Akçansa’nın, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nde bir yıllık sürenin ardından ilk takip dalışı gerçekleştirilerek izleme raporu hazırlandı. 280 yapay resifin Marmara Denizi tabanına yerleştirildiği projenin ilk bulgularına göre resifler etrafında deniz yaşamı hareketlenmeye başlarken, geçen bir yıllık sürenin sonunda 10’u balık olmak üzere 33 farklı türün tespit edildiği açıklandı.
#T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığıİster kış olsun ister yaz, cildin parlak ve sağlıklı görünmesini sağlamak için düzenli temizlik çok önemli. Çevrenizden ve sosyal medyadan "Yüzünüzü şöyle yıkarsanız, bu ürünü kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız" gibi pek çok farklı görüş duymuş olabilirsiniz. Peki bu iddiaların hangileri doğru? Dermatologlar yanıtladı…
#SağlıkSiğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte siğiller daha çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. En önemlisi de bazı siğiller başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Peki siğiller neden oluşuyor? Nasıl bulaşıyor? Hangi sorunları beraberinde getiriyor? Halk arasında yaygın olan inanışların doğruluk payı ne kadar? Uzmanlarımızın desteğiyle mercek altına aldık...
#SağlıkÇoğunun yanından geçip gidiyoruz. Varlıklarından bile haberdar değiliz. Oysa şehrin sağlıklı bir ekosisteme sahip olması için hayati önem taşıyorlar. Sadece şehre de değil, hem insanlara hem de kuşlar, kelebekler, arılar gibi birçok canlıya faydaları var. Akademisyen Cihan Erdönmez ve Anna Zadrozna’nın hazırladığı ‘İstanbul’un Sokak Otları’ çalışması onları fark etmemizi sağlıyor.
#Cihan ErdönmezKalamar, çeşitli şekillerde hazırlanacak sofralardaki yerini alıyor. Düşük kalorili bir deniz ürünü olan kalamara Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılıyor. Peki kalamar nedir, nasıl pişirilir? Kalamar nasıl temizlenir? İşte kalamar tava tarifi...
#Kalamar NedirTürk mutfağında da yerini almaya başlayan kalamar nedir, nasıl yenir merak ediliyor. Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılan kalamar soğan halkasına benzer tadıyla lezzetli bir atıştırmalık olarak sofralarda yerini alıyor. Aynı zamanda kalamar faydaları ile de önemli bir besin kaynağı görevi üstleniyor. Peki kalamar nasıl pişirilir? İşte, kolay kalamar tava tarifi ve yapım aşamaları...
#KalamarSebzeler oldukça lezzetli ve vitaminlerdir. İnsan hayatında önemli bir gıda türü olan sebzeler tüketilmesi de önerilmektedir. Sebzeler hem yemeklerin vazgeçilmezi hem de Türk mutfağında yeri ayrı olan gıdalardır. Ülkemizde ise pek çok sebze türü bulunmaktadır. Peki, sebzeler nelerdir? En çok bilinen sebzelerin türleri ve özellikleri nelerdir? İşte, sebzeler ve türleri hakkında detayları derledik.
#SebzeSebzeler yaz ve kış olmak üzere iki ana dalda incelenirler. Kış mevsiminde kış sebzelerinin neler olduğu merak edilmektedir. Kış sebzeleri ülkemizde de yetişen sebzelerdir. Bu sebzelerin üretiminde ülkemiz pay sahibidir. Aynı zamanda ihracatta da yine kış sebzeleri öndedir. Son günlerde kış sebzelerinin özellikleri ve bu sebzelerin adlarının ne olduğu araştırılmaktadır. Peki, kış sebzeleri nelerdir? Kış sebzeleri ne zaman ve ne nasıl ekilir tüm detayları ile derledik.
#Kış SebzeleriKalamar, en sevilen deniz mahsullerinden biridir. Kalorisi en düşük deniz ürünü olan kalamar, protein, çok az oranda yağ, fosfor, magnezyum ve kalsiyumdur. Kalamar; B2, B3 ve B12 vitaminleri barındırır. Kalamar ile yapılan tariflerin başında dolması gelir. Çanakkale Bozcaada'ya özgü bir yemek olan kalamar dolmasının yapım aşamalarını ve kalamarla ilgili bilgileri derledik.
#KalamarGeçtiğimiz günlerde gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri ile ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Kastamonu’yu ziyaret etme fırsatı buldum. Bu unutulmaz gezide, çok değişik bir ekşi çeşidi ile tanıştım: kızamık ekşisi. Damaklarda uzun süre yer edinen bu özel ekşi sayesinde de bir tür tavuk çorbası olan ‘kara çorba’ ile tanıştım. Kızamık ekşisi, Kastamonu bölgesinde yetişen Barberis Vulgaris yani kızamık bitkisinin meyvelerinden üretiliyor. Tarifinde kullanılan kızamık ekşisi sebebiyle kara bir renge sahip olan bu çorba, çok eski yıllardan beridir düğün, bayram gibi en coşkulu günlerde pişiriliyor. Kara çorbanın bir diğer önemli noktasını da yalnızca köy tavuğu ile pişirilmesi gerektiği oluşturuyor. Tarif ne yazık ki köy tavuğunun dışında başka bir tavuk kabul etmiyor.
#Kara ÇorbaBilimsel adı Calluna Vulgaris olan süpürge otu, halk arasında funda otu ve erika ismiyle de bilinir. Tohumsuz olan çeşitleri süpürge yapımında kullanıldığı için bu ismi alan bitkiler, hem tek hem de çok yıllık olduğu için dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Gıda ve hayvan yeminde de kullanılan süpürge otu, birçok hastalığa iyi geldiği için hekimler ve beslenme uzmanları tarafından tavsiye ediliyor. Süpürge otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Süpürge otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Süpürge OtuSığırcık bir kuş türünün ismidir. Bu kuş türüne bayağı sığırcık da denmektedir. Sığırcık kuşu ötücü bir kuş olarak da bilinmektedir. Bazı kuş türleri evde kafeste beslenebildiği gibi bazı kuş türleri de sadece doğada varlığını sürdürebilmektedir. Sığırcık kelimesi hayvan bilimi terimleri arasında yer almaktadır. Sığırcık nedir, nasıl beslenir ve nerede yaşar, sığırcık kuşu yenir mi, sesi ve özellikleri nasıldır konularına dair tüm detayları derledik.
#Sığırcık KuşuSivilce, en yaygın cilt sorunları arasında yer alan ve ergenlik dönemindeki pek çok kişinin yaşadığı sorunlardan biridir. Özellikle yüzdeki yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerde çıkan sivilce, tedavi edilmediği takdirde kalıcı izlere neden olarak, kişileri psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda nedenler arasında karaciğerden kaynaklı sivilceler de yer alabilir. Peki, sivilce neden olur, nasıl geçer? Sivilceye ve sivilce izlerine ne iyi gelir? İşte geçmeyen sivilcenin sebepleri ve tedavisi
#Sivilce Nasıl Geçer?Aslan Pençesi tıbbi özellikleri nedeniyle orta çağlardan beri kullanılan bir bitkidir. Eski zamanlarda bitkinin yapraklarında toplanan yağmur suyunun sihirli güçlere sahip olduğuna inanıyorlardı. Bu faydalı bitki, bugün bile birçok rahatsızlığı iyileştirmek için kullanılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Aslan Pençesinin FaydalarıMuhteşem güzellikteki çiçekleriyle görenlerin dikkatini büyük ölçüde çeken çiçekli bitkilerden biri de hiç şüphesiz leylak çiçeği olmaktadır. Bu bakımdan çok fazla merak uyandıran Leylak çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Leylak çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği şeklinde belirlenmiş soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Leylak ÇiçeğiEvinizde çiçek yetiştirmeyi seviyorsanız, fakat soğuk havalar nedeni ile bu sevginizden mahrum kalmak istemiyorsanız, Çuha çiçeği tam size göredir. Parklarda ve bahçelerde yetişen bu çiçekler renk çeşitliliği ile evinizi şenlendirir. Çuha çiçeği hakkında tüm detayları derledik.
#Çuha ÇiçeğiFunda bitkisi, diğer bir adıyla süpürge otu başta boşaltım sistemi olmak üzere pek çok rahatsızlığın tedavisi için tercih edilen bitkidir. Calluna Vulgaris olarak bilim dünyasında ün kazanmış olan bu bitkinin tüm mevsimlerde yeşil rengini koruyabilme özelliği bulunur. Bitkinin süpürge bitkisi adını almasının nedeni sepet ve süpürge yapımlarında kullanılmasından kaynaklanır. Sizler için bugünkü yazımızda süpürge otu tohumu nedir ve ne işe yarar? Süpürge otu tohumu faydaları ve özellikleri hakkında merak edilenleri derledik.
Günümüzde birbirinden farklı ağaç türleri bulunmaktadır. Bu türler de hem meyve veren ağaçlar oluyor hem de bazı ağaçlar görüntüsü ile ön plana çıkıyor. Leylak ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Leylak AğacıTürkiye’de görülme oranı yüzde 1,5 olan ve dünyadaki 125 milyondan fazla kişide rastlanan psoriasis (sedef hastalığı) hakkında önemli açıklamalarda bulunan Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Akyol, sedef hastalığı olmayan insanlarla karşılaştırıldığında, sedef hastalarının kalp ve damar sisteminde birtakım hastalıkların sıkça görüldüğünü söyledi.
#CiltGeniş dalga boylu ışık (BBL teknolojisi); benign pigmentli lezyonlar, kutanöz lezyonlar, kutanöz vasküler lezyonlar, saç azalması ve püstüler iltihaplı akne vulgaris için uygulanan ve gen ekspresyonunu değiştirerek anti-aging yani yaşlanmayı durdurmaya yardımcı olan bir tedavi tekniğidir.
#Geniş Dalga Boylu IşıkYalnızca bir cilt hastalığı olarak bilinen sedef hastalığına (psoriasis), eklem tutulumu, obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, damar sertliği, kalp krizi, Crohn ve Ülseratif Kolit gibi iltihabi barsak hastalıkları eşlik edebilir. 29 Ekim Dünya Psoriasis Günü vesilesiyle Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Didem Didar Balcı önemli bilgiler paylaştı.
#SedefHalk arasında ‘sivilce’ diye bilinen, yağ bezlerinde iltihaplanmalara yol açan hastalık, tıp dünyasında ‘akne vulgaris’ veya kısaca ‘akne’ diye anılır. Yani sivilce ve akne, aynı hastalığa verilen farklı isimlerdir. Peki sivilceler neden oluşur? Yediklerimiz sivilce yapar mı? Hangi vitaminlerin eksikliğinde görülür? İşte yanıtları...
#Sivilce