Gizli hepatitli sayısı 5 milyona yaklaştı

Güncelleme Tarihi:

Gizli hepatitli sayısı 5 milyona yaklaştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 16:49

Türkiye'de 4 milyondan fazla gizli Hepatit taşıyıcısı bulunuyor. B ve C tipi sarılık hastalığı doğu bölgelerde daha fazla.

Haberin Devamı

Türkiye’de 4 milyonun üzerinde gizli Hepatit taşıyıcısı var

Türkiye’nin değişik illerini dolaşarak hepatit hastalığı ve hastalığın teşhisi konusunda halkı bilgilendiren “Viral Hepatitle Savaşım Derneği” (VHSD), dünyada ‘Hepatit Günü’ olarak ilan edilen 19 Mayıs öncesinde Ankaralılar ile buluştu.

Hepatit hastalığı konusunda bilinçlenen vatandaşlar, “VHSD Eğitim ve Test Aracı” içerisinde kan örneği vererek Hepatit B (B tipi sarılık) ve Hepatit C (C tipi sarılık) için teşhis testleri ve Hepatit B aşısı yaptırma imkanına sahip oldu. “VHSD Eğitim ve Test Aracı’’nın yola çıktığı günden bu yana yapılan tetkiklerle elde edilen veriler;  B tipi sarılık hastalığının ve C tipi sarılık hastalığının özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde daha yüksek olduğunu ve buralarda yaklaşık olarak yüzde 4-5 civarında B tipi sarılık taşıyıcılığı bulunduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

“VHSD Eğitim ve Test Aracı”nı ziyaret eden vatandaşlar, hepatit hastalığı, teşhisi ve tedavisine yönelik bilgilenmenin yanı sıra, isteyenler vatandaşlar da araç içerisinde kan örneği vererek Hepatit B (B tipi sarılık) ve Hepatit C (C tipi sarılık) için teşhis testleri ve Hepatit B aşısı yaptırma imkanı buldu.

Tedavi edilmezse öldürebiliyor

Etkinlik kapsamında Ankaralılar ile bir araya gelen Ankara Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, ‘’Türkiye’de yaklaşık 4 milyonun üzerinde gizli Hepatit taşıyıcısı bulunuyor. Hepatit, kan, vücut sıvıları ve cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır. Tedavi edilmemesi durumunda karaciğer kanseri, siroz ve hatta ölüme neden olmaktadır. Hepatit tedavisinde erken tanının önemi büyüktür. Bu nedenle, Hepatit hastalığı konusunda halkı bilinçlendirmek, hastalığın teşhisi ve tedavisi konusunda eğitim sağlamak büyük önem taşımaktadır’’ diye konuştu.

2009 yılı başında yola çıkan ve Mayıs 2010 itibarı ile Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz  bölgeleri ile İstanbul’u (Ümraniye ve Gaziosmanpaşa)  gezen “VHSD Eğitim ve Test Aracı’’, 11-95 yaş arası toplam 29 bin 690 kişiye  (Akdeniz Bölgesi  8620  kişi, İç Anadolu Bölgesi  4949 kişi, İstanbul  2555 kişi,  Doğu Anadolu Bölgesi 6912 kişi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi 6654 kişiye) test yapıldı. Tetkik sonuçları  değerlendirildiğinde B tipi sarılık hastalığının ve C tipi sarılık hastalığının özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde daha yüksek olduğu ve buralarda yaklaşık olarak yüzde 4-5 civarında B tipi sarılık taşıyıcılığı bulunduğu belirlenmiş, C tipi sarılık hastalığının oranının ise genel olarak yüzde 0.5 civarında olduğu saptandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!