Vagus siniri, beynimizdeki 12 parçadan oluşan sinir sistemimizden biridir. Beyinden başlayıp, baş, boyun, gövde gibi vücudumuzun diğer bölgelerine bağlanırlar. Dolaylı yoldan sinir sistemimizi de etkileyen vagus siniri beyine uyarı yollar. Peki vagus siniri nasıl harekete geçirilir? Daha anlaşılır olması için gelin vagus sinirini yakından tanıyalım.
#VagusTıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkSindirim sistemini etkileyen ülser, mide dokusunda meydana gelen yaralar ve iltihaplanmalar olarak kendini gösteriyor. Hayat kalitesini düşüren bir mide hastalığı olarak dikkat çeken ülser, beslenme düzeninde yapılan değişikliklerle belli ölçüde kontrol altına alınabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halil Genç, ülser ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Ülser NedirBir insanın en temel ihtiyaçlarının başında gelir yemek yemek… Ancak bazı hastalıklar yemek yemeyi bile zorlu hale getirebilir hatta beslenmek bir işkenceye dönüşebilir. Ağza atılan her lokmayı, mide için zorlu bir görev haline getiren mide felci hastalığını Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Görmüş anlatıyor.
#Mide FelciHalk arasında “Sara” olarak bilinen epilepsi hastalığı doğru tedavi ile büyük oranda kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Kendiliğinden ve tekrarlayan nöbetlerin (soğuk havale) olması durumunda epilepsi teşhisi konulur. Türkiye Çocuk Nörolojisi Derneği Başkanı ve Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Kürşad Aydın epilepsi hastalığında en sık yapılan hatanın nöbet geçiren hastalara soğan koklatmak olduğunu söyledi ve epilepsi hastalığı hakkında bilgi verdi.
#EpilepsiDuygu çok farklı yoğunluklarda hissedilebilir ve olağanüstü durumlarda tüm bedeni etkileyebilir. Çok yakın bir arkadaşının başına bir kaza geldiğini öğrenen insanın yaşadığı şok kemiklerine işleyebilir. Önce bedende, kaslarımızda, kemiklerimizde, dolaşım sistemimizde hissedilir. Bedendeki bu reaksiyon, çok yoğun bir duygu yaratır.