MasterChef'in 30 Kasım Cumartesi akşamı yayınlanan bölümünde Osmanlı ve Türk mutfağının önemli şefi Vedat Başaran konuk oldu. Vedat Başaran'ın hayatı ve biyografisi izleyenlerin dikkatini çekti. Osmanlı mutfağı reçetelerini araştırmak için Osmanlıca öğrenen ve İngiltere'de master yapan Vedat Başaran Türk mutfağını dünyaya tanıtmasıyla dikkat çekiyor. Çırağan Sarayı'nda 7 yıl boyunca yiyecek içecek genel müdür yardımcılığı yapan Başaran, burada Osmanlı yemekleri sunan Tuğra Mutfağı'nı açtı. Peki, MasterChef konuğu şef Vedat Başaran kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, şef Vedat Başaran'ın hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Vedat Başaran KimdirEskiden beri Türk mutfağını ve Osmanlı mutfağını en iyi temsil eden restoranlardandır Feriye Lokantası. İsminin ve lokasyonun tarihçesini sizlere söyle aktarayım; Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Sarayı boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Hanedan üyelerinin zaman zaman kaldığı saraylardandır.
#Ramazan BaşanGeçen hafta Ayvalık’ta, ‘Ayvalık Vizyon Çalıştayı’na davetliydim. Özellikle son dönemde kent vizyonu, turizm ve gastronomi alanında başarılı çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya, İznik ve İnegöl gibi ilçelerin ilgilerini çekecek, kendi şehrimiz için dersler çıkarabileceğimiz kararları sizlerle paylaşacağım.
#RAMAZAN BAŞANGeçen sene 17. sıradaydık... Herkesler ‘Ah, vah’ etti, ‘ABD nasıl ilk 10’a girdi de biz giremedik?’ diye sordu. Bu yıl başardık. Dünya yemek trendlerini takip eden Taste Atlas, binlerce kullanıcıyla yaptığı araştırma sonucunda ‘Dünyanın en iyi mutfakları’ listesini yeniledi. Türkiye 7. sırada. İşte sonunda ilk 10’dayız. Elbette ‘büyük gurur’. Ancak bu kez de sosyal medyada ‘Nasıl olur da Yunanistan ikinci olur, biz yedinci...’ kavgası var. Herkesler sitem içinde. Varsın olsun! Gelin biz, ‘Daha iyisi nasıl oluruz?’ onu konuşalım.
#Türk MutfağıKültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Kültür Yolu Festivalleri kapsamında 8-16 Ekim arasında gerçekleşen Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali’ne katıldım. İşte şehrin kültür mozaiğini yansıtan, her renkten etkinliğe ev sahipliği yapan festivale dair anekdotlar...
#Kültür Ve Turizm BakanlığıKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Sur Kültür Yolu Festivali bugün Diyarbakır’da başladı. 16 Ekim’e kadar devam edecek olan ve 2000’den fazla sanatçının katılımıyla 600'ün üzerinde etkinliğe ev sahipliği yapacak Sur Kültür Yolu Festivali, 7’den 70’e herkese hitap eden zengin içeriğiyle kültür sanat severlere dopdolu bir 9 gün yaşatacak.
#Kültür BakanlığıHipermarket alanlarının yüzde 10’luk bölümünü Lezzet Arası adlı bir restoran projesine dönüştüren CarrefourSA, hem ekonomik hem de pratik lezzetler sunuyor. Marketten aldığınız ürünleri pişirtebiliyor, uygun fiyatlara sulu yemek çeşitleri, pide veya pizza tadabiliyorsunuz.
#CarrefoursaValilik, belediye, kurum ve STK’lar misafirlerine, ziyaretlerde anı olması adına çeşitli hediyeler verirler. Son dönemde bu konuda güzel bir uygulama ile misafirlere bölgeyi, şehri, şehrin ürünlerini, şehrin ve ülkenin değerlerini anlatan kitaplar verilmeye başlandı.
#BursaHatay’a Adana’ya, Gaziantep’e gidenler bilir, kasaptan aldığınız eti, kıymayı yan taraftaki fırına verip, fırın onları bir güzel tepsiye dizer, siz sonrasında tepsiyle pişen kebabı alırsınız, ister eve götürür ister oracıkta yersiniz. Coğrafyamızda pek çok yerde şahit olduğumuz bu güzel uygulamayı uluslararası markalar yapınca mı ‘değerli ‘oluyor?
#BursaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'nin asırlık yemek kültürünün tanıtılması için hazırlanan "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabına katkı sunan akademisyen, uzman ve şeflerle bir araya geldi.
#Asırlık Tariflerle Türk MutfağıKorona salgını ve kriziyle giriş yaptığımız 2020 yılı hem dünya hem de kişisel tarihlerimizin unutulmazları arasına girecek. Yaşanan zorlukların, olumsuzlukların ve kayıpların yanı sıra birçok alan ve sektör için de milat olacak. Farklı alanlarda farklı şekillerde düşünmeyi öğrendik. Hepimiz farklı dersler çıkardık. Bazen planların programların ne denli anlamsız olduğunu, bazı durumlarda da ne denli önemli olduğunu kavradık. Kimin aklına gelirdi ki bir yemek sempozyumu, bir gastronomi festivali, yemek etkinliği sanal ortamda gerçekleşsin...
#Müge AkgünDünyanın dört bir yanından gastronomiye yön veren isimler, 3. Global GastroEkonomi Zirvesi için İstanbul’da buluşuyor. Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği’nin (TURYİD) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirve, 25 Mart’ta düzenlenecek. Bu yıl “Gastronomi Her Yerdedir!” temasıyla organize edilecek zirvede, sektör profesyonelleri ve gastronomi meraklıları; gastronomi dünyası, gastronominin ekonomi, turizm, diplomasiye yansımaları ile Türk mutfağının daha iyi tanınabilmesi konularında bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.
#Rota Trakya14–16 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi‘nde düzenlenecek olan gastronomi sektörünün en büyük buluşması Sirha İstanbul, dünyanın en önemli şef yarışması Bocuse d‘Or’un Türkiye seçmelerine de ev sahipliği yapacak. 15 Kasım’da Türkiye seçmelerinde yarışacak Serhat Eliçora, Ahmet Can Aras, Sezer Deniz ve Emre İnanır arasından seçilen şef, Estonya’da düzenlenecek Bocuse d’Or Avrupa finallerinde Türkiye’yi temsil edecek.
#Bocuse D’Or AvrupaSonbaharın kendini iyice hissettirdiği günler geldi çattı. Artık deniz, kum ve güneş üçlüsüne bir süreliğine veda edip şehirlerde olup bitenlere göz atma vakti. Ekimde “Ne yapsak, nereye gitsek” diye planlar içindeyseniz işinizi kolaylaştıracak bir festival listemiz var. Kiminde lezzetli yemekler, kimisinde de müzik ve dans sizi bekliyor.
#Ekimde Gidilecek FestivallerKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, bazı coğrafyalara sadece oraya has bir yemek için güzergah gezileri düzenlendiğini belirterek, "Bölgelerdeki yemek kültürü bazen tarihi eserden ya da müzeden daha çekici, cezbedici olabiliyor" dedi.
#Gastronomi Turizmi: İstanbul MutfağıKutlama için, keyif için, şöyle bir-iki lokma atıştırmak için... Ne için olursa olsun, hepimiz verdiğimiz paraya, ayırdığımız zamana değecek mekânlarda yemenin peşindeyiz. Karaca ve Hürriyet gazetesi işbirliğiyle hazırlanan İncili Gastronomi Rehberi, işte tam da bu amaca hizmet ediyor. İlki geçen yıl yayımlanan rehberin ikincisi de hazır.
#İncili Gastronomi RehberiTürkiye’nin ilk ve tek özgün gastronomi derecelendirme sistemiyle hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ 2018-2019 yayınlandı. Bir yılı aşkın bir süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu İnci kazanan restoranlar Swissotel’de yapılan ödül töreniyle sahiplerini buldu.
#İncili Gastronomi RehberiTürkiye’nin ilk ve tek özgün gastronomi derecelendirme sistemiyle hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ 2018-2019 yayınlandı. Bir yılı aşkın bir süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu İnci kazanan restoranlar Swissotel’de yapılan ödül töreniyle sahiplerini buldu.
#Gastronomi Ödülleri