Güncelleme Tarihi:
Twitter, Facebook ve YouTube’a erişimler sağlanamıyor. "Yasaklı sitelere nasıl girilir" cümlesinin aramlarda trend oldu. Farklı yollardan Twitter'a giren kullanıcılar görüşlerini belirtmeye devam ediyor.
HIZLI JOE
önce kötü adam olarak yasaklı sitedeyim.
ali haluk imeryüz ?
böyle yasaklı günlerde insanın her şeyi tweet atası geliyor malum. mesela şimdi sebahi dü geldi...
ahseni&esfele ?
Biz her baharda Twittera yasaklı girdik....
Sosyal medya kullanıcıları Twitter, Facebook ve YouTube’a girmek istediklerinde karşılarında ‘Sayfa görüntülenemiyor’ ibaresiyle karşılaştı. Savcının rehin alınma karelerinin yayınlanması üzerine, yargıdan sosyal medyaya yönelik erişim engelleme kararı çıktığı öne sürülüyor. Facebook ve Twitter’a bir süredir erişim sağlanamıyor. Hürriyet Dünyası'na açıklama yapan Erişim Sağlayıcılar Birliği (ESB) Bülent Kent, Cumhuriyet Savcılığı'ndan bu yönde bir yazının kendilerine geldiğini; ancak sürecin devam ettiğini kaydetti.
YASAKLI SİTELERE NASIL GİRİLİR?
VPN (Sanal Özel Ağ)
Açılımı Sanal Özel Ağ olan VPN de yasaklı sitelere girmek için bir başka formül. Bu yöntem ise proxy sitelere göre daha güvenilir sayılabilir. VPN ile yurtdışındaki bir bilgisayara bağlanarak yasaklı sitelere girebiliyorsunuz.
Bunun için VPN hizmeti sunan şirketlerden aylık bir bedel karşılığında hesap satın almanız gerekiyor. Bu servisi kullanmaya başladığınızda bilgisayarınız önce yurtdışındaki herhangi bir sunucuya (Paris, Washington, Londra, Madrid vb.) bağlanıyor ve bu bilgisayar üzerinden siteye giriyorsunuz.
Elbette Türkiye dışında diğer ülkelerde mahkeme kararıyla herhangi bir engelleme uygulaması olmadığından yasaklı site engelini böylece aşmış oluyorsunuz.
DNS AYARLARI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
DNS AYARLARINI DEĞİŞTİRME (YouTube'A GİRMEK İÇİN DE KULLANILIYOR)
Alan Adı Sunucusu olarak da tanımlayabileceğimiz DNS ayarlarını değiştirerek de yasaklı sitelere giriş yapabilmek mümkün. Bunun için Başlat>Ayarlar>Denetim Masası kısmına girin ve Ağ Ayarları bölümünden Yerel Ağ Bağlantısı Durumu penceresini açın.
Ardından Özellikler butonuna tıklayın ve Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) seçeneğine çift tıklayın.
Ardından Genel sekmesi altında 'Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan' bölümünü aktive edin.
Son olarak Tercih edilen DNS sunucusu kısmına 8.8.4.4, Diğer DNS Sunucusu bölümüne de 8.8.8.8 yazın ve Tamam'a tıklayın.
Aynı kısımlara sırasıyla 208.67.222.222 ve 208.67.220.220 yazarak da bu ayarı değiştirmeniz mümkün.
Alan Adı Sunucusu olarak da tanımlayabileceğimiz DNS ayarlarını değiştirerek de yasaklı sitelere giriş yapabilmek mümkün. Bunun için Başlat>Ayarlar>Denetim Masası kısmına girin ve Ağ Ayarları bölümünden Yerel Ağ Bağlantısı Durumu penceresini açın.
TWITTER'A BİLGİSAYAR BAŞINDA GİRMEK
Twitter'a bilgisayarınızdan giremiyorsanız DNS ayarlarını değiştirmekle uğraşmayın. Pek çoğu nasılsa işe yaramayacaktır. Bunun yerine VPN servisleri gibi bazı alternatif yollar var. Açılımı Sanal Özel Ağ olan VPN, basit bir anlamda kullanıcıların yurtdışında bir sunucuya bağlanarak hedeflenen siteye erişmesine ve anonim kalmasına yardımcı olur. Bu sayede Twitter yasaklı dahi olsa, örneğin ABD'deki bir sunucuyu kullanarak siteye girmeye çalıştığınızda yasaktan etkilenmeyeceksiniz.
İşte ünlü VPN araçlarından bazıları;
- ZenMate, Chrome tarayıcılarına eklenti olarak yüklenebilen bir VPN aracı olarak tanımlanabilir. Bu yazılımı kurarak herhangi bir ayarı değiştirmeksizin Twitter'a girebilirsiniz. Bunun için tam da buraya tıklayarak ZenMate'i tarayıcınıza kurabilirsiniz. Uygulama ücretsiz...
- Bunun dışında AceVPN, Hotspot Shield veya EarthVPN gibi ücretli VPN servislerini de tercih edebilirsiniz. Bu servisler kullanıcılardan aylık veya yıllık ücret talep eder ve bu doğrultuda servisten faydalanılabilir.
- Ancak ben Twitter'a girmek için VPN servislerine para ödemek istemiyorum diyorsanız TOR yazılımını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Tanımlamak gerekirse Tor; kişi ve grupların kendi gizlilik ve güvenliklerini ön planda tutarak internette işlem ve gezinti yapabilmelerine olanak tanıyan ve sanal tüneller sayesinde bağlantıların maskelenmesi mantığıyla çalışan bir ağdır. Kurulum tamamlandığında bilgisayarınızla kolayca Twitter yasağını aşabilirsiniz; ancak bankacılık işlemleri vb. yüksek seviye güvenlik ihtiyacı olan özel durumlarda TOR'u kullanmamanız yerinde olur.
TELEFON BAŞINDA TWITTER'A GİRMEK
- Telefon üzerinden Twitter'a girerken pek çok seçeneğe sahibiz. Öncelikle Chrome kadar popüler olmasa da Norveç merkezli Opera web tarayıcısının mıbil sürümü olanOpera Mini'yi iPhone veya Android tabanlı bir telefon üzerinden indirebilir ve bu tarayıcı ile Twitter'a rahatça girebilirsiniz.
- Bunun dışında HotSpot Shield VPN veya TunnelBear isimli uygulamalar da yine kullanıcıların telefonlarına uygulama mağazalarından indirebileceği ve Twitter'a girmesini sağlayan yasak delen VPN uygulamalarından sadece ikisi...
İNTERNET HIZINIZ YAVAŞLIYORSA...
ZenMate gibi VPN uygulamalarını indirip Twitter'a girmek isteyen kullanıcıların ortak bir sorunu var. O da internetin yer yer yavaşlaması, hatta kopma noktasına gelmesi. Bunda elbette uzak bir sunucuya bağlanmanız önemli rol oynuyor. Bu nedenle örneğin ABD'nin San Francisco eyaletindeki bir sunucudan Twitter'a girmek yerine Avrupa kıtasında yer alan ve ülkemize daha yakın olan bir bölgeden seçeceğiniz sunucu internet hızınızı elbette artıracaktır. VPN uygulamalarının birçoğunda kullanıcıların dünyanın çeşitli bölgelerinden sunucu seçme şansı vardır ve dolayısıyla bu özelliği mutlaka kullanın.
GÜVENİLİR OLMAYAN VPN SERVİSLERİNDEN UZAK DURUN
Google'da arama yaparak bulacağınız her VPN servisine güvenmeyin. Sonuçta bu uygulamalar internet bağlantınızı kullanıp sizi bir sunucuya taşıyıp oradan da Twitter'a erişmenize imkan verecekler. Yani sizle fazlaca içli dışlı olacak bir uygulamadan söz ediyoruz. Güvenilir olmayanı elbette tercih edilmemeli. Bu nedenle HotSpot Shield VPN, TOR, EarthVPN, ZenMate veya TunnelBear uygulamaları bu iş için güvenilebilecek uygulamalardır.
TWITTER AÇILDIĞINDA NE OLACAK
Twitter'ın sonsuza dek ülkemizde kapalı kalmasını beklemiyoruz. O nedenle Twitter'ın açılması durumunda telefonunuza veya bilgisayarınıza kurduğunuz VPN uygulamalarınızı OFF konumuna getirip pasifize edebileceğiniz gibi tamamen cihazınızdan da kaldırabilirsiniz. Hedef siteye erişim sorunu yaşamadığınız sürece bu uygulamaları tercih etmeyin; sonuçta hem internetinizin hızı daha düşük olacaktır hem de telefonların şarj ömrü de daha hızlı azalacaktır.