Fiziki harita, çeşitli dağ, göl, tepe, ova, akarsu gibi yeryüzü oluşumlarının fiziki özelliklerini belli bir ölçüde ve bir düzlem üzerinde yükseltilerine göre belirlenen renkler ile gösterildiği harita şeklidir. Türkiye fiziki haritası, çeşitli yeryüzü şekillerinin gösterildiği ve bu şekillerin renklendirilme yöntemiyle haritalanmasını ifade eder. Fiziki Harita nedir, neyi gösterir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fiziki Harita Nedir?Çevremizde karşılaştığımız doğal yer şekilleri sosyal bilgiler dersi konuları içerisinde öğrencilere verilen kazanımlar arasında yer alır. 5. Sınıf düzeyinde ki öğrenciler için insanlar yerler çevresi ünitesinde yer alan yer şekilleri ile ilgili birçok detay bulunmaktadır. Dağ, ova, plato, akarsu, göl, deniz gibi yer şekilleri 5. Sınıf sosyal bilgiler dersinin konularında yer alır. 5. Sınıf Sosyal Bilgiler yeryüzü şekilleri ile ilgili detayları derledik.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Yeryüzü Şekilleri Konu AnlatımıDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Suriye'de bir taraftan terörle mücadele, bir de söylediğimiz gibi Amerika ile orada terör koridorunu ortadan kaldırmak, onun yerine barış koridoru ya da güvenli bölge oluşturmak için çalışıyoruz. Ama bu çalışma süreci Münbiç gibi olmayacak, buna müsaade etmeyeceğiz. Bir oyalama sürecine kesinlikle müsaade etmeyiz. Çünkü bu bizim için hayati derecede önemli bir güvenlik meselesidir"
#HaberTürkiye'de aktif ve sönmüş olmak üzere birçok yanardağ bulunmaktadır. Bunların bir kısmı Doğu Anadolu bölgesinde olmak üzere, genellikle ülkenin güney kısımlarında yer almaktadır. Çoğunluğu çok eski dönemlerde faaliyette bulunan ve günümüzde sönük olarak tabir edilen yanardağlardan oluşmaktadır. İşte, Türkiye'de yanardağ var mı sorusunu yöneltenler için o liste
#YanardağVan tarihî güzellikleri, eşsiz doğası ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan geçmişi ile gezilmesi gereken önemli şehirlerimizden. Anadolu’nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü’nü barındıran Van’ın gezilecek tarihi ve turistik yerlerini sizler için derledik. İşte detaylar…
#VANBir ülkenin yıllarca başkentliğini yapacak kadar önemli bir yere sahipken çevresindeki yanardağ lavlarından ve art arda gelen depremlerden yok olan bir şehir Guatemala'nın Antigua şehri.İşte size ilginç bir seyahat rotası: Antigua / Guatemela
#Antigua Ve BarbudaYerküremiz ne durağan ne de tekbiçimli. Yer kabuğu bir lav okyanusu üzerinde dalgalanıyor. Kıtalar ve okyanuslar, kalınlığı 70 ila 250 km. arasında değişen ve birbirlerine göre hareketli olan bir dizi plakaya bölünmüş litosferi oluşturuyor. Bu plakalar hareket ettikçe, birbirlerinin altına giriyor, üstüne çıkıyor, kayma yapıyor ve büyük yeryüzü felaketleri başlıyor!
Dünyanın en kuzeyinde; altı lavlarla kaynayan, üstü şaşırtıcı, insana kendini yalnız hissettiren; hayatımda gördüğüm en ‘tuhaf’ ülkedeyiz. Çekici bir tuhaflık bu... Bugünlerde Reykjavik’in dibindeki Fagradalsfjall Yanardağı’ndan lavlar fışkırırken çarpıcı güzellikteki buzul lagünleri ve heykelvari kayalıklarla kaplı İzlanda’yı gezdik.
#İzlandaGezegenimizin en büyük volkanı Mauna Loa, 38 yılın ardından lav püskürmeye başladı. Üstelik bu hareketliliğin ne zaman sona ereceğini de kimse bilmiyor. Ancak 700 bin yaşındaki bu volkan ve yarattığı riskler konusunda bilinmesi gereken çok şey var. İşte 9 soruda Mauna Loa hakkında merak edilenler...
#Mauna Loa YanardağıBu Nemrut Dağı o sizin bildiğiniz dağ değil, burası Bitlis’in Tatvan ilçesinde dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Dağı. Sonbaharda başka güzel. Sarı, yeşil ve kahverenginin tüm tonlarının görülebildiği muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Ve en önemli özelliği burasının bir yanardağ krateri olması.
#BursaGeçmişte büyük depremlerin yaşandığı Bingöl, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Varto Fay Zonları’nın kesiştiği yerde bulunuyor. Üç fayın ortasında kalmasından dolayı, deprem bilimi ve jeoloji açısından dünyanın en farklı alanlarından birisi olarak adlandırılıyor. Peki Bingöl ve çevresinde kaç büyüklüğünde bir deprem bekleniyor? Şehirde deprem için alınan tedbirler var mı?
#DepremPlato, ülkemiz genelinde oldukça yaygın bir halde bulunan geniş düzlüklerdir. Bu düzlüklerde yaylacılık faaliyetleri sıklıkla yapıldığından dolayı halk arasında yayla adı ile de anılmaktadır. Peki, Plato nedir ve nasıl oluşur? Plato çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte detaylar.
#Plato Nedir Ve Nasıl Oluşur?Guam adası nerede ve nasıl gidilir? Guam adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgi almak için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz. Guam adası hakkında merak ettiklerinizi içeriğimizde keyifle okuyabilirsiniz.
Şimdi bizim için kış mevsiminde yağan karla beyaza bürünen Uludağ’a gitme zamanı. Sezon geç de olsa açıldı; tesisler hazır. Bu kış, virüs süreci beraberinde bazı kısıtlamaları getirse de karlı Uludağ’a hafta içi bir gün ister kayak yapmak ister sadece doğayı yaşamak için vakit ayırmalısınız. Ben size Teleferik’le çıkmayı ve muhteşem kar manzarasının tadını çıkarmanızı tavsiye ediyorum. Kısa kar sezonunu kaçırmayın.
#Uludağ