Haçlılarla Osmanlı Devleti arasında 1444 yılında yapılan Varna Savaşı, Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki geleceğini belirleyen ve sağlamlaştıran bir savaş olarak tarihe geçmiştir. Varna Savaşı sonrası Avrupa ülkeleri savaşta büyük zafer kazanan Osmanlı İmparatorluğu’nun gücün bir kez daha tanımıştır. İşte Varna Savaşı tarihi, önemi, nedenleri ve sonuçları hakkında merak edilenler.
#Varna Savaşı ÖzetiMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP MYK toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. Bahçeli, "17 Mart 2024 tarihinde bir şölen havasında yapmayı kararlaştırdığımız 14’ncü Olağan Büyük Kurultayımızla düğümlenecek demokratik süreçte, il ve ilçe kongrelerimizi disiplin, demokratik olgunluk, sağduyu, sükûnet, kardeşlik ve yüksek bir katılım eşliğinde gerçekleştiriyoruz" dedi. CHP'li Sezgin Tanrıkulu'na tepki gösteren Bahçeli, "Hukuk ve demokrasinin kuralları eksiksiz işletilerek bu çürümüşün milletvekilliği düşürülmeli, mahkeme yolu ardına kadar açılmalıdır" ifadelerini kullandı. Bahçeli, Avrupa Birliği'ne ilişkin yaptığı açıklamada ise, "Bizim için Avrupa Birliği bitmiştir. AB’yle doğmadık, AB’siz de ölmeyiz. AB’yle var olmadık, AB’siz de yolda kalmayız" diye konuştu. Öte yandan Bahçeli, basın mensuplarının CHP'de Özgür Özel'in adaylığıyla ilgili sorusuna "İsteğim Kemal Kılıçdaroğlu'nu üzmesinler" yanıtını verdi.
#MHPYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıOsmanlı devleti dönemi çeşitli bölümlerden meydana gelmektedir. Osmanlı devletinin yükseliş dönemi tıpkı kuruluş dönemi gibi bu bölümlere dahildir. Osmanlı devletinin kuruluş döneminin isminden de anlaşılacağı gibi devletin kuruluşundan itibaren Kostantiniyye'nin fethine kadar devam ettiği bilinmektedir. Osmanlı devleti kuruluş dönemi padişahları, savaşları ve Osmanlı kuruluş dönemi konu anlatımını sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Kuruluş DönemiSakarya Muharebesi 22 gün, 22 gece sürecek, yani 23 Ağustos 1921’de başlayıp 13 Eylül 1921’de bitecektir. Sakarya Muharebesi’yle Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti, tanınan ve ön planda tutulan, önerilerinden ve stratejik planlamalarından çekinilen orduya sahip bir kuvvet olarak görüldü. Bu, 30 Ağustos için kaçınılmaz, dinamik bir dönemi başlattı.
#YAZAR1566 yılında bugün (6 Eylül), Osmanlı tarihinin en uzun süre saltanatını süren, hayatı boyunca Bağdat, Tebriz, Viyana, Belgrad, Rodos deniz cengiyle Ortadoğu ve Avrupa atlasını değiştiren, Macaristan krallığının, 1526 yılı 29 Ağustos’undaki Mohaç cengiyle sonunu getiren Muhteşem Süleyman öldü.
#YAZARBulgaristan Balkanlarda bulunan bir ülkedir. Resmi ismi Bulgaristan Cumhuriyeti olan ülke birçok kişi tarafından merak edilen bir ülkedir. Balkan ülkelerinden biri olan Bulgaristan’a dair merak edilen her şeyi yazımızda sizler için derledik.
#Bulgaristan'ın Şehirleri Neler?II. Mehmed veya Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahlarından biridir. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Fatih Sultan Mehmet, ilk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. Peki, Fatih Sultan Mehmet kimdir, İstanbul'u kaç yaşında fethetti? Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun kaçıncı padişahı?
#Fatih Sultan MehmetKuruluş Osman dizisinin başlamasıyla, 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Osmanlı Devleti ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Tarihi bilgilere göre, Osmanlı Devleti'nin hangi yılda ne zaman kurulduğunu öğrenmek isteyenler, Osmanlı Beyliği'nin kurulması ile başlayan Osmanlı Devleti'nin padişahları ve kuruluş detaylarını araştırma yapıyor. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? İşte, en geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşan Osmanlı Devleti'nin tarihi...
#Osmanlı Devleti Ne ZamanCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Rize’de kendi adını taşıyan üniversitenin akademik yıl açılışında Suriye ve Musul’daki gelişmelere dikkat çekerek, “Fiziki sınırlarımız başka, gönül sınırlarımız bambaşkadır. Misakı Milli diye bir derdimiz varsa ‘Burada üzerimize düşen görevler var’ demek durumundayız. Türkiye sadece Türkiye değildir” dedi. Erdoğan’ın mesajları özetle şöyle:
#ErdoğanOsmanlı döneminde 500 yıl Anadolu’yla içiçe yaşayan, Cumhuriyet döneminde Ankara ile kardeş şehir ilan edilen Sofya artık gerçek bir Avrupa başkenti. Sofya’yı geniş parklar, meydanlar, Bizans ve Roma kalıntıları süslüyor. Osmanlı eserleri de kentin mimarisinde, kültüründe önemli bir yer tutuyor.
Bayramlar yeni yerler görmek, tanımak ve gezmek için bulunmaz fırsat. Ama bu dar zamanda yollara düşenler, genellikle yeni rotalar denemek yerine, güney kıyılarına veya Avrupa başkentlerine yöneliyor. Daha egzotik rotaları denemek isteyenler, kısacık bayram tatilinin bunun için yeterli olmadığını düşünüyor. Oysa alışılmışın dışında bir tatil için çok uzaklara gitmeye gerek yok. Yanı başımızdaki ülkeler birbirinden farklı tarihleri, medeniyetleri ve kültürleri ile keşfedilmeyi bekliyor.
Hürriyet Seyahat, yılbaşı ve Kurban Bayramı tatili önerilerine devam ediyor. Bu sayfalarda, Rumeli ve Balkanlar’da yıllarca iç içe yaşadığımız, hırçın Karadeniz’de sınırları paylaştığımız, Osmanlı zamanında izler bıraktığımız komşularımız, çok yakınımızda bize benzer renkler taşıyan ülkeler var.