Bursa'nın Karacabey ilçesinde, yaklaşık 100 yıl önce Yörükler tarafından getirilerek doğaya salınan Orta Asya kökenli atlar, yaşamlarını Karacabey Longozu'nda yabani olarak sürdürüyor. Longozda sürü halinde dolaşan atlar, drone ile havadan görüntülendi.
#BURSAOscar için yarışacak Mustang’i izler izlemez vuruldum. Çünkü bizi anlatıyordu. İçerden anlatıyordu. Bir kadın filmiydi. Mustang, pek çok kadın meselesine değiniyor ama hiçbir şeyin altını fosforlu kalemle çizmiyor. Zarif, sakin, yumuşak, okşar gibi anlatıyor ama yumruğunu da atıveriyor.
#Ayşe ArmanTÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TATLI SU GÖLÜ OLAN BEYŞEHİR GÖLÜ’NDE BULUNAN BAZI ADALAR, VAHŞİ ATLARIN ÖZGÜRCE DOLAŞIP GEZDİĞİ, YETİŞTİĞİ BİR MEKAN KONUMUNDA BULUNUYOR. ADALARA TARİHTEN GELEN BİR GELENEK ÜZERİNE BIRAKILMAYA BAŞLANAN ATLAR, GÜNÜMÜZDE SAYILARI AZALSA DA BU ADET SÜRDÜRÜLÜYOR.
Salkantay, Cuzco bölgesinin iki önemli nehri Urubamba ve Apurinac arasından yükselen çıplak Vilcabamba sıradağlarının en yüksek tepesi. 6271 metre yüksekliğindeki bu dağ kıtanın gururlu, güçlü, zor coğrafi koşullara dayanıklı halkı İnkaların yüzyıllardır kutsal mekanı. Salkantay yürüyüşü, Mallepatu’dan başlayıp saklı kent Machu Picchu’da sona eriyor. Eğitim danışmanı, 30 yıllık gezgin Binnur Çağlın (50) ve meslektaşı, arkadaşı Nermin Uyar (45) geçen yıl temmuzda bu dağda İnkaların ayak izinden yürüdü, doğayla barışık yaşamlarını keşfetmeye çalıştı. İşte Binnur Çağlın’ın not defterinden bu yürüyüşün güncesi.
Bilim adamları Sibirya’da soyları tehdit altında bulunan hayvanlara ev sahipliği yapacak bir Pleistosen Parkı için harıl harıl çalışıyorlar. Amaç buz devrine özgü bir ekosistem yaratmak. Şimdilik 50 hektarlık bir alanda en büyük ve en ağır geyik türünden birkaç örnek ve yabani Yakutya atları koşuşturuyor.
Atların beslenme dengesi kurulurken dikkat edilmesi gerekir. Atların gıda grubu içesinde protein, vitamin ve mineral bulunmalıdır. Atların temel beslenme alışkanlığı ise kaba yem olmaktadır. Fakat atlar antrenman yapan ve enerjiye ihtiyaç duyan hayvanlardır. Bu nedenle kaba yem yeterli olmamaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#At Ne Yer?Lol beşer kişilik takımlardan oluşan bir oyundur. Savaş temalı bu oyun tek haritada geçer. Üç adet koridor barındırır. Oyunun amacı koridorlarda bulunan düşman kulelerini yıkmak ve bu şekilde ilerleyerek düşmanın ana üssünü yok etmektir. Oyun takipçileri için oyun karakterlerinden biri olan Rengar Counter karşı güçlü rakipleri nelerdir? Zayıf rakipleri kimlerdir? İyi yönleri ve yetenekleri hakkında bilgiler nelerdir? Karşı öneriler var mıdır? İşte detaylar.
#Rengarİlk yazımda Kuşadası’nın belli başlı yerlerini kısaca tanıtmıştım. Bu haftadan itibaren Ada’nın en ünlü, en dikkat çeken yerlerini daha detaylı şekilde anlatmaya çalışacağım. Dünyaca ünlü, çok özel hayvan ve bitki türlerine sahip Dilek Yarımadası Milli Park’ını uzun uzun tanıtmadan bu köşe eksik kalırdı.
#1Artvin'de, Yusufeli Barajı'nın sularına gömülmeye başlayan Yusufeli’nde binaların arasında mahsur kalan hayvanların kurtarılmasına destek vermek için Türkiye’nin dört bir yanından gelen hayvanseverler bölgeye gitti. Gönüllüler, kano ve rafting sporcuları eşliğinde ulaşılması güç noktalara botlarla erişerek aralarında yeni doğum yapmış kedi ve köpeklerin yanı sıra yılan gibi birçok hayvanı kurtardı.
#ArtvinAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.
#Deprem BölgesiDerya Onaran’ın ilk öykü kitabı ‘Gelecek Asla Gelmeyecek’,bana edebiyatımızın farklı dönemlerinden öykücüleri ve öykü kuşaklarını anımsattı. Belli ki sıkı bir öykü okuma eğitiminden geçmiş dedim, baktım Boğaziçi Türk Dili ve Edebiyatı mezunuymuş, bilirim memleketin en iyi edebiyat bölümlerinden...
#Derya OnaranÖlümcül bir virüs olan kuduz hastalığının, kuluçka döneminde teşhis edilip müdehale edilmesi hayati önem taşıyor. Bu nedenle kuduza yakalanma riski olan herkes korunmak için kuduz aşısı yaptırmalıdır. Peki, kedilerde kuduz olur mu, hangi hayvanlardan bulaşır? İşte, kuduz belirtileri ve merak edilenler...
#Kuduz HastalığıAbant Gölü Tabiat Parkı 9 Haziran 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla Türkiye’nin 48’inci milli parkı oldu. Biz de geçen hafta özellikle yazın ziyaretçi akınına uğrayan gölü ve çevresini gezerek çiçeği burnunda milli parkımızı adımladık. Gördük ki renkleriyle insanları çeken göl ve çevresi kalabalıklardan uzaklaştıkça daha da güzelleşiyor.
#SeyahatBu yılbaşına büyük şehirlerin kalabalığı ve gürültüsü eşliğinde değil de doğanın ıssızlığı içerisinde, sevdiklerinizle baş başa girmek istiyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza 'Yeni yılı doğanın içinde karşılayacak en güzel yerler nereler?' diye sorduk. 11 şehirden birbirinden güzel 13 adresi önerdiler.
#Seyahatİstanbul’un son yıllardaki sıcak gündem maddesinde sona gelindi, Prens Adaları’nın sembolü faytonlar yasaklandı. Kararın arkasında atların kötü şartlarda yaşatılması, acımasızca çalıştırılması gibi haklı gerekçelerle hayvanseverlerin başlattığı kampanyalar vardı. Yorgan gitti ama kavga bitmedi. Madalyonun arka yüzünü çevirip olayın tüm boyutlarını inceledik.
#Prens Adaları