Son günlerde adından sıkça söz ettiren virüs türlerinden birisi olan Doğu At Ensefaliti Virüsü, bulaş riski dolayısıyla merak edilen virüs türleri arasında yer alıyor. Ölümcül risk barındırması nedeniyle pek çok vatandaş tarafından tüm riskleri ile araştırılan Doğu At Ensefaliti Virüsü, araştırılmaya başlandı. Peki, Doğu At Ensefaliti Virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir ve virüsten nasıl korunulur?
#Doğu At Ensefaliti VirüsüTekirdağ ve bazı ilçelerinde ishal, kusma ve mide bulantısıyla hastanelere başvuran çocuk sayısı arttı. Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Doğan, hasta sayısında mevsim normallerine göre artış gözlemlediklerini belirterek, "Bu olguların önemli bir kısmında rota virüsü saptanmakla beraber diğer nedenlere bağlı olarak da ishal vakaları görmekteyiz" dedi.
#TekirdağTürkiye'de son 24 saatte 5 bin 530 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı, 37 kişi ise hayatını kaybetti. Salgında son durumu değerlendiren Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 'Koronavirüs devam ettiği sürece bir süre daha tedbirli olmamız gerekecek. Maske sanki şemsiye gibi cebimizde olacak belki de. Vaka sayısı 1000'in altına düştükten sonra alışveriş merkezine (AVM) gittik, kalabalık bir yere gittik o zaman maskemizi takacağız, sonra çıkarıp cebimize koyacağız belki.' şeklinde konuştu. İlhan ayrıca, 'Dünyadan edindiğimiz bilgilere göre; Delta varyantına sahip kişilerin vefatları ile sahip olmayanlar arasında bir fark olmadığı yönünde. Bu çok önemli bir gelişme. ' dedi.
#AnkaraKoronavirüs salgını tüm dünyayı sardığından beri güvenli seyahatin yollarını bulmak için hummalı çalışmalar devam ediyor. Henüz 21 yaşında olan İspanyol öğrencinin tasarımı ise salgında güvenli uçak yolculukları için anahtar görevi görebilir.
#İspanyaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de bulunan mutant virüslerin sayılarındaki son durumu geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Mutant virüslere ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Virüs yükü düşük olan insanlardan bile bulaş söz konusu olabiliyor. Diyelim ki bir mekana gittiniz, lavaboyu kullanmak istediniz, maske takmadınız, kısa süre kalıp çıktınız. Sizden sonraki kişi de maske takmadı, kısa süre kalıp çıktı; bulaş ortaya çıkabiliyor. Kısa zaman diliminde, az sayıda virüs ile bulaş olabiliyor, bu yüzden de virüs yaygınlaşabiliyor" dedi.
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaANKARA'da Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, "Normal zamanda önem arz eden vücut bağışıklığı, pandemi döneminde ayrı bir öneme sahiptir. Yeterince uyumak, dengeli beslenmek, düzenli egzersiz, sağlam bir ruh hali bunlardan birkaçıdır" dedi.
#Doç. Dr. Duran TokGeçtiğimiz yılı yüzde 5.6’lık daralma ile geride bırakan operasyonel kiralama sektörünün 2021’de toparlanma sürecine girişi ile birlikte hem sıfır araç satışlarına hem de ikinci el piyasasına yansımasının olumlu olması bekleniyor. Kiralama şirketlerinin araç parkının yaşını düşürmek için yenileme satınalmaları yapacak olması bunda en önemli etken olacak.
#GazetehaberleriSon dakika haberi... Dünya koronavirüs karşısında çaresizce aşı beklerken, bilim insanları virüsten korunma konusunda hayat kurtaracak araştırmalar yapmaya devam ediyor. İspanyol araştırmacılar alışverişten dönülünce alınan ürünlerin dezenfekte edilmesinin maske kullanmak, eldiven takmak ya da kıyafetleri yıkamak gibi diğer tüm hijyen önlemlerinden daha etkili olduğunu öne sürdü. İspanya'da sıkı tedbirlerin uygulandığı dönemde gerçekleştirilen araştırma, karantina süresince virüsün farklı bulaşma yollarını ve risk faktörlerini açıklığa kavuşturmayı, bu sayede de virüsün yayılımını azaltma hedefi taşıyor.
#KoronavirüsDr. Betül Öztürk, pandemi sürecinde evden çalışmaya geçilmesiyle birlikte birçok kişinin kahvaltı yapmadığını ya da kahvaltıyı öğle saatine bıraktığını belirterek öğün sayısının ikiye düştüğünü, bunun doğru olmadığını belirtti. Prof. Dr. Nazan Turhan ise, virüsten korunma noktasında beslenmenin büyük önem taşıdığını ve vücudun güçsüz kalmaması gerektiğine dikkat çekerek, hastalıktan korunmaya yardımcı olacak önerilerde bulundu.
#Kahvaltı AlışkanlığıÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, pandemi döneminde okulların açılmasıyla birlikte en önemli noktanın düzensiz kalabalıkların engellenmesi olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Gündüz, "Okul çıkış saatlerinde tek kapıdan bütün öğrencilerin aynı anda çıkması düzensiz kalabalıklara yol açmak, mesafe kuralını ihlal etmek anlamına gelebilir. Okulların birden fazla kapıları varsa öğrencileri farklı kapılara yönlendirebilirler ya da bir sıralamayla okul çıkışları üçer dakika beşer dakika aralıklarla yapılabilir" dedi.
#AdanaTekstil sektörünün toparlanma sürecinde olduğunu söyleyen UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, iyileşmede birçok etkenin bulunduğunu kaydetti. Bu süreçte bir takım fırsatların da doğduğuna işaret eden Engin, antimikrobiyal ve antiviral iplik ile kumaş; koruyucu ekipmanın yanı sıra maske üretiminin öne çıktığını kaydetti. Teknik tekstile önem verdikleri açıklayan Engin, diğer alanları da ihmal etmeyeceklerini ekledi. Dünyada hareketli ve değişken şartların yaşandığına dikkat çeken Engin, “Yüksek teknolojili koruyucu ürünlere talep sürekli olarak artacak görünüyor” dedi.
#BursaCovid-19 enfeksiyonu havuzdan geçmez, hasta kişiden damlacık enfeksiyonu ile geçer. Bu nedenle açık havuzlar tercih edilmeli; havuz ve etrafındaki ortak alanlarda belli mesafe korunmalı, ortak kullanılan alanlarda maske, mesafe, el yıkama tedbirleri alınmalıdır.<br><br>Yüzme havuzlarında enfeksiyon tehlikesine dikkat çekerek, bulaşıcı hastalıkların yüzde 80'inin kirli sudan kaynaklandığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, enfeksiyonlardan korunmanın yollarını anlattı, önerilerde bulundu.
#Covid-19Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürecinde yapılan çalışmalar virüsün yayılımının önlenmesinde maskelerin önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Öyle ki 2 taraf da maske takınca virüsten korunma yaklaşık yüzde 98,5 gibi yüksek bir orana ulaşıyor. Uzmanlar da her fırsatta; “Maske takmadan toplu alanlarda bulunmayın” uyarısında bulunuyorlar. Bu nedenle maske takmayı ihmal etmememiz çok önemli. Ancak virüsten korunmamızda en büyük silahlarımızdan biri olan maskeler, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte bize oldukça zor anlar yaşatabiliyor.
#Maske Takmanın ÖnemiYeni normalleşme sürecine geçildiği şu günlerde Taksim ve İstiklal Caddesi’nin eski yoğunluğuna geri döndüğü görüldü. Caddede dolaşanların çoğunun uzmanların uyarılarına rağmen maske takmaması dikkat çekti. Bazı vatandaşlarınsa maskeyi yüzleri yerine kollarına ya da başının üstüne takması pes dedirtti. Yeni tip korona virüsle mücadelede çalışmaların sonuç vermesi sonrası, adım adım normalleşme sürecine geçileceği duyurulmuştu. Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte vatandaşların çeşitli önlemleri alarak sokağa çıkabileceği açıklanmıştı. Bu önlemlerin başında da virüsten korunma adına faydası kanıtlanmış, uzmanlarca da önerilen maske takma gerekliliği geliyor. Ancak tüm bunlara rağmen bugün Taksim ve İstiklal Caddesi’nde sokağa çıkan vatandaşların birçoğunun gerekli önlemleri almadığı ve maskesiz dolaştığı görüldü.
#NormalleşmeYeni normalleşme sürecine geçildiği şu günlerde Taksim ve İstiklal Caddesi’nin eski yoğunluğuna geri döndüğü görüldü. Caddede dolaşanların çoğunun uzmanların uyarılarına rağmen maske takmaması dikkat çekti. Bazı vatandaşlarınsa maskeyi yüzleri yerine kollarına ya da başının üstüne takması pes dedirtti. Öte yandan, havaların ısınması, yasakların kalkmasının tehdidin geçtiği algısına neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ünal, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıklamalarına göre dünyada en yüksek vakaların olduğu günlere gelindiğini ve tehdidin henüz geçmediğine dikkat çekti.
#KoronavirusUluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı Türkiye Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka “Havacılık sektörüne yeniden ivme kazandırmaya yönelik kararlar, hava yolu şirketlerinin varlık ve hizmetlerinin sürdürülebilirliğinde de belirleyici olacak” dedi.
#UçakSağlık Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamanın ardından Türkiye’de bir erkek vatandaşta Corona Virüsü bulunmasıyla, vatandaşlar konuyla ilgili araştırmalarına başladı. Arama motorlarında en çok arananlar arasında ‘corona virüsünden korunma yolları’, ‘corona virüsü nasıl bulaşır’ gibi başlıklar yer almaya başladı. Diğer yandan bazı uzmanlar sıcak hava etkisinin virüsleri yok edeceğini söylerken, bazıları ise bu görüşe katılmıyor. Peki corona virüsü sıcakta yayılır mı? Virüsler sıcak havada ölür mü? ‘Covid-19 aşısı’ bulundu mu? Uzmanlar bu konuda neler söyledi? İşte detaylar.
#Hava Isınınca Virüs Biter MiŞehirler arası seyahat yasağı, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından normalleşme takvimi kapsamında, bazı illerde kaldırıldı. Kademeli olarak uygulanacak olan normalleşme sürecinde, seyahat yasağı kaldırılan illerde sokağa çıkma yasağının olup olmadığı gündeme geldi. Peki, seyahat yasağı kaldırılan 7 ilde sokağa çıkma yasağı var mı? Hangi iller sokağa çıkma yasağından muaf? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Sokağa Çıkma YasağıVirüsten korunma önlemleri dolayısıyla ertelenen düğünler için yeni gelişmeler gündeme gelmeye devam ediyor. Düğünler olacak mı sorusuna bir süredir yanıt arayan hazırlık aşamasındaki birçok vatandaş, internet üzerinden konuyla ilgili araştırmalarını gerçekleştiriyordu. Bazı çözümlerin konuşulduğu düğünler için esneklik sağlanması bekleniyor. Peki, son gelişmelere göre düğünler nasıl yapılabilecek? İşte, o konunun detayları
#Düğünler Ne Zaman