Geçen hafta kaybettiğimiz Ayşegül Sarıca, Türkiye’nin önemli uluslararası yarışmalarda ödül kazanan ilk piyanistiydi. Tevazuyla perdelenmiş yaşamının bilinmeyen pek çok ayrıntısından biriydi bu. 1950’lerde başladığı uluslararası konser kariyerini 50 yıl, dört kıtada sürdürüp dünya basınındaki övgüleri arşivinde saklamıştı.
#Ayşegül SarıcaPiyanist İdil Biret, plak kaydına başlamasının 60’ıncı yılını ve 75’inci yaşını özel bir projeyle kutluyor. İdil Biret Arşivi’nce yayımlanan ‘Tüm Stüdyo Kayıtları’ kutusunda Arthur Rubinstein hariç 20’nci yüzyılın tüm büyük ustaları ve Biret’in kuşağının piyanistleri için hazırlanan külliyatlardan daha fazla kayıt var. Baroktan çağdaş müziğe 300 yıllık piyano repertuvarından seçmeler 130 CD’ye sığdı. Gelecekte yayımlanacak konser kayıtlarıyla alanında rekor kırmaya hazırlanan Biret “Ne kimseye yetişmek ne de geçmek gibi bir arzum oldu. Tek idealim doğru müzik yapmaktı” diyor.
#İdil BiretPiyanist İdil Biret, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın 2017-18 sezonunu bu akşam Beethoven’in Opus 80 korolu fantezisiyle açacak. 13 Ekim’de İstanbul’daki Leyla Gencer Sahnesi’nde dört yetenekli gençle Beethoven sonatlarından oluşan bir konser verecek olan Biret “Beethoven yorumculuğunda altın devir geride kalıyor” diyor.
#Kitapsanat1950’lerde Almanya’da eğitim gören, 1970’lerde Amerika’da konserler veren İzmirli piyanist Tomris Öziş gözlerini kaybetmesi gündeme gelince 47 yaşında sahneden çekilmişti. Radyoda dinleyen İdil Biret’in merakı ve ısrarı sayesinde, yıllar sonra Öziş’in konser kayıtları İdil Biret Arşivi’nce beş CD’de yayımlandı. Öziş “İdil Hanım’dan başkası istese asla izin vermezdim” diyor.
#Kitap Sanat