Sevilen mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ta yeni bir dönem başlıyor. Dünyada, kayıtlı kullanıcı sayısı en yüksek uygulama olan WhatsApp ücretsiz olarak indirilebiliyor. Şu ana kadar uygulama üzerinde herhangi bir reklam gösteriminde bulunmayan WhatsApp’ta artık reklam gösterileceği konuşuluyor. Ayrıca geçtiğimiz dönemde uygulamaya eklenen kanallar özelliği için de ücretli abonelik getirilecek.
#MetaBugün için milyonlarca aktif kullanıcısı bulunan ve dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp hakkında en çok merak edilen noktalardan biri uygulamanın nasıl sahibine gelir yarattığı. Ücretsiz olarak indirilen uygulama, nasıl oluyor da şirket için bir kazanç kapısına dönüşebiliyor?
#Whatsappİstanbul’un popüler caddelerinde, sırtlarına renkli, ışıklı ve hareket eden yazılarıyla dikkat çekici çantalar takan gençler geziyor. Görenler bir kez daha dönüp bakıyor. Aslında bu gençler yürüyen bir reklam panosu gibi çalışıyor ve harçlıklarını kazanıyorlar. Bu yeni iş fikrini yurtdışından getirip uygulayan reklamcı ve sırtında çantayla yürüyerek para kazandığı için hayatından çok memnun olan gençler anlattı.
#ReklamSon yıllarda popüler olan Sakarya Sapanca’daki bungalov turizmi, dolandırıcıların da hedefi oldu. Açtıkları Instagram hesapları üzerinden Sapanca’daki farklı işletmelere ait bungalovların görsellerini kullanan dolandırıcılar, olmayan bungalovları kiralayarak insanları ağlarına düşürdü. Dolandırıcıların son mağdurlarından biri de Ankara’da yaşayan T.Ö. oldu.
#Sapancaİlk kez sinemaya gittiğinde, izlediği filmin büyüsüne kapıldı ve hayatı değişti. Ekranda kendine önemli bir yer edindi. Bu arada evlendi ve iki çocuk sahibi oldu. 18 Ekim’de vizyona girecek ‘Gelin Takımı’ filminin başrollerinde de onun adını görüyoruz. Seda Bakan’la buluşuyoruz, evliliğini, çocuklarını, hayatını, takıntılarını ve yaşadığı önyargıları konuşuyoruz: “Bu bir iş, evimin kapısını kapattıktan sonra olanlar beni çok ilgilendirmiyor.”
#Seda BakanUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Uraloğlu "(Narin Güran cinayeti soruşturması...) META şirketi WhatsApp mesajlarını kaydetmediğini söylüyor. META başta olmak üzere tüm sosyal medya mecralarıyla görüşmeye devam ediyoruz" dedi.
#Abdulkadir UraloğluDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla BayraktarKara para akladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Dilan ve Engin Polat’ın da aralarında bulunduğu 28 sanık hakim karşısına çıktı. Duruşmada kimlik tespiti sırasında söz verilen Engin Polat, “Lise mezunuyum. Şu an iş yapmıyorum, bir gelirim yok” dedi. Dilan Polat ise ortaokul mezunu olduğunu söyleyerek işsiz ve gelirinin olmadığını belirtti. Dilan Polat savunmasında "Benim şirketlerle ilgim yoktu sadece personelle ilgilenirdim. Ben hayatımın hiçbir döneminde fatura bile kesmedim. Batum'a gezi amaçlı gittik. Erkan Başer'i de tanımıyoruz, hayatımız boyunca bir araya gelmedik. Ben bu süreçte sağlığımı da kaybettim. 18 kilo verdim, çocuklarımdan 10 ay ayrı kaldım, eşimden ayrı kaldım." ifadelerini kullandı.
#Dilan PolatSokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren yasa yürürlüğe girdi. Yasaya tepki gösteren pek çok hayvansever sokak köpeklerini sahiplendirmek için kolları sıvadı. İşin iki tarafıyla da konuştuk. Sahiplenenler “Hayatımı bir köpeğin sorumluluğunu alacak kadar iyi bir düzene sokabilmiş olmasam da maalesef yürürlüğe giren bu yeni yasa sebebiyle doğru zaman olduğuna karar verdim” diyor. Sahiplendirenlerse yurtdışına çok sayıda köpek gönderebilmek ve barınaklarda kalanların hayat kalitesini arttırmak için çalıştığını anlatıyor. Uzmanlara da sokaktan bir köpek sahiplenmeye hazır olup olmadığımızı anlamanın yollarını ve bu sorumluluğun neleri kapsadığını sorduk.
#Uygar Taylanİstanbul'daki taksicilerin paylaşımlı taşımacılıkla mücadelesi mahkemede devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi "Uygulama Bazlı Ulaşım Sisteminin" oluşturulması için teklif verecek. Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman belediyenin düzenlemesinin tek taraflı olarak kabul görmeyeceğini belirtirken Martı TAG'ın sahibi Oğuz Alper Öktem, UKOME'nin bu tarz düzenlemeler yapmaya yetkisi olduğunu açıkladı.
#TaksiAdana Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 61,5 milyon lirayı bulan reklam ihalelerine fesat karıştırdıkları, rüşvet alıp verdikleri iddiasıyla 5'i tutuklu 12 şüpheli hakkında 7 ile 19'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Soruşturmada Mürüvet Sızlı, Mehmet İlker Tutuş, Semih Dizidar, Süleyman Aydoğan, Tahir Cem Oğulhan tutuklanmıştı.
#AdanaRekabet Kurulu, Facebook, Whatsapp ve Instagram gibi sosyal medya şirketlerinin sahibi Meta’nın Threads ve Instagram uygulamalarını bağlamak suretiyle hâkim durumunu kötüye kullandığı şüphesi üzerine geçici tedbir kararı aldı.
#Rekabet KuruluRekabet Kurulu, META tarafından nihai olarak Kuruma sunulan öneriler yeterli bulmadı. Bu nedenle META’ya tanınan sürenin dolmasıyla birlikte, META hakkında günlük 4.796.152,96 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Ayrıca Instagram ve Threads arasındaki veri aktarım mekanizması neticesinde oluşabilecek veri birleştirme davranışının engellenmesi yönünde geçici tedbir uygulanmasına karar verildi.
#METAPolatgiller ve Tayyargiller’in ardından kara para aklama, dolandırıcılık gibi suçlara karışmakla yargılanan sosyal medya fenomeni çiftlere bir yenisi eklendi. Kurdukları ponzi sistemiyle 150 milyon TL’lik vurgun yaptıkları iddia edilen Kıvanç-Beril Talu çifti, Gürcistan dönüşü gözaltına alındı. Kıvanç Talu, sosyal medyadaki “Var Böyle Tipler” başlıklı kısa videolarıyla tanınıyor...
#Kıvanç TaluGoogle'ın Kanada'daki yayıncılara yıllık 73,5 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmesinin yankıları sürüyor. Bu gelişme benzer yasaların hayata geçirilmesinin beklendiği pek çok ülkede heyecan yaratırken, ABD'de yapılan bir araştırma haberden elde edilen gelirin eşit paylaşılması gerektiğine ve yayıncıların hak ettiği ödemelerin çok daha yüksek olduğuna işaret etti. İşte ayrıntılar...
#GoogleKanada ve Avustralya'da Google'ın içerik üreticilerine telif ödemeyi kabul etmesinin ardından gözler Türkiye'deki çalışmalara çevrildi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkilileri, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Dijital platformların gönüllü anlaşmalar yapmaması durumunda zorlayıcı mekanizmaları barındıran mevzuatların uygulamaya konulması” gerektiğini vurguluyor.
#GoogleGoogle'ın geçtiğimiz günlerde Kanada'daki dijital yayıncılara içeriklerinin karşılığında telif ödemesi yapmayı kabul etmesi, akıllara bu alandaki ilk örnek olan Avustralya'yı getirdi. Sadece Google'ın değil Facebook'un da yayıncılara ödeme yaptığı ülkede elde edilen tecrübeler, dünyanın geri kalanı için çok önemli. Bu noktadan yola çıktık, Avustralya örneğinin başka ülkelerdeki yayıncılar için ne anlama geldiğini Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu Öğretim Üyesi Bill Grueskin'e sorduk...
#GoogleGoogle'ın Kanada’da dijital yayıncılara 74 milyon dolar telif ödemesi yapacağının duyurulmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Doç. Dr. Kenan Duman, “Google, 2022 yılında 60 milyar dolar net gelir elde etti. Böyle devasa bir şirketin gelirinin bir bölümünü içerik üreticilerine vermesi gerekli” diyerek Dijital Telif Yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#GoogleGoogle'ın Kanada merkezli dijital yayıncılara yılda 74 milyon dolara varan miktarda telif ödemeyi kabul etmesi, Türkiye'yle ilgili beklentileri de artırdı. Peki Dijital Telif Yasası'nın ülkemizde de yürürlüğe girmesi nasıl sonuçlar getirir? İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyler Yetkiner anlattı.
#GoogleGoogle'ın Kanada merkezli dijital yayıncılara yılda 74 milyon dolara varan miktarda telif ödemeyi kabul etmesinin ardından benzer bir sistemin Türkiye'de de uygulanması gerekliliği yeniden gündeme geldi. Peki Kanada’da varılan anlaşmanın bir benzerinin Türkiye'de de hayata geçmesinin etkileri ne olur? Dijital iletişim araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, olası senaryoları hurriyet.com.tr için değerlendirdi.
#Kanada‘Var Böyle Tipler’ isimli Instagram hesabıyla sosyal medya fenomeni olan Kıvanç Talu, eşi Beril Talu’yla birlikte 100 milyon liralık dolandırıcılık iddiasıyla ülkenin gündemine oturdu. Talu çiftinin ‘yatırım ortaklığı’ adı altında aldığı paralarla yurtdışına kaçtığını ileri süren mağdurlar Hürriyet’e yaptığı açıklamada adeta ‘Var Mı Böyle Dolandırıcılık’ diyerek çifte seslendi ve “En az 80 kişi mağdur oldu. 1.2 milyon TL yatıran bile var” bilgisini verdi.
#Var Böyle Tipler