Özellikle kadınların estetik açıdan kaygı duyduğu konulardan biri de genital bölgedir. Genital bölgedeki şekil, yapı ve fonksiyon bozuklukları kadınlarda; güven sorunu oluşturmakta ve cinsel ilişkide isteksizliğe neden olabilmektedir. Op. Dr. Yağmur Reyyan Erol genital bölge estetik yöntemlerini sizler için derledi.
#Genital Bölge EstetiğiCinsel organlardaki estetik ve fonksiyonel sorunlar başkaları ile kolay kolay paylaşılamayan, ancak kişilerin psikolojik durumlarını bozan, karşı cinsle ilişkilerini olumsuz etkileyen durumlardır. Bu sorunların bir kısmını plastik cerrahi girişimleri ile düzeltmek mümkündür.
#Genital BölgeSon zamanlarda adını çok sık duyduğumuz, genital bölgeye uygulanan bir işlem var; labioplasti. Peki nedir labioplasti* Hangi durumlarda ve nasıl uygulanır? Jinekolog, Cinsel Terapist, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Esra Demir Yüzer konu ile ilgili soruları yanıtladı.
#LabioplastiDisparoni, cinsel ilişki sırasında vajina girişinde veya kasık bölgesinde ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuz duyguların hissedilmesidir. Cinsel ilişkide acı, ağrı sorunu yaşayan kadınlar, kesin tanı ve nedenlerin aydınlatılması açısından öncelikle bir jinekolojik muayeneden geçmek zorundadır. Aksi takdirde yanlış ve gereksiz uygulanılan psikolojik destek tedavileri başarısızlıkla sonlanabilir.
#Cinsel İlişkiGebelik, doğum, kilo alıp verme ve doğal yaşlanma süreci gibi etkenlerle vajina bölgesi de dahil kadın vücudunda bazı değişikliklerin yaşanması normaldir. Çoğu kadın vajinasının gerek görünüm gerekse hissiyatındaki değişiklikler yüzünden kendini rahatsız ya da çekingen hisseder. Ama vajinana bölgesinin de gençleşmesi mümkün!
#Vajina EstetiğiGenital bölge ile ilgili uygulamalar özellikle son yıllarda oldukça hızlı bir şekilde artıyor. Labioplasti (iç dudak estetiği), vajina daraltma, doğum izlerinin silinmesi, lazer ve radyofrekans ile vajina gençleştirme en yeni teknolojiler arasında yer alıyor. Cerrahi olmayan diğer bir uygulama da genital bölgeye PRP (Platelet Rich Plasma) enjeksiyonu. Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ, genital PRP hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı.
#PRP NedirGenital bölge ile ilgili ilk bilimsel yayınlar 70’li yılların sonlarında Kuzey Amerika kıtasından bildirildi. O tarihlerden bu yana pek çok yeni uygulamalar ile kadınlar hem estetik hem de işlevsel yönden bu tür operasyonları talep eder hale geldi. Konu ile ilgili olarak Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ ile görüştük.
#Genital BölgeTNS PİAR şirketinin Hürriyet için yaptığı Cinsellik Araştırması, menopozun Türkiye’de andropozdan daha çok bilindiğini gösteriyor. Ancak menopozu da kadınlar daha çok biliyor.Erkeklerin neredeyse yarısı menopoz sözcüğünü daha önce hiç duymadığını söylüyor. Bu oran kadınlarda yaklaşık yüzde 14 seviyesinde ama bu oranı oluşturan kadınlar, genelde eğitim seviyesi düşük, 18 yaşın altındaki kadınlar.
Cinsellik Araştırması, menopozun andropozdan daha çok bilindiğini gösteriyor. Ancak menopozu da kadınlar daha çok biliyor. Erkeklerin neredeyse yarısı menopoz sözcüğünü daha önce hiç duymadığını söylüyor.
TNS PİAR şirketinin Hürriyet için yaptığı Cinsellik Araştırması, menopozun Türkiye’de andropozdan daha çok bilindiğini gösteriyor. Ancak menopozu da kadınlar daha çok biliyor. Erkeklerin neredeyse yarısı menopoz sözcüğünü daha önce hiç duymadığını söylüyor. Bu oran kadınlarda yaklaşık yüzde 14 seviyesinde ama bu oranı oluşturan kadınlar, genelde eğitim seviyesi düşük, 18 yaşın altındaki kadınlar. Andropozda ise bilgisizlik düzeyi çok kötü. Hem kadınlarda hem erkeklerde yüzde 70’e yakın kişi bu kelimeyi daha önce hiç duymadığını söylüyor. Asıl fark okuryazar olmayanlarda: Bu kesimde andropozu bilenler çok küçük bir azınlık. Ancak menopoz hakkında fikir sahibi olma oranları, en az üniversite mezunlarınınki kadar yüksek.
Menopoz, kadın yaşamının doğal bir dönemi olmasına karşın birçok kadın için halen korkulacak bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Menopozun yol açtığı şikayetlere katlanmak mı, yoksa tedavi olmak mı? Tedavi gerçekten riskli mi? İşte menopoz konusunda merak ettikleriniz...