14-15 Eylül tarihlerinde, UNESCO ev sahipliğinde, bu yıl 17.’si düzenlenecek olan Venedik Bienali kapsamında San Clemente Island Palace Kempinski otel de gerçekleşecek olan ‘’ Küllerinden Yeniden Doğmak’’ isimli panel, konferans ve Gala gecesinden oluşan etkinliklerde uluslararası organizasyonlara imza atan Türk şirket Mine Anlar, Mana Connect iş birliği ve sponsorluğu damgasını vuruyor.
#Venedik Mimari BienaliBİR kitap fuarından sonra Fransız yayıncılarla görüşmek için Paris’e gitmiştim. Bir akşam bir dost meclisinde AFP temsilcisi ve çevirmen Sinan Fişek bana “Eyfel’e gittin mi?” diye sordu. Hayır, yanıtını aldığında, benim sıradan bir turist olmadığıma karar verdiğini söylemişti...
Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 24 Kasım Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlik-te dağıtılacak yeni sayısında, MAA-Melike Altınışık Architects imzasını taşı-yan, yalnızca geleceği sergilemekle kalmayıp aynı zamanda onun yaratım süre-cine dahil olan bir yapı olarak mimarlık, bilim ve teknolojinin sürekli evrimin-de kilit bir rol oynayan Seul Robot & Yapay Zekâ Müzesi ele alınıyor.
#Milliyet Mimarlık DergisiRönesans’ın zenginliklerine açılan daracık, labirent gibi sokaklar, kanallar üzerinde görkemli saraylar, kiliseler ve köprüleriyle Venedik her seferinde etkisi altına alır beni. Bu sene, Venedik Film Festivali’nde bu güzel şehri deneyimleme şansım oldu; işte o gezimden notlar...
#Saffet Emre TONGUÇTürk ressam ve heykeltıraş Ahmet Güneştekin, 3 milyon 261 bin dolara satışa çıkan Venedik’in önemli simgelerinden biri olan ve Rönesans dönemine ait bir yapı olan Palazzo Gradenigo’yu aldı. 600 yıllık tarihi yapı, Güneştekin’in sanat çalışmalarına ev sahipliği yapacak ve “Güneştekin Art Refinery” adını taşıyacak.
#Ahmet Güneştekin18. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’nda bu yıl Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın ‘Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi’ adlı projesi sergileniyor. Terk edilmiş binaları yıkmak yerine hikâyelerini dinlemeyi ve dönüştürmeyi öneren sergi, inşaat bağımlılığına karşı bir tür rehabilitasyon örneği sunuyor.
#18. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye PavyonuNASA’nın Mars Kolonisi projesi için tasarladığı işle ismini dünya çapında duyuran; Google, Microsoft gibi teknoloji devleriyle çalışan ve ‘ABD’de Yaşayan En Etkili Türkler’ listesinde yer alan Güvenç Özel, dünyada mimari, tasarım ve dijital sanatı sentezleyen yaklaşıma yön veren isimler arasında. Özel, yerli elektrikli otomobil Togg için yapay zekâ yardımıyla hazırladığı, boyutlarıyla Rekorlar Kitabı’na girme ihtimali olan sanat işinin lansmanı için Türkiye’de. Togg’un konsept aracının sergilendiği Zorlu Center’da buluştuk. Türkiye’nin teknoloji sahnesindeki yerini, gençliğin potansiyelini ve başarısının sırrını konuştuk.
#Umut Fırat EroğluDijital sanata yer veren Unpainted fuarı ve online platformu, aynı zamanda çağdaş sanat koleksiyoneri de olan girişimci ve mimar çift Irmin ve Benedict Rodenstock tarafından 2013’te Münih’te kurulmuş. Irmin Rodenstock’la dijital sanatın yükselişi ve geleceğini konuştuk.
#UnpaintedBergama’dan Berlin’e götürülen büyük sunakla ilgili ‘Bergama Stereo’ adlı sesli mimari eseri, Almanya’nın en önemli modern sanat müzesi Hamburger Bahnhof’ta sergilenen Cevdet Erek, eserle ilgili “Uzunca bir araştırmanın sonucunda benim adıma son yılların en büyük yolculuğu” diyor. ‘Bergama Stereo’nun yeni bir yorumu 27 Şubat’tan itibaren Arter’de sergilenecek.
#Cevdet ErekDünyanın en saygın mimarlık bienalleri arasında gösterilen Sao Paulo Mimarlık Bienali’ne, Türkiye’den davet edilen ilk proje ‘IPL’ (Informal Parking Lots of İstanbul) oldu. Kerem Piker Mimarlık tarafından hazırlanan ve İstanbul’un tarihi mekanlarındaki otoparkları araştıran ‘ILP’ projesi, bienalde sergilenecek 50 proje arasında yer alıyor.
#Kerem PikerDünyanın en önemli sanat etkinliklerinden 58. Venedik Bienali başladı. İnci Eviner’in ‘Biz, Başka Yerde’ adlı eserinin yer aldığı Türkiye Pavyonu, Der Spiegel, Art Newspaper, Artnet gibi yayınlar tarafından en başarılı 10 ülke pavyonundan biri olarak gösteriliyor. İşe “Günlük basit jestler ne zaman ve nasıl siyasileşir? En insani ihtiyaç, duygu ve arzular nasıl bu kadar tehlikeli hale gelebilir?” diye sorarak başladığını söyleyen Eviner ile Venedik’te buluştuk.
#İnci Evinerİstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda bu yıl sanatçı İnci Eviner’in desen, obje, video, ses ve performans gibi farklı öğeleri bir araya getiren ‘Biz, Başka Yerde’ adlı yapıtı sergilenecek.
#Biz Başka Yerde“Bir toplum, ihtiyar üyeleri, gölgesinde hiç yatamayacakları ağaçlar dikerse büyür.” Venedik Bienali 16’ncı Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin küratörleri mimariyi bu eski Yunan atasözüyle anlatmış. Dünyanın bütün mimarları ve bu meselelere kafa yoran birçok güzel insan, masal şehri Venedik’te birleşmiş. İşte izlenimlerim...
#VenedikHüsamettin Koçan’la Aslıhan Lodi’nin gerçekleştirdiği nehir söyleşi, “Bir Dağda Mucize Yaratan Ressam: Hüsamettin Koçan” adıyla Doğan Kitap’tan çıktı. Büyük bir güven ve sevgi ortamında geçen çocukluğun ardından İstanbul, Güzel Sanatlar, örgütlenme, evlilik, üretim derken doğduğu topraklarda, Bayburt’un Bayraktar Köyü’nde kurduğu Baksı Müzesi’yle köklerine sahip çıkan bir adamın öyküsü bu. Muazzam bir insan ve tabiat sevgisi akıyor kitabın sayfalarından.
#Melis ALPHAN