Artık anlamı konusunda tereddüt edilen bir sözcük veya kavram söz konusu olduğunda hemen internet üzerinden arama yapılmaktadır. Gerçekten de günlük hayatta çok fazla sözcük, olgu, olay veya durumlar bilinememektedir. İşte ilgiyle okuyacağınız "velayet" kavramı da böyle bir konudur. Velayet nedir, nasıl alınır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Velayet DavasıEvli çiftlerin boşanmalarında en büyük sorunlardan biri çocuğun velayetinin kimde olacağı meselesiydi. 25 Mart 2016'da yürürlüğe giren kanunla eşler artık ortak velayete sahip olabilecekler. Ortak velayet nedir ve nasıl uygulanır Av. Bahar Varol Tüfekçioğlu anlatıyor.
#Velayet NedirHer yıl binlerce çift boşanıyor. Nafaka, çocukların velayeti, mal paylaşımı gündeme geliyor. Avukat Ayşe Esra Çetin kadınların hem evlilik içinde hem de boşanma söz konusu olduğunda haklarını bilmediklerini söylüyor. Kadınların yaşadığı çaresizliği gören Çetin takip ettiği davalar dışında ihtiyaç duyan kadınlara sosyal medya üzerinden yol göstermeye çalışıyor. Çetin gözlemlerini anlattı.
#BoşanmaArapçadan dilimize geçmiş olan vali sözcüğü, velayet kelimesinden türetilmiştir. Vilayet yönetmek, vali ise yöneten, idare eden manasında kullanılır. Esmaül Hüsna2daki 99 isimden biri olan El Vali ise evreni idare eden, kainattaki tüm varlıkları gözetip denetleyen anlamına gelir. El Vali esmasının anlamı nedir? Ya Vali zikrinin insana kazandırdığı fazilet ve faydalar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#El-ValiSosyal medya kullanımı yaygınlaştıkça hemen her anın paylaşılması kullanıcılar için adeta bir zorunluluk haline geldi. Pek çok kişi aile hayatının tüm ayrıntılarını sosyal medya hesaplarına taşıyor; ebeveynler çocuklarının fotoğraf ve videolarını paylaşmaktan geri durmuyor. Peki ama bu ne kadar doğru? Bu durumda çocuğun hakları neler? Uzmanlar yanıtladı...
#Çocuk HaklarıTüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından 10 ilde kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzmanlar bölgede depremden etkilenmiş refakatsiz çocukların durumuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, aileleri ile bağları kopan çocukların kurtulmasının ardından izlenmesi gereken yollar üzerinde önemle duruyor. Öte yandan bu çocuklara aile olmak isteyen onbinlerce kişi başvuruda bulundu. Konuyu uzmanlarla konuştuk
#DepremMuvafakatname, kritik bir öneme sahip olan belgedir. Resmi niteliğe sahip evraklar söz konusu olduğunda en çok adını duyduğumuz evrak Muvafakat belgesi olmaktadır. Sizin için çok sorulan en fazla araştırılan konular arasında yer alan Muvafakat nedir ve ne işe yarar? İşte, muvafakat belgesi nasıl alınır sorusu ile birlikte pek çok detaya yönelik cevaplar
#MuvafakatnameAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, Uşak'ta Çocuk Görüşme Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, çocuk tesliminin icra aracılığıyla yapılmasına yönelik uygulamanın kaldırıldığını belirterek, "Çocukların 'teslime konu eşya' olarak tutanaklarda nitelendirilmesini sona erdirdik" dedi.
#Adalet BakanıArapçada fıkh kelimesi, bir meseleyi tam anlamıyla kavramak, idrak etmek, sorunları gidermek ve sonuca ulaşmak anlamına gelir. İslam dininin, önce Arabistan'da sonra tüm dünyada yayılması ile birlikte, fıkıh, en önemli ilimlerden biri olmuştur. Fıkıh ilminde kişiler ya da kurumlar arasındaki anlaşmazlıklar çözüme kavuşturulur. Bu alanda eğitim alıp yetkinlik kazanan kişilere fakih denir. Fıkhın bölümlerinden biri olan münakehat nedir? Münakehatta hangi konular ele alınır sizin için tüm yönleriyle derledik.
İslam hukuku, Hz. Ebu Bekir'in halife olduğu dönemlerde gelişerek fıkıh ismini alır. Fıkıh, münakehat, ukubat, muamelat ve ibadat olmak üzere dört ana bölümden meydana gelir. İnsanlar bu fıkıhlar ışığında neyin doğru olup olmadığını kolaylıkla öğrenme şansı bulur. Münakehat nedir, neye denir tüm detayları ile sizler için derledik.
#MünakehatAvukatlar içerisinde belki de en bilinenler arasında boşanma avukatı gelir. Özellikle günümüz dünyasında boşanma ne yazık ki çok arttığı için, boşanma avukatlarının işleri de daha yoğun hale geldi. Peki, boşanma avukatı nedir ve nasıl olunur? Boşanma avukatı nasıl bulunur ve seçilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Boşanma AvukatıBoşanma davalarının en önemli konuları arasında velayet davası gelir. Evlilik birliği içinde doğan çocuğun velayeti anne ve babanın müşterek olarak kullanımı içinde bulunur. Ama boşanma durumunda evlilik birliği de sona ereceği için mahkeme tarafından velayet durumu değerlendirilerek bir karar verilir. Velayet davası nedir, nasıl açılır ve ne kadar sürer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Velayet DavasıFarklı birçok sebebe bağlı olarak bir çocuk ve anne - baba arasındaki soybağı ilişkisi gerçek hayata uygun bir şekilde kurulmuş olmayabilir. Resmi kayıtlarda çocuğun öz anne - babası yerine farklı kimselerin bilgileri bulunuyor olabilir ya da anne baba ile alakalı herhangi bir kayıt yer almıyor olabilir. Peki, Babalık davası nedir, nerede ve nasıl açılır? Babalık davasını kimler açabilir ve ne kadar sürer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Babalık DavasıVelayet altında olmayan küçükler ve kısıtlama hali olan erginler adına vasi atanmaktadır. Türk Medeni Kanununun 397 nci maddesi uyarınca vesayet makamı sulh hukuk mahkemesi, denetim makamı asliye hukuk mahkemesidir. Ancak, aile hukukundan doğan vesayet işlerinde, 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun vesayet ve denetim makamlarına ilişkin 7’nci maddesi hükümleri uygulanır. Peki, vasi kime denir? Vesayet davası kimler için açılır?
#Vasi Kime Denir?Kan değil kalp bağları var onların... 3.5 yaşındaki gözleri görmeyen kızına kucak açan Selma Engin, tıpatıp kendi küçüklüğüne benzettiği 6 yaşındaki oğlunu tek başına büyüten Ateş Ateş, daha 2 aylıkken gözlerinin ta içine bakan kızını doğurmadığını unutan Ülkü Aydeniz, Merve onu bıraksa dahi ondan vazgeçmeyeceğini söyleyen D.G. ve zeytin gözlü mahcup oğlunu gururla anlatan Dilek Binbirçiçek... Biyolojik değil, kendi deyimleriyle ‘kalbiyolojik’ çocuklarıyla tanışma hikâyelerini anlattılar. Çocuklara mutlu bir yuva vermek ve gönülden bağlı olacakları çocuklarına kavuşmak isteyenler için de yaşadıklarını, deneyimlerini paylaştılar.
#GazetehaberleriResmi niteliğe sahip evraklar söz konusu olduğunda en çok adını duyduğumuz evrak Muvafakat belgesi olmaktadır. Sizin için çok sorulan en fazla araştırılan konular arasında yer alan Muvafakat nedir ve ne işe yarar? Muvafakat belgesi nasıl alınır şeklindeki soruları derledik.
#Muvafakat Nedir Ve Ne İşe Yarar?Feyza Aktan, 2018'de Özcan Deniz’le nikâh masasına oturarak adını duyurdu. Ancak çiftin mutluluğu kısa sürdü. 15 ay evli kalan Aktan ve Deniz anlaşmalı olarak boşandı. Boşandıktan kısa bir süre sonra barışan çiftin yeniden evlenmesi beklenirken bu kez karşılıklı suçlamalar geldi. Aktan, Deniz’in kendisine şiddet uyguladığını öne sürerken Deniz ise Aktan’ın 3 yaşındaki oğulları Kuzey’le görüşmesini engellediğini iddia ederek eski eşine velayet davası açtı... Bugüne kadar sessiz kalmayı tercih eden Feyza Aktan, Anneler Günü’ne özel Kelebek’ten Suat Filiz'e konuştu.
#Feyza AktanBoşanan çiftlerin en büyük sorunlarından biri çocuklarının velayeti. Velayet hakimin kararıyla anne veya babaya verilirken, ortak velayet, anne ve babanın reşit olmayan çocuk üzerindeki haklarını çocuğun üstün menfaati ve gönüllülük esasına uygun şekilde, birlikte ve eşit olarak kullanmalarını sağlayan bir kurum.
#Ortak VelayetÖzellikle günümüzde yaşanan aile içi durumlar ile beraber aile danışmanlığı çok daha önemli noktaya ulaştı. Ele aldığı görev ve sorumluluk kapsamında son dönemlerde en çok ilgi gören meslekler içerisinde yer alıyor. Peki aile danışmanı nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Aile Danışmanı olma şartları, maaşları ve iş imkanları konusunda merak edilenler.
#Aile Danışmanı Nedir?Dünya Kadın Hakları Günü her yıl 5 Aralık’ta tüm dünya genelinde kadınların daha insanca yaşama ve erkeklerle eşit haklara sahip olma isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanıyor. Kadınların toplumsal alanda sahip olduğu haklara ve bunun önemine vurgu yapılıyor. Peki, Dünya Kadın Hakları Günü ne zaman ortaya çıktı? Kadın hakları kapsamında neler var? Kadın hakları ihlali sadece kadınları mı etkiliyor? Kadın Haklarının ülke ekonomisinde etkisi nedir? Tüm sorularımızın yanıtını Avukat Elvan Kılıç'tan alıyoruz.
#Kadın HaklarıSosyal medya genç bir kadının, 5 yaşındaki oğlunun “Sen yokken eve başka bir kadın geliyor” demesi ile aldatıldığından şüphelenip yatak odasına kamera yerleştirmesini konuşuyor. Zira genç kadın görüntüleri izleyince anlıyor ki iç çamaşır ve kıyafetlerini giyen kişi bir kadın değil, 10 yıllık eşi! Ortada bir fantezi, cinsel yönelim yoksa çocuğa cinsel taciz mi var? Çocuğun üstün yararı için ne yapılmalı? ‘Gizli çekim’ ile elde edilen görüntüler özel hayatın mahremiyetine gölge düşürür mü? Uzmanlar yanıtladı.
#YAZARBebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu alternatif yöntemlerden birisi de taşıyıcı anneliktir. Ülkemizde yasak olan taşıyıcı annelik uygulaması yurt dışında birçok ülkede gerçekleştirilebilmektedir. Bazı yasal zorunlulukları da içeren taşıyıcı anne uygulaması, laboratuvar ortamında uygulanmaktadır.Taşıyıcı annelik iki türlü gerçekleştirilebilir. Bunlardan birincisi taşıyıcı annenin yumurtalıklarının kullanılarak gerçekleştirilen yöntemdir. İkinci yöntemde ise erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurtalık ‘taşıyıcı’ kabul edilen kadının vücuduna yerleştirilir ve bu embriyonun gelişip büyümesi taşıyıcı annenin vücudunda gerçekleşir. Doğumdan sonra da bebek bu aileye teslim edilir. Peki, taşıyıcı annelik nasıl oluyor ve kapsamı nedir? İşte, taşıyıcı anne uygulaması hakkında merak edilenler…
#Taşıyıcı Anne