Pandeminin bir buçuk yılı aşkın süredir devam etmesi sebebiyle hayatımıza giren yeni kelimelerden biri de varyant oldu. Özetle varyant, virüsün mutasyona uğramış haline deniyor. Şu ana kadar gelişen mutant virüslere karşı PCR tanı kitleri ve aşıların etkisi hâlâ güçlü. Ancak Dr. Sevgi Salman Ünver “Virüs için, bulaştığı her insan mutasyon geçirmek için bir şanstır. Tam da bu nedenle hızlı, yaygın ve etkin bir aşılamayla virüsün şansını azaltmak gerekir” diyor.
#GazetehaberleriMutasyon virüs her geçen gün artarken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyonun Türkiye’deki oranını açıkladı. Ülkemizdeki vakaların %75lere ulaştığını belirten Koca İngiltere, Güney Afrika, Brezilya, California-New York varyantının görüldüğü illerin sayısını da duyurdu. Son gelişmeler sonrası mutasyon virüs sayısı ve varyant yeniden gündeme geldi. Tıp dilinde varyant, virüsün genetik kodunda meydana gelen çok küçük değişiklikler sonucu ortaya çıkan yeni türler olarak adlandırılıyor. İşte, merak edilen 'varyant nedir?' sorusunun yanıtı ve mutasyon virüs görülen illerle ilgili ayrıntılar.
#Varyantı NedirViral varyant özellikleri, mutasyon virüs vakasının ülkemizde görülmesinin ardından gündeme geldi. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bu mutasyon sayıları giderek artmaya devam ediyor ama vaka sayılarında önemli oranda bir etkisinin şu an olmadığını görüyoruz." dedi. Birkaç yeni mutasyona sahip bir virüsle ortaya çıkan 'varyant'ta virüsün insan hücrelerine daha kolay tutunabildiği uzmanlar tarafından bildiriliyor. Peki, koronavirüs varyantı nedir? İşte, koronavirüs varyantı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Mutasyon Virüs NedirDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT ve LB.1 gibi Covid-19 virüsü varyant gruplarının dünya çapına baskın hale geldiğini doğrulayarak tehlikeye dikkat çekti. İngiltere, ABD ve Yunanistan gibi ülkeler ise yeni varyantlar yüzünden vaka sayılarında artış tespit ettiklerini açıkladı.
#CovidFLiRT isimli yeni bir COVID-19 varyantıyla karşı karşıyayız. Uzmanlar “Bulaşıcılığı önceki varyantlardan daha yüksek ve yaz aylarında vaka sayıları artabilir” diyor. FLiRT ailesinden olan KP.2 varyantınınsa mayıs başı itibariyle enfeksiyonların yaklaşık yüzde 28’inden sorumlu olduğu belirtiliyor. COVID-19’daki güncel durumu doktorlarla konuştuk.
#COVID-19Yeni varyant JN1 kış aylarıyla birlikte gelen hastalıkların yanı sıra endişeye neden oldu. Uzunca bir süredir dünyada etkisini farklı varyantlarla sürdüren covid 19 JN1 varyantı ile yine kapıda... Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni varyant JN.1 için uyarı verdi. DSÖ, Omicron alt varyantı JN.1'i hızla yayılması nedeniyle “dikkate alınması gereken varyant” kategorisine aldı. Peki, kovid-19 JN.1 varyantı nedir, belirtileri neler? Yeni varyant JN1 hangi ülkelerde görüldü? İşte detaylar...
#Covid-19Eris varyantının Türkiye'de görülmesinin ardından, şimdi de Pirola varyantı endişesi başladı. Yüksek oranda mutasyona uğramış yeni Kovid varyantı Pirola Birleşik Krallık'ta görüldü. Uzmanlar, COVID-19'un yeni varyantı Pirola'nın aşıdan kaçabileceğine dikkat çekiyorlar. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ümit Savaşcı, dünyada görülen Covid-19'un yeni varyantı Pirola'nın Türkiye'de de görülebileceğini söyledi. Peki, Pirola varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Pirola Türkiye'de var mı? İşte merak edilenler...
#PirolaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü açıkladı. Bakan Koca, "Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaEris varyantı son günlerde dünyada etkili olmaya başladı. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken Omicron'un alt varyantı Eris virüsü sonrası ABD'den peş peşe maske kararları geldi. Covid-19'un yeni varyantı Eris (EG.5.1) virüsünün Türkiye'ye olup olmadığı ise merak ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Eris varyantı ile ilgili açıklamada bulundu. Peki, Eris varyantı Türkiye'de var mı, hangi ülkelerde görüldü? İşte, Covid-19'un yeni varyantı Eris nedir, belirtileri nelerdir? İşte Eris virüsü en yaygın 10 semptomu!
#Eris VaryantıEris virüsü Covid-19 yayılımında yeni bir varyant olarak dikkat çekiyor. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'yi etkisi altına aldı. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19'un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi, hangi ülkelerde var? İşte Eris virüsü hakkında merak edilenler...
#Eris VaryantıEris virüsü Covid-19 yayılımında yeni bir varyant olarak dikkat çekiyor. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'yi etkisi altına aldı. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19'un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi, hangi ülkelerde var? İşte Eris virüsü hakkında merak edilenler...
#Eris VaryantıDünyayı etkisi altına alan Covid-19'dan sonra şimdi de yeni varyant Eris virüsü gündemde yer alıyor. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'yi etkisi altına aldı. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19'un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi, hangi ülkelerde var? İşte Eris virüsü hakkında merak edilenler...
#Eris VaryantıKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkBA.5 varyantı belirtileri, Covid-19'da vaka sayılarının yeniden yükselişe geçmesiyle gündeme geldi. Pandeminin başlamasından yaklaşık iki buçuk yıl sonra koronavirüsün yeni varyantı BA.5 ortaya çıktı. Şimdiye kadarki en bulaşıcı varyant olduğu belirtilen BA.5 varyantında, tat ve koku duyularını kaybetme veya nefes darlığı yaşama olasılıkları daha düşük olarak açıklandı. BA.5 varyantının daha hızlı yayıldığı ve aşılara karşı da daha dirençli olduğu öğrenildi. Peki, Koronavirüs BA.5 varyantı nedir, belirtileri nelerdir? İşte, BA.5 koronavirüs semptomları hakkında ayrıntılı bilgiler.
#KoronavirüsTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSon yaptırdığı aşının üzerinden altı ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevuları e-Nabız sistemine tanımlandı. Pek çok şehirde hastane önlerinde kuyruk oluştu. Fakat üç doz aşıdan sonra dördüncü doz için tereddüt yaşayanların sayısı da çok fazla. Peki hatırlatma dozunu kimler ne zaman olmalı? 1-2 ay içinde koronavirüs geçirmiş olanlar aşı kararını ertelemeli mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüsün akciğerlerde kalıcı hasara yol açtığını ve bu nedenle çok sayıda hasta takip ettiklerini belirterek, "Bunların bir kısmı oksijen tüpüne bağlı olarak yaşamak zorunda. Bazılarında ise sürekli oksijen kullanmasalar bile efor kısıtlaması söz konusu" dedi.
#Koronavirüs Bilim KuruluKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüsün akciğerlerde kalıcı hasara yol açtığını ve bu nedenle çok sayıda hasta takip ettiklerini belirterek, "Bunların bir kısmı oksijen tüpüne bağlı olarak yaşamak zorunda. Bazılarında ise sürekli oksijen kullanmasalar bile efor kısıtlaması söz konusu" dedi.
#KoronavirüsBulaşıcı hastalıkların birçoğunun bildirimi zorunlu olmaktadır. Özellikle günümüzde tüm dünyayı saran COVID-19 salgını dünya üzerinde bulunan bulaşıcı hastalıklardan yalnızca bir tanesidir. Bunun yanında dünyada AIDS, Akut Kanlı İshal gibi pek çok bildirimi zorunlu hastalık bulunmaktadır. Bu bakımdan bildirimi zorunlu olan hastalıkların neler olduğunu ve bu hastalıklar ile alakalı birçok konuyu öğrenebilir ve günlük hayatta kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bildirimi zorunlu hastalıklar nelerdir ve nereye bildirilir? Bildirimi zorunlu hastalıkların grupları ve listesi (B, C ve D Grubu) nedir detayları ile derledik.
#SağlıkOmicron varyantının, orijinal virüse ve Delta varyantına kıyasla 70 kat daha hızlı yayıldığı biliniyor. Peki yeni varyantla birlikte virüs havada nasıl hareket ediyor? İngiltere’de yapılan çalışmada bu soruya yanıt arandı ve virüsün, havaya uçtuktan sonraki 20 dakika içinde insanlara bulaşma yeteneğinin yüzde 90’ını kaybettiği ortaya çıktı. Bu durum diğer varyantlarda görülen bir şey mi? Salgının seyri açısından araştırmayı nasıl yorumlamak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KoronavirüsAşırı bulaşıcılığına rağmen hastalığın daha hafif geçtiği Omicron ile tehlike azaldı mı? Yoksa söz konusu rehavet zaten yüksek olan bulaşıcılığı tetikleyerek vakaların rekor seviyelere gelmesine mi sebep oluyor? Omicron pandemiyi bitirecek bir umut mu, yoksa büyük risk taşıyan bir rehavet mi?
#OmicronKoronavirüsün Omicron varyantına yakalananların sayısı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artıyor. Bununla beraber PCR testindeki kurallarda değişiklik olup olmayacağı da tartışılıyor. En son Güney Afrika’da yapılan bir araştırma PCR testleriyle ilgili önemli bir sonucu ortaya çıkardı. Araştırmada burundan alınan örneklerin Omicron’un tespiti için en iyi yol olmadığı saptandı. Peki Omicron için PCR test örneklerinde değişiklik mi yapmak gerekiyor? En doğru sonucu hangi test veriyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Koronavirüs