Bugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü... Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner, “Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü sloganını ‘Hepatite Karşı Harekete Geçme Zamanı’ olarak belirledi. Dolayısıyla bir an önce aktif bir şekilde viral hepatitlere karşı harekete geçmeliyiz. Hastalar hepatiti gizleme yoluna değil, hekime ulaşma yolunu tercih etmeli” dedi.
#Dünya Hepatit GünüDünya genelinde her yıl yaklaşık 1.3 milyon insan Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin yol açtığı siroz, karaciğer kanseri gibi nedenler ile hayatını kaybediyor. Hepatit virüslerinde en iyi önlem ise virüsün bulaş zincirini kırmak. Manikür, pedikür salonlarından dövme, piercing yapılan işletmeler gibi birçok yerde, yıllardır uyarılmasına rağmen hepatit virüsleri ile hala karşılaşmak mümkün.
#SağlıkCovid-19 sürecinde aşılamalar tartışılırken, 1998 yılında çocukluk çağı aşılamaları kapsamına alınan Hepatit B aşısı sayesinde virüsün görülme oranı yüzde 4'ten binde 1'e indi. Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, "1998'den sonra doğanlarda virüsün görülme oranı çok düştü. Aşı Hepatit B'ye karşı korur. Herkesin bu şekilde korunmasını istiyoruz. Hepatit B aşılarında başarı ortada. Aynı durum Covid-19 aşıları için de geçerli. Covid-19 nedeniyle tedaviler aksıyor. Hepatit B ve C hastaları doktora gitmekten çekinmesin" dedi.
#Hepatit BHayat Kumbasar Karaosmanoğlu, enfeksiyon hastalıkları anabilim dalında uzmanlığını sürdürmektedir. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Dernegi, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Infeksiyon Hastalıkları Derneği gibi alanıyla ilgili bilimsel kuruluşlara da üyedir. İşte, Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Hayat Kumbasar KaraosmanoğluToplumda Hepatit B bilincini artırmak, daha çok insanın test yaptırmasını ve önlem almasını sağlamak amacıyla Viral Hepatit Savaşım Derneği, “Hayata Sarı Not Bırak” farkındalık projesini Santa Farma’nın koşulsuz katkılarıyla hayata geçirdi.
#HEPATİT BViral Hepatitle Savaşım Derneği ile Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği’nin Sağlık Bakanlığı organizasyonuyla gerçekleştireceği ‘Viral Hepatitler: önleme, kontrol, eliminasyon’ programı yarın Sheraton Ankara Otel’de gerçekleştirilecek.
#Viral Hepatitle Savaşım DerneğiTam 10 uzmanlık derneği, Prof. Dr. Canan Karatay’ın grip aşılarıyla ilgili, bilimsel olmayan iddiasına karşı güç birliği yaptı. İlgili dernekler, Prof. Dr. Karatay’ın söz konusu iddiaların yanıltıcı ve yalan olduğunu açıkladı. Grip hastalığı her yıl 3-5 milyon kişide ciddi seyirli hastalığa ve yaklaşık 500 bine yakın kişinin ölümüne yol açıyor.
#Aşı Yaptırmak- Viral Hepatitle Savaşım Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Güner:- "Anne adayının Hepatit B ile enfekte olduğunu bilirsek, doğumun son 3 ayına kadar ilaç vererek virüs yükünü azaltıp, bebeği daha güvenli koşullarda doğuma hazırlayabiliyoruz"- "Doğum sırasında ve doğum sonrası dönemde Hepatit B mikrobuna maruz kalmış bir annenin hastalığının ilerleme riski var. Onun için yakın takip gerekiyor"
Önemli kronik hastalıklardan bir tanesi olan ve devamlı kontrol altında tutulmadığında ölüme neden olabilen Hepatit B ile ilgili konuşan Prof. Dr. Fehmi Tabak: "Kronik Hepatit B, neredeyse tek tabletlik ilaçlarla, tedavi süresi belli olmamakla birlikte artık baskılanabilir, kontrol edilebilir bir noktaya gelmiştir" dedi.
#Hepatit B- Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Tabak:- "Kronik Hepatit B, neredeyse tek tabletlik ilaçlarla, tedavi süresi belli olmamakla birlikte artık baskılanabilir, kontrol edilebilir bir noktaya gelmiştir"- "Kronik Hepatit C'de ise tam bir devrim yaşanmıştır. İki üç yıl öncesine giden çalışmaların sonucunda, bugün artık elimizde iki veya üç ayda hastalığı tamamen tedavi edebilecek ortadan kaldıracak tedaviler mevcuttur"
Birçok insanın yaşam boyunca değişik hepatit virüsleri ile karşılaştığını söyleyen Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, “Hepatit bulaşıcı özelliğinden dolayı bir hastalık olmanın yanı sıra sosyal bir problem olarak da karşımıza çıkıyor” dedi.
#HepatitTürkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 5'inde görülen Hepatit B'den korunmak için sağlık merkezlerinde ücretsiz aşı yapılırken, bunu yaptırmayanlar daha sonra karşılarına çıkacak siroz, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri gibi hastalıkların tedavisi için ayda binlerce lira harcıyor.
Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, “Türkiye'de 4,5 milyon kişi hepatit B olduğundan habersiz yaşıyor” dedi.