Bu yıl fiyat avantajı ve kapıda vize uygulamasıyla yerli turistin rotası Yunan adaları olurken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden “Kendi adanıza gelin” çağrısı yapıldı. KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, “Öncelikli hedefimiz, 85 milyon Türk vatandaşı. Bizim başka kimseye ihtiyacımız yok, yeter ki birbirimize sahip çıkalım” dedi. Ataoğlu ayrıca, Kıbrıs’da tatil fiyatlarının Yunan adalarına göre yüzde 30 daha uygun olduğunu söyledi.
#KKTCTürkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) verilerine göre, son bir yılda yatırım fonları enflasyonun üzerinde getiri sağladı. En çok getiri yüzde 139.6 ile hisse senedi fonunda gerçekleşti. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verileri de fon yatırımcısı sayısının rekor kırdığını ortaya koydu. Buna göre, fon yatırımcısı sayısı son bir yılda 1 milyon 142 bin 442 kişi birden arttı.
#Yatırım FonuHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomi programının ana hedefinin dezenflasyon olduğunu yineleyerek, “Açık veya örtülü bir kur hedefimiz yoktur” dedi. Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Şimşek, diğer ülkelerdeki örneklere işaret ederek, “Ülke tecrübeleri, başarılı dezenflasyon programlarında kurun reel olarak değerlendiğini gösteriyor” diye konuştu.
#Mehmet ŞimşekKonut fiyat artışı hız kesip kiralar yükselmeye devam edince, evde amortisman süresi kısaldı. Konut satışının en yoğun olduğu 10 ilde yapılan araştırmaya göre; 2024 yılı itibarıyla en düşük ortalama geri dönüş süresi 14-17 yıl ile Ankara’da. Antalya, Bursa ve Kocaeli illerinde geri dönüş süreleri 15-18 yıl aralığında hesaplanıyor. İstanbul’da ise 2021’de 20-23 yıl olan süre, 16-19 yıla kadar düştü.
#KonutBorsa İstanbul’daki yükselişte yabancı yatırımcılara yerlilerin de katıldıkları anlaşılıyor. BIST100 Endeksi’nde kâr satışlarına bağlı geri çekilmeler derinleşmeden alımların gelmesi ise yükseliş trendinin gücünü gösteriyor. Yani yükseldikçe güç kazanan bir borsa söz konusu. Psikolojik direnç noktası 10.000 seviyesinin üzerine yerleşen BIST100’de yılbaşından bu yana prim yüzde 37’yi aştı. “Prim var ama yükseklik korkusu yok” algısı güçleniyor.
#Borsa İstanbulDoğrudan yatırımlarda olmasa da sıcak para yönünden yabancı ilgisi devam ediyor. TCMB verilerine göre, 12 Nisan ile biten haftada yabancı yatırımcılar; hisse senetlerinde 160 milyon dolar, tahvil bonoda 38.2 milyon dolar alım yaptı. Hisse senetlerinde dört haftadır devam eden alımların toplamı 1.2 milyar doları buldu. Yerli yatırımcıların ise yüksek faiz nedeniyle borsaya ilgisinin fazla olduğunu söylemek bu aşamada zor.
#Mehmet ŞimşekHafta sonu İran’ın İsrail’e yönelik düzenlediği saldırılar piyasaları germişti ancak Ortadoğu’daki gerilimin son bulduğuna yönelik beklentilerin güçlenmesiyle piyasalar da haftaya pozitif seyirle başladı. Yaşanan gerilimin piyasalara etkisi sınırlı kaldı. Bu kapsamda borsadaki kâr satışları olağan. Ancak İsrail karşılık verir ve yeni bir saldırı başlarsa daha farklı yansımaları olacaktır.
#İranPiyasalarda seçim sonrasında iyimser hava hâkim. Borsa’da haftalık bazda prim yüzde 2’yi aştı. Kurlarda hafif olsa da bir gerileme, gösterge tahvil faizinde ise düşüş var. Ekonomi yönetimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik programın devam edeceğini altını çizerek vurgulaması iyimserlikle karşılandı. Özellikle yabancı yatırımcılar ve finans çevrelerinin bakışı olumlu. Bunu 300 seviyesinin altına inen CDS’lerde de görmek mümkün.
#Merkez BankasıÖnceki hafta payları BIST’te işlem gören dört Türk bankası için hedef fiyatlarını yukarı yönlü revize eden Goldman Sachs’tan sonra dün de BofA, Türk bankaları için hisse başına kâr tahminlerini ortalama yüzde 14 artırdı. CDS’deki gerileme ve yabancı ilgisi banka hisselerine olan talebi artırınca da Borsa İstanbul bankacılık hisseleri öncülüğünde gün içinde rekor kırdı.
#KârPiyasalarda hareketli günler yaşanırken Türkiye ekonomisine ilişkin pozitif gelişmeler de meydana geliyor. Ekonomideki rahatlama, enflasyonun düşüş patikasına girme arefesi göz önüne alındığında uzmanların da değerlendirmeleriyle birlikte yatırım yapacaklar için önemli ipuçları ortaya çıktı. İşte uzmanların yatırımcılara tavsiyeleri ve piyasaya yönelik genel görüşleri…
#Borsa İstanbulKredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin takvim dışı bir kararla Türkiye’nin görünümünü “durağandan pozitife” yükseltmesi sürpriz ve olumlu bir gelişme. Eylül ayında hatırlanırsa negatiften durağana revize etmişti. Bunun bir sonraki adımı not artırımı olabilir. 15 Aralık’ta Moody’s’den takvim gereği Türkiye’nin kredi notu açıklaması bekleniyor. Büyük bir olasılıkla S&P benzeri bir açıklama oradan da gelebilir. Olumlu görünümün korunduğu Borsa İstanbul’da çıkışın devamı için yabancı yatırımcıların ilgisinin sürmesi daha önemli hale geliyor.
#TCMBEkonomi yönetiminin uyguladığı politikalar etkilerini göstermeye başladı. TCMB verilerine göre 10 Kasım ile biten haftada yabancı yatırımcılar; hisse senetlerinde 7.3 milyon dolar, tahvil bonoda 131 milyon dolarlık alım yaptı. Son dönemde tahvil bonodaki en yüksek alımı gerçekleştirdiler. Öte yandan üçüncü çeyrek bilançoları beklenenden de iyi geldi. Ortadoğu’da devam eden savaşın yayılma olasılığının zayıflaması da önemli. Bu çerçevede Borsa İstanbul’da toparlanma çabalarının devamı beklenebilir.
#Yabancı YatırımcıHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Algıda ciddi bir iyileşme var. Bütün yatırımcılardan, bütün kesimlerden ilgi çok yoğun. Uygulama anlamında programın erken aşamasındayız. Maliye politikasında ve para politikasında çok güçlü adımlar attık. Enflasyonu çıpalayacak eşiklere doğru geliyoruz” dedi.
#Mehmet ŞimşekTürkiye’nin risk primindeki düşüş eğiliminin sürmesi, Moody’s’den gelen “Ortodoks politikalar sürerse Türkiye’nin kredi notu artabilir” açıklaması ve Borsa İstanbul’da yabancı alımlarının sürüyor olması Türkiye’ye dış finans çevrelerinin bakışı açısından olumlu gelişmeler. Borsa’da banka hisseleri derin ve likit olmalarından dolayı öne çıkıyor. Yabancıların da ağırlıklı olarak bu sektörde yer aldığını görüyoruz.
#Borsa İstanbulMilyonlarca genç hayalindeki üniversiteyi kazanmak için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) ter döktü. Sonuçlar geçtiğimiz günlerde açıklandı, sıra tercihlere geldi. Aileler ve gençler bugünlerde seçim yaparken eğitim kalitesinin yanında barınma maliyetini de düşünüyor. Devlet yurtlarına yerleşmeyenler ya özel yurtları seçecek ya da ev kiralayacak. Peki bunun için ne kadar bütçe gerekecek?
#ÜniversiteKira artışına gelen sınırlama ev sahiplerinin tercihlerini değiştirdi. Yüzde 25 zam sınırına takılmak istemeyen ev sahipleri kısa dönem kiracı aramaya başladı. Hem uzun süren tahliye süreçleri hem de piyasa değerinin altında kalan rakamlar nedeniyle kimi mülk sahipleri artık uzun dönemli kiralamaya sıcak bakmıyor. Kısa ve orta dönem kiralık ev ilanları hızla artarken, uzun dönem kiralık arayanların seçenekleri azalıyor.
#Ev SahibiTCMB’nin başına Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesini olumlu karşılayan piyasalar, yeni ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalara odaklanacak. 22 Haziran’daki TCMB toplantısı ve faiz kararı, ekonomide olası bir değişimin ilk eşiği olarak görülüyor. Beklentiler, faiz artırımlarının başlayacağı yönünde.
#TCMBBMD Başkanı Sinan Öncel, geçen sene Türkiye’deki yabancı alışverişlerinde, yüzde 245 artış olduğunu, bir numaraya ise Rusların yerleştiğini söyledi. Öncel, “Lüks markalar Moskova’dan çekildi. Artık alışverişe Avrupa’ya gidemeyen zengin Ruslarla sadece İstanbul ve Antalya’da buluşabilen lüks markaların kapısında kuyruk var. Dünya devleri tek tek Türkiye operasyonlarını büyütüyorlar’’ dedi.
#Sinan Öncelİstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerde kiralar artmaya devam ediyor. Bu artışı gerek yabancıların gerek öğrencilerin yoğun talebi etkilerken şimdilerde yeni bir etken dikkat çekiyor: Uygulamalar üzerinden kiralama. Kiracılar evlerinin odalarını alt kiralamaya devam ederken, bazı emlakçılar da bu furyaya katıldı. Peki son zamanlarda kiraların bu denli artmasının bir önemli sebebi de bu uygulamalar olabilir mi? İzinsiz alt kiralama bir tahliye sebebi mi? Uzmanlar yanıtladı...
#Emlak5 büyük ilde yapılan araştırmaya göre İstanbul ve Antalya’da ortalama kira bedeli 10 bin lirayı aştı. Ankara’da 5 bin lirayı geçen ortalama kira, İzmir’de 7 bin liraya, Bursa’da 4 bin liraya ulaştı. İlçe bazında 28 bin lirayı aşan rakamla en yüksek ortalamaya sahip İstanbul’da, kiranın 5 bin liranın altına düştüğü sadece 2 ilçe var.
#Kira