İlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Almanya, Schengen bölgesindeki sınır kontrollerini genişletme kararı alarak Fransa, Lüksemburg, Belçika, Hollanda ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde artıracağını duyurdu. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu adımın göçü engelleme ve güvenlik tehditlerine karşı koruma sağlama amacı taşıdığını belirtti. Ancak, Brüksel'deki yetkililer ve Avrupa hukuku uzmanları, bu genişletmenin Schengen bölgesinin serbest dolaşım ilkesine ciddi bir darbe vurduğunu ve AB’nin birliğini test ettiğini ifade etti.
#ALMANYAEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiHavayolu yolcuları bilet fiyatlarına sonradan eklenen el bagajı ağırlığı ya da koltuk seçiminden kaynaklanan fiyat artışlarından şikâyetçi. Genel olarak bilet için rezervasyon yapılırken net bir rakam görmek isteniliyor. Ama şirketler arasındaki standart farklılıkları sorun yaratıyor. Avrupa’da yeni bir düzenleme gündemde.
#TAV HavalimanlarıAntalya'nın Demre ilçesindeki Aziz Nikolaos Kilisesi kazılarında geçen sezon bulunan kitabelerde, Likya tarihine ışık tutacak bilgilere ulaşıldı. Kazı başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, bulunan bir kitabenin üzerinde antik kentin ismi Myra ve kentin koruyucu tanrıçası Artemis Eleutheria'nın isminin geçtiğini belirterek, “Yazıttan bu mezarın Demetrios'un kızı Hellas için yaptırıldığı ve onun mezarına zarar verecek kişinin yasalara göre 3 bin dinar para cezasını ödemek zorunda kalacağı bilgisine ulaşıldı" dedi.
#LikyaAvusturya’nın başkenti Viyana, Avrupa şehirleri arasında kesinlikle vazgeçilmezlerim arasında ilk sıralarda yer alıyor. The Economist’in araştırma ve analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından 173 şehrin verilerine bakılarak yıllık hazırlanan yaşanabilirlik endeksinde 2023’te de birinci seçilerek üst üste ikinci kez ‘Dünyanın En Yaşanabilir Şehri’ olma unvanını korudu. Viyana, aynı zamanda kişi başına düşen yeşil alan bakımından da dünya birinciliğini koruyor. Ben de bu aralar güzel havaları fırsat bilip bu güzel şehri tekrar ziyaret ettim ve güzelliklerini sizlerle paylaşmak istedim.
#AVRUPADAN HABERViyana Avusturya Liseliler Derneği (Viyana ALD), Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı nedeni ile Viyana Üniversitesi Hukuk ve Teoloji Fakülteleri binasında fotoğraf sanatçıları Nur Dağdelen ve Oya Akkul’un 33 eserinden oluşan fotoğraf sergisini 27 Nisan Perşembe akşamı açtı.
#Viyana2022 Nobel Fizik Ödülü'nü kuantum bilgi bilimi ile ilgili çalışmalarıyla Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger kazandı. Zeilinger, kuantum bilgi bilimi ile ilgili çalışmalarıyla ödülü kazanan isimlerden biri oldu. Peki Anton Zeilinger kimdir? İşte Nobel Fizik Ödüllü Anton Zeilinger hakkında merak edilenler
#Anton Zeilinger Kimdir9 günlük tatil yaklaşırken havanızı tamamen değiştirecek biraz yakın biraz uzak başkentlerden bir seçki sunmak istiyorum size. Önce gitmesi kolay komşulardan başlayalım gezimize. Sonra da klasikleşen, benzerlikleri ve farklılıklarıyla her zaman ilgi çeken bir rotayla Avrupa’nın tarihi şehirlerine doğru uzanalım...
#SeyahatAvusturyalı romancı ve deneme yazarı Hermann Broch’un ‘Uyurgezerler’ üçlemesinin ilk kitabı ‘Romantik’ yayımlanmasından neredeyse bir asır sonra nihayet Türkçeleştirildi. 20’nci yüzyılın büyük ama karamsar başyapıtları arasında özel bir yeri olan ‘Uyurgezerler’de hayatın hızlı akışına ayak uyduramayan, geçmişin yitirilmiş değerleri ile yeni değerler arasında sıkışıp kalmış insanlar sergileniyor.
#Hermann BrochEski Bayındırlık ve İskan Bakanı, eski CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Onur Kumbaracıbaşı, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Bir dönem Türk soluna damga vuran Kumbaracıbaşı, sakin ve zarif üslubuyla ‘siyasetin centilmen hocası’ olarak anılıyordu.
#Onur KumbaracıbaşıBir müddettir bozulan sağlığı yüzünden Prof. Dr. Bert Fragner tam 80 yaşında aramızdan ayrıldı. İyi bir dosttu. Birçok milletin ilim cemiyetine üyeydi. Doğu dünyasını bir kültürler birliği olarak görürdü. İran kavramının ve kimliğinin Türklerin Selçuklular dönemiyle İran’da başladığını çok açık bir şekilde ortaya koymuştur.
#Bert FragnerÇin'in en ünlü tenisçilerinden birinin suçlamalarının hedefi olmadan önce Zhang Gaoli, ülkesinde ketum, ağırbaşlı, disiplinli, müsamahasız, liderine sağlık gibi sıfatlarla tanınıyordu. Bugün ise tüm dünya "Neden ortaya çıkıp da iddialara yanıt vermedi?" diye soruyor. Üç haftadır dünyada gündemin ilk sıralarından düşmeyen cinsel saldırı skandalının odağındaki ismi siz de merak etmiyor musunuz?
#Zhang GaoliAvusturya İslam Cemaati (İGGÖ) Başkanı Ümit Vural, Müslümanlara ait kurumların fişlendiği ‘İslam Haritası’ adlı uygulamanın kullanımının tamamen sonlandırılması gerektiğini belirterek, “Bu olaydan sonra Müslümanlara yönelik saldırılar arttı. Camilerimize çirkin levhalar asıldı” dedi.
#Martin WeinbergerAvusturya’da 27 Mayıs’ta Müslümanlara ait 600’ün üzerinde kurumun fişlendiği dijital haritanın kamuoyuyla paylaşılmasının ardından, Müslümanlara yönelik ırkçı saldırılar artarken, özellikle camiler ırkçı grupların hedefi haline geldi.
#AVUSTURYA