Akıllı telefonları "akıllı" hale getiren, bu telefonlar için geliştirilen uygulamalar elbette. Instagram, Facebook, Twitter, Whatsapp gibi uygulamaları yoğun olarak kullanıyor pek çoğumuz; ancak elbette uygulama mağazalarında sayıca çok daha fazlası var. Hepsi de birbirinden farklı rolleri üstleniyor.
#SpeedtestTwitter, Facebook ve YouTube’a erişimler sağlanamıyor. Herkes üç büyük sosyal medya devinin kapatılıp kapatılmadığını merak ediyor. Şimdilik edinilen bilgiye göre ESB'nin kararının TTNET, Turkcell, SuperOnline, Avea ve diğer erişim sağlayıcılara kararın iletilmesi bekleniyor.
#FacebookTwitter 4'üncü yasak gününe girdi ve halen yasağın kalkması konusunda herhangi bir gelişme yok. Yasak olmasına karşın kullanıcıların attığı tweet sayısında düşüş olmaması ise yasağın delik deşik olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak son olarak DNS'lerin de engellenmesiyle birlikte kullanıcılar Twitter'a girmek için yeni yöntemler arıyor. Bu yazımızda Twitter'a güvenilir şekilde nasıl girebileceğinizi alternatif yollar göstererek anlatmaya çalışacağız.
#TwitterNapoli pizzasının esasları, kâr amacı gütmeyen Gerçek Napolitan Pizza Birliği tarafından belirlenmiş durumda. Çoğu İtalya’da olmak üzere ‘Napolitan pizzası’ sertifikası alan 600 civarı pizzacı var. Bu 600 pizza ustası arasında muhtemelen birinci sıraya Franco Pepe oturur. Pizzalarını tadınca bulut kadar hafif ama lezzetlerinin de bir o kadar yoğun olduğunu fark ediyorsunuz. Örneğin içindeki mor reyhanı koklarken veya patlıcanı tadarken bunların daha o sabah hasat edildiğine ve üretilirken suni gübre kullanılmadığına yemin edebilirsiniz.
#Napolitan Pizzaİnterneti kullanan güçlü bir iletişim biçimi olan sosyal medya, kurumlara güçlü bir küresel varlık sağlayabiliyor. Sosyal medya platformları, kurumların temsilcilerinin ve takipçilerinin bilgi paylaşımını, geri bildirim alışverişini ve içerik oluşturmayı içeren etkileşimlere sahip olmasını da sağlıyor. Fortinet, sosyal medya güvenliği ve gizliliği için önerilerde bulunuyor.
#Siber GüvenlikSavaş Rusya'da geniş bir kuşak çatışmasını da beraberinde getirdi. Ukrayna’daki savaşa karşı çıkan genç Ruslar, Putin'i destekleyen yaşlı akrabalarla çatışıyor. Savaş hakkındaki bu fikir ayrılıkları ailelerde derin bölünmelere neden oluyor. Savaş istemeyen genç Ruslardan ‘‘Annem Rusya’ya ihanet ettiğimi söylüyor’ diyen de var “Bir daha aynı masaya oturabileceğimizden emin değilim” diyen de…
#Rusya UkraynaYeni yıl neredeyse geldi. Ailenizle ve arkadaşlarınızla kutlama, eğlence ve yeni kişisel hedefler belirleme zamanı geliyor. Bu yeni yıl, dijital kimliğinizi korumaya yardımcı olmak için listenize bir siber güvenlik çözümü eklemenin zamanı gelmiş olabilir.
#Alev AkkoyunluÖznesi çocuk veya gençler olan ve çıplaklık içeren sosyal medya paylaşımlarının çıkış noktası olan 'ifşa'yı uzmanlarla konuştuk: 'Tweem jargonu'nu öğrenin, VPN, DNS gibi aracı yazılımları kontrol edin. Kızınız 'alfa' mı, takıntıları var mı, ilgilenin. Etik ve yasa dışı kavramlarını konuşun.
#İfşaÖznesi çocuk veya gençler olan ve çıplaklık içeren sosyal medya paylaşımlarının çıkış noktası olan ‘ifşa’yı uzmanlarla konuştuk: ‘Tween jargonu’nu öğrenin. VPN, DNS gibi aracı yazılımları kontrol edin. Kızınız ‘alfa’ mı, takıntıları var mı, ilgilenin. Etik ve yasadışı kavramlarını konuşun.
#GazetehaberleriSiber güvenlik araştırmacıları, kullanıcı kimliklerini ele geçirmek amacıyla popüler bir VPN hizmetinin web sitesini kopyalayarak AZORult Truva atını yaymayı amaçlayan yeni bir kampanya tespit etti. Kasım 2019'da başlayan şu anda aktif olan kampanya, tuzağa düşen kullanıcıların kişisel bilgilerini ve kripto paralarını çalmaya odaklanıyor. Bu, kripto para birimlerine olan ilgi azalmasına rağmen siber suçluların hâlâ kripto para için avlandığını gösteriyor. Son derece aktif olan AZORult, 2019'da 73 bin 719 saldırı gerçekleştirirken Türkiye'de 23 bin 322 kullanıcıyı hedef aldı. Bu tehlikeli saldırıların devamına sahne olan Ocak 2020’de de 12 bin 748 saldırı gerçekleştiren siber suçlular 5664 kullanıcıya erişebildi.
#KasperskyKaspersky araştırmacıları, Rusça konuşan kişilerden oluşan Turla tehdit grubunun yeni araçlarla harekete geçtiğini tespit etti. Daha önce kullandıkları ünlü JavaScript KopiLuwak zararlı yazılımını, hedef bilgisayara kötü niyetli programlar kuran Topinambour (yer elması) adlı yeni bir şekilde sunan grup, farklı dillerde iki benzer sürüm çıkardı. Zararlı yazılım, internet sansürüne karşı kullanılan programların kurulum dosyaları üzerinden bulaşıyor. Araştırmacılar, bu yöntemlerin tespiti zorlaştırmak ve belirli kişileri hedef alabilmek için kullanıldığına inanıyor. Topinambour, 2019’un başında devlet kurumlarına yönelik saldırılarda tespit edildi.
#KasperskyBilgi teknolojilerine yönelik evrensel bir tehdide dönüşen fidye yazılımları (ransomware), en korkulan siber saldırılar arasında ilk sırada yer alıyor. Günümüzün en ciddi fidye saldırıları arasında yer alan SamSam üzerinde Sophos’un yaptığı detaylı araştırmalar, durumun düşünülenden çok daha ciddi olduğunu, SamSam’ın şimdiye dek fidye tehdidiyle topladığı paranın 6 milyon dolara yaklaştığını ortaya koydu.
#SophosRamazan Bayramı yaklaşıyor ve pek çok kişi tatil planlarını yapmaya başladı. Tatile çıkacaklar bütün kişisel bilgilerinin bulunduğu akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar gibi cihazları da yanlarına alacak. Ancak bu cihazlardaki bilgiler tatildeyken evde olduğundan çok daha fazla gizlilik ihlaline uğrama riski taşıyor. Güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs, ücretsiz Wi-Fi ağlarının kullanımının arttığı tatil döneminde, kullanıcılara siber suçluların kurbanı olmamaları için uyarılarda bulunuyor.
#BitdefenderMilli Savunma Bakanlığı bilişim personeli alacağını duyurdu. Devlet Personel Başkanlığı'nın resmi sitesinde yapılan duyurunun ardından başvuru şartları ve alınacak personel sayısı açıklandı. Peki Milli Savunma Bakanlığı kaç personel alacak, başvuru şartları nedir? İşte alınacak personel sayısı ve aranan şartlar
#Milli Savunma BakanlığıRamazan Bayramı yaklaşıyor. Birçok kişi tatili fırsat bilip bütün kişisel bilgilerini de yanına alarak seyahate çıkacak. Telefon, dizüstü bilgisayar ve diğer akıllı cihazlardaki bilgiler tatildeyken evde olduğundan çok daha fazla gizlilik ihlaline uğrama riski taşıyor. Global antivirüs yazılım şirketi Bitdefender, güvenli bir tatil geçirmeleri için kullanıcıları cazip gelen ancak risk taşıyan Wi-Fi erişim noktalarına karşı uyarıyor.
#Wifi"Bylock" kullandıkları tespit edilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) çalışanı 26 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, şifreli haberleşme programı ile ilgili oldukça ayrıntılı bilgilere yer verildi. Buna göre şu ana kadar ulaşılan 215 bin 92 kullanıcıdan, parolası çözümlenebilen kullanıcı sayısının 184 bin 298 olduğu belirtildi. İddianamede Ekşi Sözlük, Uludağ Sözlük ve İnci Sözlük gibi platformların da incelendiği ve bu programa dair bilgilere 15 Temmuz öncesinde rastlanmadığına dikkat çekildi.
#Ekşi Sözlük