Güncelleme Tarihi:
5 TEMEL BECERİ
Araştırmada ölçülen yetkinliklerden bahseden Levent Sevinç, “Bunlar, kişinin iş dünyasında başarılı olması için gerekli olan temel yetkinlikler” diyor. Sevinç’e göre gençlerin iş hayatında karşılaştıkları sorunlara doğru çözümler bulabilmeleri, kendilerini etkin bir şekilde ifade edebilmeleri, çağın gerekliliklerine uyum sağlayabilmeleri ve üstlendikleri görevleri başarı ile yapabilmeleri bu yetkinliklerdeki düzeylerine bağlı. Bu sebeple çoğu şirket, deneyimsiz aday seçimlerinde bu yetkinlik başlıklarını arıyor. Binlerce başvuru arasında birkaç aşamalı eleme yapan önemli şirketler, mezun olunan okul, mülakat gibi ön aşamalarının ardından bu yetkinlikleri değerlendirerek nihai kararlarını veriyorlar.
Bu konudaki bir başka araştırmayı ise ABD merkezli Ulusal Üniversite ve İşverenler Derneği yapmış. Söz konusu ‘2018 İş Görünümü’ raporunda işverenlerin yeni mezunlarda aradıkları yetkinlikler şöyle sıralanıyor:
Eleştirel düşünce / problem çözümü: Durumu analiz etme, karar verme ve problem çözümü. Bu süreçte çalışanların verileri elde etmesi ve yorumlayıp uygun bir şekilde kullanabilmesi bekleniyor.
Sözlü ve yazılı iletişim: Burada, fikirlerin şirket içi ve dışında, yazılı veya sözlü olarak net ve etkili bir şekilde aktarılması bekleniyor. Söz konusu alanda toplum içinde konuşma yeteneği öne çıkıyor.
Takım çalışması/işbirliği: İşverenler burada gençlerin çalışma arkadaşlarıyla uyumlu bir ilişki kurarak işbirliğine yatkın olup olmadığına bakıyor. Çeşitliliğin giderek önem kazandığı günümüzde çalışanların farklı kültürlerden kişilerle bir arada çalışabilmesi giderek önem kazanıyor.
Dijital teknoloji: Bu alanda sorunları çözerken, projeleri tamamlarken ve hedeflere ulaşmak için çalışanların dijital teknolojileri etik ve etkin bir şekilde kullanabilme yetkinliğine bakılıyor. Yeni teknolojik gelişmelere adapte olabilme özelliği bu noktada çok değerli.
Liderlik: Ortak hedeflere ulaşabilmek için çalışma arkadaşlarının güçlü olduğu taraflardan faydalanma, kişilere koçluk yaparak diğerlerinin de gelişmesini sağlama bu noktada önem kazanıyor. Bu konuda yetkin kişiler, çalışma arkadaşlarının davranış ve duygularını anlayarak yönetebiliyor, empati kurma yetenekleri üst seviyede oluyor.
REFORM GEREKİYOR
Levent Sevinç, eğitim sisteminde yapılacak reformların şirketlerin genç yeteneklere daha rahat ulaşmalarında önemli bir etkisi olduğunu aktarıyor. Sevinç’ göre ezber yerine düşünmeye, araştırmaya dayalı bir eğitim sistemi, daha çok gencin şirketler tarafından tercih edilmesini sağlayabilir. Bunun yanında, üniversite döneminde yapılan stajların da gençlerin bu yetkinliklerde kendilerini geliştirmeleri için olumlu etkisi bulunuyor. Ayrıca, gerçek yaşamdan kopuk olmayan ve vaka uygulamaları ile zenginleştirilmiş bir üniversite müfredatı da bu yetkinlikleri geliştirmede önemli bir diğer etken olabiliyor.