oluşturuyoruz. Hem ustaları sıkboğaz ediyoruz hem de kendimizi bu eziyete mahkum ediyoruz" dedi.
#ErzurumAdana'da yakın arkadaşı S.K. (28) ile beraber olan eşi Ö.S.'nin (32) terk ettiği Tezcan S. (32), 4 çocuğuyla harabeyi andıran evde yaşam mücadelesi veriyor. Tezcan S., "Bir göz evim olsun istiyorum. En büyük hayalim; sabah kalkıp, penceremi açıp, evimi havalandırabilmek" dedi.
#AdanaAdana'da yakın arkadaşı S.K. (28) ile beraber olan eşi Ö.S.'nin (32) terk ettiği Tezcan S. (32), 4 çocuğuyla harabeyi andıran evde yaşam mücadelesi veriyor. Tezcan S., "Bir göz evim olsun istiyorum. En büyük hayalim; sabah kalkıp, penceremi açıp, evimi havalandırabilmek" dedi.
#AdanaArdahan'ın Posof ilçesinin Sarıgül köyündeki yaylada hayvan otlatırken üzerlerine yıldırım düşen Mustafa Can Bilgili (18) ile Yusuf Can (18) yaralandı. Yusuf Can'ın boynundaki zincir kolyenin bulunduğu bölge yandı. Hastanedeki tedavisi süren Can, "Yağmur yağınca ıslanmamak için Mustafa ile açtığımız şemsiyenin altına girdik. Sonrasını hatırlamıyorum, gözlerimi açtığımda hastanede doktorlar müdahale ediyordu. Boynumda taşıdığım altın olmayan zincir kolyenin izi derime çıkmış ve kolye parçalanmış" dedi.
#Mustafa Can BilgiliArdahan'ın Posof ilçesinin Sarıgül köyündeki yaylada hayvan otlatırken üzerlerine yıldırım düşen Mustafa Can Bilgili (18) ile Yusuf Can (18) yaralandı. Yusuf Can'ın boynundaki zincir kolyenin bulunduğu bölge yandı. Hastanedeki tedavisi süren Can, "Yağmur yağınca ıslanmamak için Mustafa ile açtığımız şemsiyenin altına girdik. Sonrasını hatırlamıyorum, gözlerimi açtığımda hastanede doktorlar müdahale ediyordu. Boynumda taşıdığım altın olmayan zincir kolyenin izi derime çıkmış ve kolye parçalanmış" dedi.
#Yıldırım6 Şubat depremlerinde 50 binden fazla insanımızı kaybettik. Hâlâ açtığı yaraları sarmak için uğraşıyoruz. Depremden kısa bir süre sonra aşırı yağışlar nedeniyle Şanlıurfa ve Adıyaman’da 18 kişi sele kapılarak hayatını yitirdi. Geçen hafta meydana gelen yağışlar nedeniyle yine aynı şeyler oldu, selin vurduğu Kırklareli ve İstanbul’da oluşan su baskınlarında toplam 18 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Hastaneleri, yolları, 5 ilçede 564 konut ve 744 işyerini su bastı İstanbul’da. Uzmanlar yaşanan doğal felaketlerde üzerinde yaşadığımız zeminin etkisinin çok büyük olduğunu ve dere yataklarına, göl kenarlarına veya sahil şeridindeki dolgu alanlarına bina yapmanın çok riskli olduğunu söylüyor.
#Hazan Aköz IşıkMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün İstanbul için yaptığı sağanak yağış uyarısının ardından dün akşam İstanbul'un kuzey kesimlerinde sağanak yağmur sele dönüştü. Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece'de etkili olan yağış nedeniyle birçok ev ve iş yerini su bastı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, selde iki kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken Sağlık Bakanı Koca ise yağıştan 12 kişinin etkilendiğini duyurdu. İstanbul Valisi Davut Gül, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, "Milletimizin başı sağ olsun. Çok büyük geçmiş olsun. Metrekareye 125 kilogram yağış düştü" dedi. Öte yandan Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı sel felaketiyle ilgili 3 savcının görevlendirildiğini açıkladı.
#Sağanak YağışKüresel ısınma kaynaklı yağış rejiminin değiştiği Doğu Karadeniz’de yapılan araştırmalarda, ilerleyen yıllarda buharlaşmanın bölgeye düşen yağış miktarından fazla olacağı öngörülüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İklim değişikliğinde en çok etkilenecek yerlerden biri Karadeniz. Karadeniz’de yıl boyunca her ay yağışlar, buharlaşmadan daha fazladır. İlk defa 2040 yıllarında buharlaşma yağışın üstüne çıkacak” dedi.
#KaradenizKüresel ısınma kaynaklı yağış rejiminin değiştiği Doğu Karadeniz’de yapılan araştırmalarda, ilerleyen yıllarda buharlaşmanın bölgeye düşen yağış miktarından fazla olacağı öngörülüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İklim değişikliğinde en çok etkilenecek yerlerden biri Karadeniz. Karadeniz’de yıl boyunca her ay yağışlar, buharlaşmadan daha fazladır. İlk defa 2040 yıllarında buharlaşma yağışın üstüne çıkacak” dedi.
#Mikdat KadıoğluSilivri'de tıkandığı öne sürülen kanalizasyonun suyu denize akıyor. Denizde koku şikayeti artınca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı ekipler sudan numune alarak inceleme başlattı. İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada ise, "Sahilde bulunan atıksu bacalarımızın üzerinin kumla örtülmesiyle hatlar dolmuş; sonuçta meydana gelen bu durum an itibarıyla ekipler tarafından düzeltilmektedir" denildi.
#SilivriTBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nun dinlediği yerbilimciler, olası İstanbul depremine ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Prof. Dr. Naci Görür şehirde kanalizasyon şebekesinin çökeceğini söylerken, Prof. Dr. Okan Tüysüz “90 bin bina depreme dayanıksız, İstanbul’un yüzde 20’sinde zemin zayıf” dedi...
#İstanbulİngiltere’den Japonya’ya kadar birçok ülkenin dijital sağlık yatırımcıları Türkiye’yi yakın markaja aldı. 2022’de çıkarılan ‘Uzaktan sağlık yönetmeliği’ süreci hızlandırdı. Yatırımcılar için 25 sayfalık Türkiye raporu hazırlayan EY CESA Bölgesi Sağlık ve Yaşam Bilimleri Kıdemli Danışmanı Ufuk Eren, “Türkiye’nin petrolü sağlık altyapısı olabilir. İyi sondaj yaparsak dünya pastasından aldığımız payı üç katına çıkarabiliriz” dedi.
#Dijital SağlıkEn az 8 kişiye mezar olan Abide Kavşağı altgeçidinin bu fotoğrafı sel felaketinin simgesi oldu. Çünkü o fotoğraf felaketin nasıl ‘Geliyorum’ dediğinin de fotoğrafı. “Böyle olacağı belliydi” diyen Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Mehmet Selim Açar projedeki 5 büyük yanlışı anlattı...
#ŞanlıurfaTabiata henüz çok küçük yaşta merak sarmıştı. Yaşadığı Hatay’da dağlara çıkıp bulduğu taşları incelemeyi seviyordu. Mesleğini bu yönde seçti. Türkiye’nin tanınmış jeolog hocalarından biri oldu; Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ile beraberiz. Şükrü Hoca, memleketindeki yıkımı görünce şoka girmiş: “Binayı sağlam yapıp bir de zeminle barıştırmışsanız tamamen yıkılması mümkün değil. Hasar görür ama içinden sağ çıkarsınız. Hatay’da bunu yapamamışlar. Doğa diyor ki; zeminle barışık bina yapman lazım!”...
#Şükrü Ersoy