<B>‘BAKKALLAR Odası'nın trilyonları ne oldu’</B> (13.3.2002) başlıklı yazımıza İstanbul Bakkallar Odası seçimlerini, <B>İsmail Keskin'</B>e 253'e karşı 187 oy alarak kaybedince iptal ettiren <B>Boran Elmas</B> üç sayfalık bir açıklama göndermiş... Elimizdeki belge ve bilgilere rağmen kendisine <B>‘iftira’</B> atıldığını öne sürebiliyor.
Piyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminÇocuğunuza alacağınız bir atıştırmalık paketinde taptaze bir meyve fotoğrafı sizi ne kadar cezbeder? Meyveyi bir türlü yediremediğiniz çoğunuza sağlıklı bir atıştırmalık vermenin huzurunu yaşıyor olabilirsiniz ama bir de paketin arkasını çevirmenizi tavsiye edeceğim. Çocuğunuza meyve yerine şeker yediriyor olabilirsiniz. Zira ilave şekerin 60’dan fazla başka adı var…
#AtıştırmalıkTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan, takviye edici gıda sektörü reklamlarında, ‘zayıflatır, yağ yakar, kilo aldırır, boy uzatır, saç çıkartır, kelliği önler, cinsel performansı artırır’ gibi mevzuata aykırı sağlık beyanlarıyla tüketicilerin aldatıldığını belirterek, 2015’den itibaren 764 takviye edici gıda reklamının incelendiğini ve toplam 6 milyon 760 bin 476 TL para cezası uygulandığını açıkladı.
#Ruhsar Pekcanİnternette veya belirli noktalarda satılan sıvı zayıflama diyetleri hakkında uyarılarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Gökçen Garipoğlu, bu tür diyetlerin kalp ritim bozukluklarına neden olabileceğini ve light ürünlerin belirli düzeyde tüketilmesi gerektiğini söyledi.
#Sıvı Diyeti Nasıl YapılırSAĞLIK Bakanlığı, etiketlerinde, “trans yağ asidi yoktur” uyarısı bulunmayan çikolata, şeker, gofretler, kekler, tatlı bisküviler, meyveli paylar, cipsler, gevrek çerezler, meyve suları kola, dondurma, dondurulmuş yoğurt, buzlu şekerlemeler gibi yiyeceklerin reklamlarının yasaklanacağını duyurdu.
#ReklamProf. Dr. Canan Karatay insan ömrünün uzadığı iddiasına karşı çıkarak "Nereye uzuyor insan ömrü Allah aşkına? Kandırılıyorsunuz efendim. Kan-dı-rı-lıyor- su-nuz! İnsan ömrünün uzadığı falan yok. İngiltere, Amerika, Fransa hepsi endişe içinde, “Çocuklarımız bizden daha kısa ömürlü olacak” diye. Neredeyse bütün çocuklar, gençler hasta. Gençlerin hepsi sorunlu" şeklinde konuştu.
#Canan KaratayREKLAMVERENLER Derneği çatısı altındaki ‘Sorumlu Reklamcılık Yürütme Kurulu’nda yer alan gıda ve içecek firmaları, çocuklara sağlıklı hayat alışkanlıkları kazandırılması ve bu alışkanlıkların toplum genelinde yaygınlaştırılması amacıyla ‘Ulusal Gıda ve İçecek İttifakı - Türkiye Taahhüdü’nü hayata geçirdi.
#RekalmGümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, obeziteyle etkin mücadele amacıyla Türkiye'de faaliyet gösteren gıda işletmecilerince "Ulusal Gıda ve İçecek İttifakı-Türkiye Taahhüdü" oluşturulduğunu belirterek, "Taahhüt, en geç 1 Ocak'ta fiilen uygulanmaya başlanacak. Tavsiye edilmeyen gıdaların reklamı yapılmayacak." ifadesini kullandı. İzleyici kitlesi 12 yaş altı çocuklar olan televizyon programlarında ve tamamen çocuklara özel tematik kanallarda gazlı içeçek, cips, şekerleme reklamları olmayacak.
#Gazlı İçecekŞu kesin: Ne miktarda yediğiniz kadar neleri yiyip içtiğinizin de önemi var. Hepimiz bu konuyu sanırım yeterince öğrendik. Bu nedenle sadece “tıka basa doymak” adına değil, daha değerli, daha faydalı besinlere ulaşma derdine düştük. Peki bu kadarı yeterli mi? Tabii ki değil! Ne “hazmettiğimiz” yani yiyip içtiklerimizi ne oranda hazmedip “ne emdiğimiz” de çok mühim bir ayrıntı. Sebebine gelince. Buyurun...
#Osman MüftüoğluCilt, vücudun en büyük organı ve vücudu tüm dış faktörlerden koruyan bir bariyerdir. Cilt aynı zamanda vücudun da aynasıdır. İç organlarımızın sağlığı, problemleri, bunların dışarı yansıması, önceden verdiği ipuçları çoğu zaman ciltte kendini ele verir. Bu nedenle cildimizi iyi tanımak, takip etmek vücudun içerisinden gelen sinyalleri iyi değerlendirmek, ayrıca bu önemli bariyerin de sağlığına çok dikkat etmek gerekir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Üstünsoy, sağlıklı ve parlak bir cildin 6 kuralını sıraladı.
#Uyku DüzeniTÜBİTAK destekli projede üretilen undan yapılan ekmeği obezite, şeker ve kalp hastaları yiyebilecek... Manisa'da Yunusemre Belediyesi vatandaşlara 5 noktadan sonra 2 hastanede ücretsiz internet hizmeti vermeye başladı... Kış geldi, ısı yalıtımı yaptıranlar vergi indiriminden yararlanacak... Bugünkü iyi haberler bunlar.