İç Anadolu havzasında kullanımı her geçen yıl daha da artan yer altı sularının çekilmesi ve toprağın yer altına çökmesi sonucu meydana gelen obrukların sayısı yapılan son araştırmalara göre 3 bine yaklaştı. Kontrolsüz su kullanımının zararlarına değinen Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “Yer altı seviyesi giderek düşüyor” dedi.
#ObrukEge Bölgesi’ndeki yeraltı sularının seviyesinde yıllık 0.6 metrelik düşüş gözlendiğini belirten yeraltı suyu uzmanı Prof. Dr. Celalettin Şimşek, “1997 yılında 15-20 metre derinlikte ulaştığımız yeraltı suyuna bugün 40 metrede ulaşıyoruz. Bu düşüşü durdurmamız gerekiyor. Aksi takdirde sınırsız olduğunu düşündüğümüz yeraltı suyunda sıkıntı yaşanır” dedi.
#Ege BölgesiAntalya'da son zamanlarda su seviyelerinde azalma hissedilir oldu. Her yıl kaçak sondaj kuyularından 45 milyon metreküp su çekiliyor. Kaçak sondaj kuyuları nedeniyle suya erişimin derinliği de arttı. 5 yıl önce 68 metrede çıkan su, 70 metreye kadar geriledi.
#AntalyaAntalya'da son zamanlarda su seviyelerinde azalma hissedilir oldu. Her yıl kaçak sondaj kuyularından 45 milyon metreküp su çekiliyor. Kaçak sondaj kuyuları nedeniyle suya erişimin derinliği de arttı. 5 yıl önce 68 metrede çıkan su, 70 metreye kadar geriledi.
#Antalyaİzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, Basmane semtinde yer alan ve 'Basmane çukur'u olarak bilinen alanla ilgili "Aklımızda bir formül var. Bu sorunu çözen bir büyükşehir belediye başkanı olarak tarihe geçeceğim. Yüksek bir bina yapmayacağız. Mevcut haline göre bir çalışma yaptık ve ilk defa burada söylüyorum; büyükşehir başkanlığı da dahil olmak üzere kamu binalarını o alana taşıyabileceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
#Hamza DağDicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Yaşar Arvas “2013’te özelleştirdiğimizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kayıp kaçak oranı yüzde 76’ydı. Biz oranı 2022 sonu itibarıyla yüzde 43’e getirmeyi başardık. Kırsal alanda yüzde 90 seviyesinde olan kayıp kaçak oranını, uzaktan okunabilir sayaçlarla kısa sürede düşürmeye çalışacağız” dedi.
#Sponsorlu İçerikDicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Yaşar Arvas “2013’te özelleştirdiğimizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kayıp kaçak oranı yüzde 76’ydı. Biz oranı 2022 sonu itibarıyla yüzde 43’e getirmeyi başardık. Şehirleri iyileştirdik. Kırsal alanda da halen yüzde 90 seviyesinde olan kayıp kaçak oranını, uzaktan okunabilir sayaçlarla kısa sürede düşürmeye çalışacağız” dedi.
#Dicle ElektrikTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, kuraklığın çok sıkı geldiğini belirterek, “Tüm canlıları etkiler, çok sinsi gelir, ne kadar kalacağı belli olmaz. Tüm canlıları çaresiz bırakır, depremde insanlardan başka çok ölen olmadı ama kuraklıkta tüm canlılar, ekosistem durur, istop eder her şey. O çaresizlik içerisinde ne kadar süreceğini de bilemezsiniz ve o çaresizlik de göçlere kadar sürer gider. Trakya'da böyle bir sonu bekliyorum" dedi.
#TekirdağBir yanımız susuzluktan kırılıyor, diğer yanımızı sel götürüyor. Biliminsanlarının yıllardır iklim krizi diye anlatmaya çalıştığı tam da bu. 22 Mart Dünya Su Günü’nü işte bu koşullarda kutlayacağız. Birleşmiş Milletler’in bu gün için bu yıl belirlediği tema: ‘Hızlanan değişim’.
#Dünya Su GünüKuraklık pamuk üretimini, pamuk üretimindeki düşüş ise tekstil üreticisini etkiliyor. Kuraklığa afet bölgesindeki ekim alanlarında daralma beklentisi eklendiğinde tekstil sektörü için ithalat artışı kaçınılmaz görünüyor. Uzmanlar ise hem kuraklığın yaşandığı bölgelerde hem de depremin etkilediği şehirlerde, denetimli kuyu açma izinlerinin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.
#DepremYağışların azalmasıyla kuraklık tehlikesi her geçen yıl daha fazla hissediliyor. Kış mevsiminin bitimine iki hafta var ama Türkiye'nin önemli bölümünde hâlâ kar ve yağmur yağmadı. Peki bu yıl yaşanan olağanüstü kuraklığı nasıl yorumlamak gerekiyor? Soframızdan hangi ürünler eksilebilir? Bahar aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#KuraklıkTürkiye’de tarımsal sulamanın yarısı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılıyor. Ancak sulamada çoğunlukla vahşi sulama ve sondaj kullanılıyor. Çiftçiler yıldan yıla suyun azaldığını ve maliyetlerin katlandığını söylerken elektrik şirketleri de bu konuda vahşi sulamadan ve sondajlardan vazgeçilip sürdürülebilir yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.
#ŞanlıurfaTürkiye’nin kuraklık kıskacına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre bugünlerde farkında olmadığımız tehlikenin faturası temmuzda ödenecek. “Temmuzda eyvah diyeceğiz” diyen Türkeş, yetkili kurumların kuraklıkla ilgili daha net adımlar atması gerektiğini belirtti. Türkeş, kuraklıkla ilgili atılmayan her adımın ileride daha yüksek maliyet olarak geri döneceğini söyledi.
#Boğaziçi ÜniversitesiKüresel ısınma kaynaklı yağışların düzensizleştiği Karadeniz Bölgesi'nde, meteorolojik güncel kuraklık haritasında risk arttı. Son 6 ayda birçok kent, ‘şiddetli kuraklık’tan ‘çok şiddetli kuraklık’ düzeyine geçti. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, “Kuraklık endekslerinde aşırı kurak bir dağılım bölgemizde görüyoruz. Yağışlar artsa da bitki ve toprak talep ettiği zamanda suyla buluşamıyor. Bu durum, bölge bitkisel üretimin kalitesinde çok ciddi düşüşler meydana getirecek” dedi.
#KaradenizTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Burdur Gölü'nde göl aynasının yüzde 45 oranında küçüldüğünü belirterek, 50 yıl önce 7,5 milyar ton olan su kapasitesinin 3,4 milyar tona düştüğünü söyledi. 2018'de gölün kuruyan alanlarındaki su birikintilerini fotoğraflayıp, 'Burdur Gölü'nün gözyaşları' diyerek paylaşan doğa fotoğrafçısı Tamer Yılmaz ise 4 yıl sonra kurumanın hızla arttığı bölgede yeni çektiği kareyi bu kez 'Burdur Gölü kan ağlıyor' notu ile paylaştı.
#Burdur GölüTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Burdur Gölü'nde göl aynasının yüzde 45 oranında küçüldüğünü belirterek, 50 yıl önce 7,5 milyar ton olan su kapasitesinin 3,4 milyar tona düştüğünü söyledi. 2018'de gölün kuruyan alanlarındaki su birikintilerini fotoğraflayıp, 'Burdur Gölü'nün gözyaşları' diyerek paylaşan doğa fotoğrafçısı Tamer Yılmaz ise 4 yıl sonra kurumanın hızla arttığı bölgede yeni çektiği kareyi bu kez 'Burdur Gölü kan ağlıyor' notu ile paylaştı.
#ANTALYABu kış yağışlar açısından bereketli geçince, en fazla merak edilen konuların başında da İznik Gölü’nün durumu geliyor. Öyle ya, 2021 ve 2022 kışlarını saymazsak, ondan önceki kış dönemleri tarihin en kurak kış aylarına sahne olmuştu. Bundan en büyük zararı da İznik Gölü görmüştü.
#İznik GölüYAŞADIĞIMIZ son soğuklarla, her zaman gündemde olan/olması gereken iklim, gıda ve su konularını yine konuşur olduk. Ben de, “(İK) İzmir Koleji-(BAL) Bornova Anadolu Lisesi” okuldaşlarımdan, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar’ın görüşlerine başvurdum, işte özet:
#1Türkiye'nin ikinci büyük gölü ve 'flamingo cenneti' olarak bilinen, kuraklık nedeniyle küçülme tehlikesi olan Tuz Gölü'nde su seviyesi, kar yağışının etkisiyle yükselmeye başladı. Jeoloji yüksek mühendisi Nurcan Özdemir, İç Anadolu Bölgesi'nin, son 20 yılın en yüksek kar yağışını aldığını belirtti.
#Tuz GölüRuhsatsız kuyuların ve yapay göletlerin domino etkisi yaparak birçok gölü haritadan sildiğini söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Başkanı Erol Kesici’ye göre, açılan kaçak su kuyuları ve su politikalarındaki yanlışlar, Göller Yöresi’ni adım adım felakete doğru götürüyor.
#Kaçak KuyuBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) geçen hafta açıkladığı rapora göre böyle giderse yiyeceklerin yüzde 95’inin üretildiği toprak, 2050’de nüfusu 10 milyar olacak insanlığın ihtiyaçlarını karşılayamayacak. Kritik noktaya ulaştık. Bugün toprak için yapacaklarımız yarınımızı belirleyecek... FAO’nun raporundan yola çıkıp Türkiye topraklarının durumuna baktık.
#TarımAksaray'da bilinçsiz tarımsal sulama ve kuraklık nedeniyle yer altı su seviyesinin gün geçtikçe azalmasıyla toprağın çökmesi sonucu yüzey yarıkları oluştu. Aksaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, yarıklardan birinin 300 metre uzunluğunda, 5 metre eninde ve 15 metre derinliğinde olduğunu belirtip, ''Beslenme zayıfladığından dolayı bölgede yer altı suları 100 metreye kadar çekildi hatta bazı bölgelerde 100 metrenin de altına iniyor. Yer altı sularının aşırı kullanımının nedeni, bazı çiftçilerimizin geleceğini düşünmeden sularımızı aşırı kullanmaya yönelmesidir'' dedi.
#Yer Altı Suyu