Önümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarTedarik zincirindeki kırılmalar, çip darboğazı, Rusya-Ukrayna savaşı, dolar kurundaki belirsizlikler ve artan enerji maliyetleri gibi unsurları dikkate alınca bu sürecin 2023 yıl sonundan önce çözülemeyeceğini belirten BUSİAD Otomotiv Komite Sorumlusu Tülay Hacıoğlu Şengül, yaşanan zorlu süreçte kademeli şekilde azalmalar olabileceğini ekledi. Şengül, mevcut tabloda 2022’nin ikinci yarısının daha zor geçeceği öngörüsünde bulundu.
#Serhat TEZCANOkulların açılıp açılmama konusu ebeveynler arasında belirsizliğin ve karmaşanın artmasına sebep oluyor. Bir yandan hastalık endişesi yaşayan aileler diğer yandan çocuklarının akademik olarak geri kalmasından, yarı dönemlik kaybın telafi edilip edilememesinden ve bu süreç içerisinde oluşan öz disiplin sorunlarından oldukça muzdarip durumdalar.
#Eğitimİnsan Kaynakları liderlerini bir araya getiren yılın en prestijli organizasyonu CHRO 2019 Summit, Hilton Bomonti’de gerçekleşti. Türkiye’nin En Etkin 50 CHRO’su, ödüllerini Fortune-DataExpert işbirliği ile BMI tarafından Hilton Bomonti’de düzenlenen CHRO Summit 2019 Zirvesi'nde aldı.
#2019 Chro Summitİzmir'in Buca ilçesinde zabıta ekipleri, okul önlerinde midye satan seyyar satıcıların izini sürerek merdiven altı midyecilere suçüstü yaptı. Bir binanın çatı katında, sağlıksız koşullarda üretilen yaklaşık 100 kilo midyeye el konarken, sağlıksız ortam ekipleri bile şaşırttı.
#VucaBülent Yar, iş dünyasındaki 25 yıllık deneyimini, günümüzün dinamikleriyle süzerek, iş hayatına yeni atılacaklar, iş hayatının şifrelerini çözerek mutlu bir kariyer hedefindekiler ve yeni dünya düzeninde değişime ayak uydurmak isteyen iş uzmanları için ‘Kader Gayrete Aşıktır’ adlı kitabı kaleme aldı.
#Bülent YarGözde Berber, Türkiye’de birçok şirketin yakından tanıdığı uzman bir isim. İş ve özel hayat, yeni teknolojiler ve insan, kariyer değişimleri, yöneticilik, liderlik gibi alanlardaki uzmanlığını uluslararası boyuta taşıyan Gözde Berber, Uluslararası Organizasyonel Gelişim Platformu IODA’nın da kurucularından. 13-15 Eylül’de İstanbul’da gerçekleşecek IODA GLOBAL Organizasyonel Gelişim Zirvesi’ni düzenleyecek olan Gözde Berber ile konuştuk.
#Gözde BerberUzun çalışma saatleri, kötü yönetim, iş-özel yaşam dengesini tuttura-mamak, aşırı iş yükü, çalışanlarda en çok stres yaratan sebepler. Aşırı stres pek çok psikolojik ve fiziksel rahatsızlığı da beraberinde getiriyor. Stanford Üniversi-tesi’nden Prof. Jeffrey Pfeffer, ABD’de her yıl 120 bin kişinin işyeri sorunları sebebiyle öldüğünü söylüyor. Pfeffer’e göre işyerleri Alzheimer ve diyabetten bile çok ölüme sebep veriyor.
#İş Stresi4. Sanayi Devrimi’nin getirdiği hızlı dönüşüm nedeniyle bugünün ve geleceğin iş dünyası değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak (VUCA) olarak tanımlanıyor. Bundan şirketlerin işe alım politikaları da nasibini alıyor. Firmalar, yeni mezun işe alımlarında VUCA dünyasında başarılı olabilecek yetkinlikte çalışanlar arıyor.
#YetkinlikGünümüz iş dünyasında koşullar değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak olarak tanımlanıyor. Söz konusu koşullar altında yetenek havuzu da giderek küçülüyor. Bu noktada şirketler zar zor buldukları yetenekleri elde tutabilmek, çalışan bağlılığını ve motivasyonu yüksek tutmak için çeşitli yöntemler kullanıyorlar. Bunlardan biri de rotasyon, yani çalışanların şirket içinde farklı pozisyonlara getirilmesi.
#RotasyonTarih boyunca insanoğlu liderlik konusuna bolca kafa yormuş, bilim insanları bu konuda çok çeşitli kavramlar üretmiş, değişim ve gelişim birçok konuyu etkilediği gibi bu konuyu da etkilemiş. Dolayısıyla, bugüne kadar en çok ele alınan konulardan biri olmasına rağmen, günümüzde de üzerine makaleler yazılan, dersler verilen ve kavramlar üretilen bir konu olmaya devam ediyor liderlik.
#İK