Çanakkale'de Sahil Güvenlik ekiplerinin 6 aydır takibe aldığı Rus bayraklı 'Varyag' isimli tekne, bu sabaha karşı Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesi Dalyan köyü sahiline yanaştığı sırada karaya oturdu. Bunun üzerine sahilde tekneye binmek için bekleyen kaçaklar araziye dağıldı. Jandarma araziye dağılan toplam 51 kaçağı yakaladı. Teknenin 2 Ukrayna, 3 Rus uyruklu mürettebatı gözaltına alındı.
#ÇanakkaleDünya son 24 saatte Çin odaklı iki gelişmeyle yankılandı. İlk gelişme, Rusya'nın, Çin'e beşinci nesil çok fonksiyonlu savaş uçağı Su-35 'in ilk teslimatını yapmasıyla gerçekleşti. Aynı sıralarda Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na (ÇHKO) ait ilk uçak gemisi ise Pasifik'in batısına hareket etti.
#ÇinUkrayna'da yaşanan yönetim karmaşası, ardından Rusya'nın Kırım'a asker çıkartması ile birlikte, gözler ABD'ye çevrildi. Son dakika gelimeşi olarak ABD donanmasının önemli savaş gemilerinden, güdümlü füze destroyeri USS Truxtun'un Karadeniz'e doğru yol almakta olduğu açıklandı.
TÜRKİYE’nin 1936’da Bulgaristan, Fransa, Büyük Britanya, Avustralya, Yunanistan, Japonya, Romanya, Sovyetler Birliği ve Yugoslavya ile imzaladığı Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre, uçak gemilerinin Karadeniz’e çıkışı veya aşağıya inişine izin verilmiyor. Ancak Varyag’ta veya geçmişte bazı örneklerde olduğu gibi uçak gemileri farklı sınıflarda askeri gemi olarak beyan edilerek Montrö’nün birkaç kez ’delindiği’ de tarihte yer alıyor.
Asya’daki jeopolitik tansiyonun artması nedeniyle ordusunu güçlendirme planları olan Çin’in Liaoning isimli uçak gemisine ilk kez bir jet iniş yaptı. Ukrayna'dan 'eğlence gemisi yapacağız' diye satın alınan Liaoning, (eski adıyla Varyag) 2001 yılında 4.5 saatte İstanbul Boğazı’ndan geçmişti.
Çin'in, Ukrayna'dan 'eğlence gemisi yapacağız' diye satın aldığı ve 2001 yılının Kasım ayında Türkiye'den 'size 1 milyon Çinli turist göndereceğiz' diye geçirdiği dev gemi Varyag artık resmi olarak Çin donanmasına ait. Ancak eski adı ile Varyag, yeni adı ile 'Liaoning' iddia edildiği gibi ne eğlence gemisi oldu ne de Türkiye'ye 1 milyon turist geldi.
Çin, Pasifik’te hem ABD hem de komşularıyla olan askeri rekabette geri kalmamak için tüm gücüyle çalışıyor. Kendi ürettiği savaş uçaklarıyla başta ABD olmak üzere tüm rakiplerine gözdağı veren Çin, şimdi de donanmaya odaklandı. Pekin bu yaz tarihinin ilk uçak gemisini denize indirecek. Ancak mevcut tabloya bakıldığında, Çin’in küresel rekabet bir yana, bölgesel olarak bile etkin bir güç haline gelmesi çok zor görünüyor.
Batılı analist ve gözlemcilerin gözünde hiçbir etki oluşturmayan Çin’in ilk uçak gemisi Şi Lang, 1980’lerden kalan Varyag’ın gövdesini taşıyor. Varyag, Sovyet Rusya’nın dağılmasından sonra tamamlanmadan limana çekildi ve yıllarca Ukrayna’da çürüdükten sonra Çin tarafından 2002’de satın alındı. Uzun süren çalışmaların ardından baştan aşağı yenilenmiş olsa da, yeni adıyla Şi Lang’ın Pasifik’te rakiplerini korkutması çok zor. Pentagon, savaş kapasitesi oldukça düşük olan Şi Lang karşısında en ufak bir endişe duymuyor. Nisan ayında ABD Senatosu’nda konuşan Amiral Robert Willard, “Şi Lang’ın askeri etkisinin kendisini endişelendirmediğini” belirtmişti.Geminin, Çin’in komşularıyla arasında gerginliğe neden olan Güney Çin Denizi gibi tartışmalı sularda hava sahasını gözetleme görevi yapması bekleniyor.
#HtvhaberÇin’in kendi üretimi olan ve en gelişmiş donanma savaş uçağı olarak tanıttığı J-15’e ait fotoğraflar internete düştü. ABD’nin savaş uçaklarına rakip olarak gösterilen J-20’nin test uçuşlarına başlamasının ardından, J-15’in görücüye çıkması, Pekin’in hava gücü hakkında yeni tartışmalara neden oldu. Uçağın tasarımının Ruslardan alındığı ileri sürülürken, Rus analistler J-15'i başarısız buldu. Çinli analistler açıklamaya tepki gösterdi.